Tu neticēsi kādas fobijas mēdz piemist cilvēkiem

Cathisophobia – bailes no sēdēšanas. Šī fobija ir saistāma ar sāpēm, kas rodas no problēmām ar hemoroīdiem, vai arī pagātnes atmiņām, ko cilvēks piedzīvojis, piemēram, sēdēšana uz asiem, sāpes radošiem objektiem. Dažreiz bailes ir saistāmas arī ar dīvainām sodu metodēm, ko bērni izjutuši skolas laikā. Vēl viens fobijas skaidrojums ir „bailes sēdēt ietekmīgu cilvēku priekšā”, kas pēc tam attīstījušās vienkāršās bailēs sēdēt. Fobija izpaužas kā pārmērīgā svīšana, smaga, īsa elpošana, uztraukuma sajūta.

Arachibutyrophobia – bailes no tā, ka zemesriekstu sviests pieliptu pie augšlejām. Šķietami ļoti dīvaina fobija. Vienīgais tās cēlonis varētu būt meklējams bērnībā, kurā kādam bērnam diendienā spiests ēst zemesriekstu sviestu – tik ilgi, ka viņam pret to radies riebums. Kāds cilvēks, kas cieš no šīs fobijas, teicis šādi: „Ik reizi, kad savā tuvumā redzu zemesriekstu sviestu, es saku svīst un mans ķermenis mazliet raustīties. Manas mutes augšlejas kļūst mazliet sāpīgas un niezošas. Es nespēju atbrīvoties no šīm bailēm.”

Pentheraphobia – bailes no sievasmātes/vīramātes. No līdz šim pieminētajām fobijām, šī varētu būt visizplatītākā. Iespējams, ka vairums precētu pāru savā dzīvē kaut reizi ir izjutuši kaut ko līdzīgu šādai fobijai. Bailes no sievasmātes ir bieži apspēlēta tēma Rietumu kultūras filmās. Šai fobijai ir interesanta ārstēšanas metode – šķiršanās.

Eisoptrophobia – bailes no spoguļiem. Bailes no spoguļiem ir raksturojama arī kā „bailes nokļūt kontaktā ar garu pasauli, izmantojot spoguli”. Šīs fobijas pamatā ir māņticība, ka, saplēšot spoguli, tā saplēsējam gaidāmi 7 nelaimju gadi. Šāds sods liek domāt, ka spogulim ir kāda milzīga, mistiska vērtība. Un, iespējams, ka mēs visi kaut mazliet esam izjutuši šādas bailes. Daži cilvēki vakaros, tumsā neskatās spoguļos, baidīdamies tur ieraudzīt kaut ko nevēlamu. Citi cilvēki neliek spoguli tā, lai, gulēdami gultā, varētu ieraudzīt savu atspulgu. Jāpiebilst, ka filmās apspēlētais scenārijs pastiprina šāda veida bailes: neskaitāmās šausmu filmās ļaunie gari vai tēli var tevi nolaupīt caur spoguli.

Agyrophobia – bailes šķērsot ielu. Šī fobija izpaužas kā bailes vienatnē iet pāri ielai, šosejai un cita veida ceļiem. Tā arī padara dzīvi pilsētās gandrīz neiespējamu. Šī fobija netiek saistīta ar bailēm no mašīnām.

Avots:

zvaigžņu tulks

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment