Trešdaļmiljona kompensācijās par Saeimas deputātu transportu un īri

Visdārgāko dzīvokli pērn īrējis “Vienotības” frakcijas pārstāvis Dzintars Zaķis, kurš ik mēnesi saņēmis īres kompensāciju 616,79 eiro apmērā, tātad gadā kopā 7401,48 eiro.

No viņa daudz neatpaliek Gundars Daudze (ZZS) ar 595 eiro mēnesī jeb 7140 eiro gadā. Savukārt LRA Saeimas frakcijas vadītāja Nellija Kleinberga īrē dzīvokli par 570 eiro mēnesī un pērn saņēmusi kompensācijā 6840 eiro. Paralēli tam Kleinberga saņēmusi arī 1063,50 eiro kompensāciju par braukāšanu uz mājām Skrundā. Sarunā ar “LA” deputāte paskaidro, ka sākotnēji īrējusi lielāku dzīvokli Ģertrūdes ielā, bet pirms pāris gadiem veikusi aptauju un atradusi mazāku un ekonomiskāku variantu – 70 kvadrātmetru dzīvokli Šampēterī. “Šajos 570 eiro ietilpst arī komunālie maksājumi un iespēja lietot apsargātu stāvvietu. Šķiet, ka kopumā tā ir adekvāta maksa par šādu dzīvesvietu,” paskaidroja deputāte.

 

Viļums joprojām nepārspēts

Vistālāk no Saeimas dzīvo cits LRA frakcijas pārstāvis Juris Viļums. Līdz viņa mājām Dagdas novada Ezerniekos ir nepilni 300 kilometri. Pa nedēļu viņš īrē dzīvesvietu Rīgā, bet viens brauciens līdz mājām un atpakaļ ir ap 600 kilometru. Tādēļ kopvērtējumā Viļumam jau tradicionāli piekrīt vislielāko kompensāciju saņēmēja loma – 4436,06 par braukāšanu un 4920 par Rīgas dzīvokļa īri. “Es par savu kompensāciju esmu komentējis jau katru gadu un esmu arī uzrakstījis plašāku komentāru, kas pieejams manā mājaslapā internetā. Ja kādam žurnālistam vai vēlētājam joprojām šķiet, ka es kaut ko tērēju nepamatoti vai izšķērdīgi, tad labprāt uzaicinātu viņu ciemos un kopā ar mani aizbraukt uz Latgali,” pasmējās Viļums.

 

Var iztikt arī bez

Taču 16 tautas kalpi pērn no kompensāciju budžeta nav ņēmuši ne centa. Lielākoties viņi visi ir rīdzinieki, bet vairākiem dzīvesvieta ir reģionos, piemēram saskaņietim Jānim Urbanovičam Rēzeknē vai NA pārstāvei Inesei Laizānei Daugavpilī. Tādēļ viņi teorētiski varētu izmantot tādu pašu shēmu kā Kļaviņš, bet izvēlējušies to nedarīt. “Es patiešām esmu deklarēta Daugavpilī un to uzskatu par savu dzīvesvietu, bet pēdējo gadu veselības problēmu un darba dēļ nācās galvenokārt uzturēties Rīgā. Šeit manam vīram pieder dzīvoklis, tādēļ īre nav jāmaksā, un man šķita neētiski prasīt kādu kompensāciju,” paskaidroja Laizāne. Līdzīgi kā Urbanovičs un Laizāne bez kompensācijām iztikt prot arī…

Ar pilnu rakstu varat iepazīties portālā la.lv, spiežot ŠEIT

 

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment