Tavars skaidro, kāpēc lidostā “Rīga” par taksometriem jāmaksā astronomiskas cenas

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”) nosūtījis vēstuli vairākām atbildīgajām valsts institūcijām, aicinot risināt “taksometru jautājumu” Rīgas lidostā. Viņš vērsa uzmanību uz taksometru nepieejamību, zemo kvalitāti un nesamērīgi augstajām cenām. Viesojoties kanāla RīgaTV 24 raidījumā “TOP5”, Satiksmes ministrijas Parlamentārais sekretārs Edgars Tavars (ZZS) skaidroja, kāpēc lidostā izveidojusies šāda situācija.

Tavars norādīja, ka agrāk lidostā “Rīga” bija noteikta kārtība: “Bija konkurss, kur varēja pieteikties jebkura taksometra kompānija, kas atbilda zināmiem nosacījumiem – nodokļu nomaksai, servisa kvalitātei, automašīnu vecumam, vai var pieņemt invalīdus automašīnā, vai ir bērnu sēdeklīši utt. Ja jūs tiem normatīviem atbilstat, tad jūs varējāt startēt konkursā. Tādas iepriekš bija divas kompānijas, kas strādāja lidostā “Rīga”.”

Pēc tam notikušas izmaiņas šajā kārtībā. “Tad bija tiesas spriedums, un sodīja pat mūsu ministrijas valsts sekretāru par to, ka viņš nenodrošina konkurenci. Tad lidostu “Rīga” atvēra pilnīgi visām taksometru kompānijām. Paralēli mums bija grozījumi Autopārvadājumu likumā saistībā ar taksometru jomu. Bija viens priekšlikums – ka pašvaldības nedrīkst noteikt maksimālo tarifu par braucienu,” skaidroja Tavars.

Viņš sacīja, ka tiesas spriedums sarežģī problēmas risināšanu. Tāpat ir grūti ņemt piemēru no citām Eiropas valstīm, jo prakses ir dažādas: “Šobrīd, kad ir tiesas spriedums, to jautājumu noregulēt ir daudz sarežģītāk, nekā bija iepriekš. Otrs ir tas, ka mēs ņemam piemērus, kā notiek Eiropā. Tajā pašā Briselē, ierodoties lidostā, ir viena veida taksometri, viena veida tarifs, viena veida kārtība – viss skaidrs. Piemēram, Itālijā ir ļoti atšķirīgi. No lidostas līdz centram var aizbraukt no 25 līdz 125 eiro – ļoti liels bardaks.”

Tomēr Tavars apliecināja, ka Satiksmes ministrija pašlaik jautājumu risina. “Nianses šobrīd neatklāšu, kamēr nav panākta galējā vienošanās. Mēs gribam tuvākajā laikā kopā ar lidostu “Rīga” izstrādāto priekšlikumu iesniegt Ministru kabinetā, lai tas jautājums aizietu uz Saeimu un pēc iespējas ātrāk tiktu noregulēts.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment