Tautas zīmes 5. septembrim: kāpēc vīrieši jābaro ar kartupeļiem, kas sola bagātību, bet kas īsu dzīvi

Ko drīkst un ko nedrīkst darīt Samuēla dienā. 5. septembrī atceries pravieti Samuēlu, kas tiek dēvēts par cilvēku aizlūdzēju. Tautas kalendārā tā tiek dēvēta arī par vīru diena.

Vīriešiem šajā datumā bija atļauts ilgāk gulēt un nestrādāt. Tā viņi būs stiprāki un spēs dzīvē gūt lielus panākumus. Bet sievām jāceļas agri un jācep kartupeļus saviem vīriem.

Vīriešiem Samuēla dienā nevajadzētu staigāt vecās, saburzītās un netīrās drēbēs. Tas viņiem draud ar finansiālām problēmām un nopietniem konfliktiem ar apkārtējiem.

Turklāt 5. septembrī nedrīkst doties uz ūdenstilpēm – pastāv liels nelaimju risks. Samuēla dienā ir bīstami griezt matus – pastāv risks saīsināt savu dzīvi. Taču, ja tos ķemmēsiet ar koka ķemmi, ir iespēja drīzumā iedzīvoties bagātībā.

Septembra piektajā dienā nevajadzētu veidot jaunas pazīšanās, jo tās var beigties ar nopietnu vilšanos. Un arī nekādā gadījumā nedrīkst salabot mājas žogu, tā jūs varat piesaistīt zagļus.

Tautas zīmes vēsta, ka, ja Samuēla dienā uz gārņu kokiem daudz ogu, rudens būs lietains. Ja dzērves lido uz dienvidiem, pavisam drīz iestāsies auksts laiks.

Tomēr tas nav viss..

Šī diena, tāpat kā visas citas, mūsu senčiem bija piepildīta ar zīmēm un aizliegumiem, kas palīdzēja gūt veiksmi un pasargāt sevi no nepatikšanām.

Septembra sākumā bija pienācis laiks novākt ražu no laukiem. Pirms kulšanas tas bija jāpasargā no visādām nelaimēm. Protams, visās nepatikšanās tika vainoti burvji un dažādi ļaunie gari.

Saskaņā ar seno ticējumu, šajā dienā Lešijs (meža mīts) spēlē palaidnības, tāpēc viņi centās neieiet mežā un pat neizgāja no mājas, ja vien nebija absolūti nepieciešams.

Lasi vēl: Laime atvērs savas rokas: Tamāra Globa nosauca zvaigžņu zīmes, kas piepildīs ilgi lolotus sapņus – viss notiks jau septembrī

Vecie ļaudis stāstīja, ka ērgļa klaigāšana pie savas mājas ir droša zīme, ka kaut kur tuvumā klīst ļaunie gari. No attāluma jūs joprojām varat sajaukt viņu ar cilvēku, bet tuvplānā jūs uzreiz redzēsit, ka viss viņa ķermenis ir pārklāts ar biezu kažokādu. Šis ir mīts, ko cilvēki uzskatīja par mežsargu.

Viņam ir gari mati, zaļa bārda, kazas ragi un kājas. Viņš biedēja cilvēkus, ieveda tos necaurredzamos brikšņos. Mežsaimnieks varēja kļūt niecīgs kā pele vai izaugt garāks par meža garākajiem kokiem un dažreiz pārvērsties par dzīvnieku, sūnām uz koka, saknēm čīkstot.

Taču meža īpašnieks palīdzēja cilvēkiem, kuri viņu ciena un mežam nekaitē.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment