Tulpju sīpoli sapuvuši zemē: netradicionāla pieeja tulpju stādīšanai vienā sezonā palielināja dīgtspēju par 90 procentiem

 

Ko darīt pēc stādīšanas?

Nu tur ir tulpes zemē. Bet ar to darbs nebeidzas. Pareiza kopšana ir skaistas ziedēšanas atslēga pavasarī.

Pirmā lieta ir laistīšana. Ja rudens ir sauss, noteikti laistiet. Bet neesiet dedzīgs – pārāk daudz ūdens var izraisīt sīpolu puvi. Es parasti daru tā: samitrinu augsni, lai tā izskatās pēc mitras mīklas.

Pēc tam – mulčēšana. Es vienmēr apkaisa savus stādījumus ar kūdru vai humusu, apmēram 5 centimetrus dziļu. Tas pasargās no sala un ietaupīs mitrumu.

Kā ir ar kaitēkļiem? Man nepatīk ķīmija, bet dažreiz bez tās nevar iztikt. Ja man traucē peles, es caurumiem pievienoju šķeltu stiklu vai asus akmeņus. Tām nepatīk skriet uz šādām lietām.

Cilvēki bieži jautā: vai ziemai ir nepieciešams segums? Lielākoties – nē. Pietiek ar mulču. Bet, ja ziemas ir bargas un sniega nav pietiekami daudz, var pārklāt sausām lapām.

Vai vēlaties uzzināt, kā padarīt tulpes laimīgas gadiem ilgi? Šī ir pēdējā daļa, nepalaidiet to garām!

Kā es jau gadiem ilgi rūpējos par tulpēm

Tulpju stādīšana ir tikai sākums. Ir dažas lietas, kas jums jāzina, lai ziedi priecētu katru gadu.

Galvenā lieta ir pārstādīšana. Ik pēc 3-4 gadiem tulpes ir jāizrok. Pretējā gadījumā sīpoli kļūst sekli, un ziedi kļūst arvien mazāki un mazāki. Es parasti tās izrokam jūnijā-jūlijā, kad lapas kļūst dzeltenas.

Vēl viena svarīga lieta ir barošana. Pavasarī, tiklīdz parādās dzinumi, es tos apstrādāju ar slāpekli. Kad pumpuri ir pilni – mēslo ar fosforu un kāliju. Un pēc ziedēšanas es tos vēlreiz piebaroju, lai dotu tiem spēku nākamajam gadam.
Un visbeidzot – par kaimiņiem. Tulpes draudzējas ar daudzām puķēm, bet ne ar visām. Blakus peonijām vai īrisiem es tos nestādu – tie cīnīsies par barību. Taču tie ļoti labi sadzīvo ar zemiem zemes segumiem.

Atcerieties: ziedi ir kā bērni – tiem ir vajadzīga mīlestība un uzmanība. Rūpējieties par tulpēm ar dvēseli, un tās jums pateiksies ar skaistumu.

Paldies, ka izlasījāt! Ja raksts bija noderīgs, ielieciet “patīk” un parakstieties. Un komentāros pastāstiet, kā jūs stādāt tulpes – varbūt es no jums vēl kaut ko iemācīšos. Galu galā mūsu biznesā vienmēr ir ko mācīties, pat pēc tik daudziem gadiem.

Ziniet, ko vēl esmu pamanījis šo gadu laikā? Tulpes ir rakstura ziedi. Katrai šķirnei ir savas dīvainības. Piemēram, es stādu frotē šķirnes nedaudz mazākas nekā parasti un vienmēr saulainākā vietā. Pretējā gadījumā tie var slikti atvērties.

Esmu arī iemācījusies stādīt tulpes maisījumā ar maziem sīpolpuķainiem augiem – krokusiem, muskarijām. Tie zied agrāk, un, kad tulpes uzziedēs – tikai uzziedēs. Izrādās, dobi visu sezonu izrotāju.

Starp citu, vai esat dzirdējuši par tulpju stādīšanu konteineros? Pirms pāris gadiem es to izmēģināju – skaistums ir neaprakstāms! Īpaši lieliski piemērots tiem, kam zemes gabalā ir maz vietas. Galvenais ir ņemt lielākus podus un uz ziemu novietot tos vēsā vietā.

Lasi vēl: Spēcīgs naudas magnēts: Pāvels Globa pastāsta, kam oktobrī jāpērk loterijas biļetes

Veiksmi dārza darbos un lai jūsu tulpes ir visskaistākās apkārtnē!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment