Swedbank: biežākās likstas cilvēkiem sagādā auto un pašu veselība; finansiāli neaizsargātākie – iedzīvotāji līdz 30 gadiem

Vairāk nekā puse (52%) Latvijas iedzīvotāju savā dzīves laikā ir nokļuvuši situācijās, kurās viņiem būtu noderējis finansiāls atbalsts jeb apdrošināšana, liecina Swedbank aptaujas dati*. Visbiežāk iedzīvotāji piedzīvojuši likstas ar automašīnu (30%), ilgstošu darba nespēju dēļ slimības (29%) vai traumas (22%), kā arī kaimiņu izraisītas likstas mājoklī (23%). Taču tikai 39% no iedzīvotājiem šādās situācijās ir bijuši apdrošināti. Pārējiem finansiālos zaudējumus nācies segt pašiem vai meklēt aizdevumu.

Finansiāli visneaizsargātākie dažādu neparedzētu situāciju gadījumā ir iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Vairāk nekā puse (58%) no viņiem norāda, ka ir nokļuvuši situācijās, kurās apdrošināšana būtu noderējis kā finanšu drošības spilvens. Savukārt no roba ģimenes budžetā apdrošināšana visvairāk paglābusi iedzīvotājus vecumā no 30 līdz 39 gadiem – 39% no tiem piedzīvojuši situācijas, kurās noderētu apdrošināšana, bet 37%, pateicoties apdrošināšanai, arī pasargājuši sevi no neplānotiem izdevumiem.

“Neviens no mums nav pasargāts no dažādām dzīves likstām, un teiciens “ar mani jau tā nenotiks” nebūt neatbrīvo no atbildīgas rīcības jeb risku apzināšanas. Šodien ir vērts apdrošināt to, kam grūti sakrāt, jo mēs nevaram paredzēt, kurā brīdī saplīsīs auto, mūs appludinās kaimiņi vai gūsim traumu, kas liegs ilgstoši strādāt. Tāpat nevaram paredzēt tam nepieciešamo “drošības buferi”, lai šādi gadījumi būtiski neietekmētu ģimenes finansiālo labklājību. Apdrošināšanas dati gan rāda – izpratne par apdrošināšanu kā finanšu instrumentu ar katru gadu pieaug, un arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas gan apdrošināt sadzīves lietas, gan savu dzīvību,” norāda Dzintars Kalniņš, Swedbank Riska apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs.

Visbiežāk piedzīvotās likstas ir saistītas ar automašīnu (30%) – gan zādzības, gan auto negadījumi. Likumsakarīgi tieši auto apdrošināšana ir arī visbiežāk glābusi iedzīvotājus no zaudējumiem – pusei (50%) no tiem, ko piemeklējušas ar automašīnu saistītas nelaimes, izdevumus segusi apdrošināšana.

Otra izplatītākā riska situācija, kas cilvēkiem rada pēkšņus finansiālus zaudējumus, ir darba nespēja slimības (29%) un traumas (22%) dēļ. Diemžēl, salīdzinot ar auto apdrošināšanas rezultātiem, šajās situācijās krietni mazāk aptaujāto ir izvairījušies no roba ģimenes budžetā. Dati liecina, ka mazāk nekā piektā daļa iedzīvotāju ir bijusi apdrošināta gadījumos, kad viņus skārusi slimība (19%) vai trauma (15%), kas radījusi ilgstošu darba nespēju.

Trešais izplatītākais iemesls, kas radījis neplānotus finansiālus izdevumus, ir kaimiņu izraisītas likstas mājoklī (23%) – piemēram, appludināts dzīvoklis, bet vēl 12% – pašu vainas dēļ radīti bojājumi mājoklim. Zīmīgi, ka tieši jaunieši (25%) visbiežāk ir nonākuši situācijā, kad jutuši apdrošināšanas vajadzību savas vainas radītu likstu dēļ.

“Domājot par to, cik lielus zaudējumus ģimenes budžetam var radīt iepriekš minētās likstas, tad Swedbank apkopotie dati par pērn izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām rāda, ka summas var svārstīties no dažiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Tā, piemēram, traumu gadījumā izmaksātās atlīdzības ir bijušas sākot no 100 eiro par salīdzinoši vieglas ceļa traumas ārstēšanu līdz 5000 eiro par traumu, kas gūta ceļu satiksmes negadījumā. Par noplūdēm mājoklī vidējā izmaksātā summa ir 645 eiro, savukārt vidējā izmaksātā summa par ķibelēm ar auto sasniedz teju 1300 eiro. Tāpēc mums katram būtu lietderīgi uzdot jautājumu, kāda ietekmi uz ģimenes budžetu atstātu kāda no šīm likstām un attiecīgi rīkoties risku mazināšanai,” atzīmē Dzintars Kalniņš.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment