Tikai 50 gadu vecumā uzzināju, ka kartupeļus cepu nepareizi! Kaimiņš šefpavārs man iemācīja vairākus knifiņus – tagad tupenīši garšo nesalīdzināmi labāk!

Sīpolu sagriešana

Es sīpolus parasti nelieku, bet viss ir atkarīgs no gaumes. Ja esi sīpolu cienītājs, droši pievieno tos. Sīpolus vislabāk sagriezt plānās strēmelītēs, tos var arī sarīvēt un pievienot kartupeļiem.

Cepšanas process

Vispirms vienu minūti uzsildi cepamo pannu uz lielas uguns. Pēc tam ielej pannā eļļu un karsē to apmēram pusminūti. Tikai pēc tam sāc cept kartupeļus apmēram 200 grādu temperatūrā, lai mitrums labi iztvaikotu. Kartupeļi jāizklāj ne vairāk kā 4-5 centimetru slānī, lai tie kārtīgi izceptos.

Izklājot biezākā kārtā, kartupeļi uzsūks daudz siltuma un nevis cepsies, bet sautēsies. Turklāt bieza kartupeļu kārta neļaus šķidrumam iztvaikot, tas notecēs līdz pannas dibenam un notiks sautēšanās process.

Kā panākt piesātinātu garšu

Vienu kartupeļu pusi vajag apcept uz lielas uguns, tos neapgriežot, līdz tupeņiem izveidojas viegla garoziņa. Garoza veidojas Maijāra reakcijas un cukuru karamelizācijas rezultātā. Pateicoties tiem, veidojas cepta ēdiena garša. Bez šiem procesiem kartupeļiem nebūs izteiktas garšas.

Nemaisi kartupeļus pārāk bieži, jo tie var zaudēt formu. Apgriez kartupeļus tikai tad, kad tiem izveidojusies garoziņa.

Nereāli garšīgi krabju nūjiņu salāti “Vasariņa”: pat neuzminēsiet, kāda īpašā sastāvdaļa tos padara tik lieliskus!

Sīpolu pievienošana

Kad kartupeļi kļuvuši kraukšķīgi no abām pusēm, pievieno sīpolus un samaisi, līdz sīpoli sasniedz pannas dibenu. Ideālā gadījumā sīpoli jācep atsevišķi, lai tie izceptos vienmērīgi, bet vari cept arī kopā ar kartupeļiem.

Sīpolus apcep 3 minūtes un pārslēdz liesmu no lielas uz vidēju.

Lasi vēl: “LIDL” nekavējoties pārtrauc šī produkta pārdošanu! Steidzami jāizmet vai jānodod atpakaļ veikalā

Sāls pievienošana

Daudzi cilvēki kartupeļiem sāli pieber jau gatavošanas sākumā, bet es to daru tikai pēc sīpolu pievienošanas.

Pēc sāls pievienošanas kartupeļi jācep vēl 7 minūtes uz vidējas uguns, laiku pa laikam apmaisot. Tas tiek darīts, lai iztvaikotu daļa ūdens, jo pēc sāls pievienošanas kartupeļi izdala ūdeni. Ja ūdenim neļauj iztvaikot, kartupeļi var atmiekšķēties un kļūt trausli.

Cepšana zem vāka

Gatavošanas beigās kartupeļus atstāj cepties uz mazas liesmas, pārklāj pannu ar vāku un turi uz uguns vēl 3-5 minūtes. Tas tiek darīts, lai kartupeļi neizžūtu un nepārceptos.

Kabači kā sēnes – vienkārši un garšīgi! Ik gadu gatavoju šo recepti vismaz trīs reizes.

 

Tas arī viss!

Cerams, ka tev noderēja šī lieliskā ceptu kartupeļu recepte. Ja tā, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos! Priecāsimies arī par taviem komentāriem!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment