Tiek pieļauts, ka ārkārtējā situācija Latvijā varētu tikt saglabāta

Lai arī daudzi iedzīvotāji cer, ka jau tuvākā nākotnē Latvijā sāks atcelt daudzos ierobežojumus pandēmijas apkarošanai, tiek pieļauts, ka ārkārtass situācija saglabāsies arī pēc šobrīd nospraustā termiņa. 

Ierobežojumu pārskatīšana, kas noteikti dēļ panedēmijas, paredzēta valdības sēdē nākamajā nedēļā, tomēr premjers Krišjānis Kariņš intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes”  izteica pieļāvumu, ka ārkārtas situācija valstī saglabāsies.

Kariņš norāda, ka šobrīd ir skaidrs, ka koronavīruss nekur vēl nav pazudis un kādu laiku arī nepazudīs. Līdz ar to, noteikto ierobežojumu atvieglošana notiks ļoti lēnām un pakāpeniski, bet paralēli tiks ievēroti dažādi piesardzības pasākumi.

Lasi arī: Sieviete atdeva 3-gadīgo dēlu adopcijai. Pēc 7 gadiem viņa uzzināja neticamus jaunumus

Lai tomēr mazāk ciestu Latvijas ekonomika, Covid sērgas apkarošanai būšot jāmeklē risinājumi, kas ir ilgspējīgāki.

Kariņš saka, ka, līdz ar to valdībai ir divas  opcijas: Pirmā: tomēr pagarināt Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli, bet paralēli lēnām mīkstināt atsevišķus noteiktos ierobežojumus!

Otrā opcija:  atcelt ārkārtas situāciju, bet attiecīgos ierobežojumus pārcelt uz citiem normatīvajiem aktiem.

 

Tagad mums speciālisti un juristi strīdas, kas būtu labāk, bet ir skaidrs, ka mums vajadzēs soli pa solim kaut ko palaist un skatīties, kāds ir efekts,” norāda premjers.

 

Iedzīvotājiem gan būtiskākā intervijass daļa ir faktss, ka Kariņš prognozēja, ka 12.maijs, ar lielu iespējamību, nebūs tas datums, kad beidzas ārkārtas situācija. Tomēr no 12. maija pakāpeniski varētu sākt atcelt dažādus ierobežojumus.

 

Kariņš arī atklāja turpmāko stratēģiju: kad tiks  lemts par ierobežojumu atcelšanu, valdība ik pēc 4 nedēļām vērtēs un savu lēmumu balstīs uz četriem kritērijiem  – epidemioloģiskā situācija valstī, Latvijas veselības aprūpes sistēmas spēja tikt galā ar esošajiem izaicinājumiem, epidemioloģiskā situāciju ārzemēs un to, kādas ir konstatēto saslimšanas gadījumu izsekojamības iespējas.

 

“Turpināt spēt to visu kontrolēt kā līdz šim arī pēc [atsevišķu ierobežojumu] “atvēršanas” – tas ir tas mūsu mērķis. Es domāju, ka mēs to varēsim. Būs ļoti svarīgi, lai visa sabiedrība kopā strādātu, jo līdz šim mēs esam noturējušies, pateicoties sabiedrības ļoti aktīvai un apzinīgai līdzdalībai,” stāsta  Kariņš.

Lasi arī: 19 gadu vecumā – 26 kg. Kā izmainījās meitene 5 gadus pēc sarunu šova “Pustj govorjat”

Jautāts, vai patlaban izskatās, ka Līgo svētku svinēšana plašās kompānijās šogad tomēr varētu izpalikt, Kariņš atbildēja, ka tas vēl īsti nav skaidrs, bet konkrētāku atbildi uz šo jautājumu varēs sniegt pēc 7.maijā gaidāmās Ministru kabineta sēdes, kurā valdības pārstāvjus ar savu redzējumu par situāciju iepazīstinās medicīnas speciālisti.

Vienlaikus Kariņš atzina, ka publisku pasākumu rīkošanas aizliegums būs viens no pēdējiem, kas tiks atcelts, tāpēc patlaban tiekot strādāts pie atbalsta pasākumiem radošo profesiju un izklaides industrijas pārstāvjiem.

 

Viņš informēja, ka otrdien valdība uzklausījusi Krīzes vadības padomes sagatavoto informatīvais ziņojumu, kas savā ziņā esot “riska analīze par iespējamu izeju no ārkārtējās situācijas”.

Nākamnedēļ plānojam pārskatīt pieņemtos lēmumus par noteiktajiem ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā. Skatīsimies, kurus ierobežojumus pakāpeniski atcelt, vienlaikus ņemot vērā cilvēku veselības un drošības aspektus. [Covid-19 krīze] nav īslaicīgs pasākums, bet jāiemācās atgriezties tuvāk normālai dzīvei, ļaujot attīstīties arī ekonomikai,” uzsvēra Kariņš.

Premjerministrs atzina, ka sabiedrībā lēnām veidojas apziņa, ka kaut kādā veidā būs jāiemācās sadzīvot ar Covid-19, jo šī slimība tik drīz nepazudīs.

Lasi arī: Saeimas deputāts Geidāns martā algā nopelnījis milzīgu naudu, tomēr beigās visu summu nesaņems

Kā ziņots, Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

 

Šķir otru lapu, lai noskatītos pilnu Kariņa interviju

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment