Turpmāk vest suni mašīnā varēs tikai ar speciālu aprīkojumu! Stājušies spēkā stingri likumi, kas attiecas uz visiem suņu īpašniekiem Latvijā

Foto – Unsplash

No jūlija stājušies spēkā jauni noteikumi, kas attiecas uz visiem, kas savos transporta līdzekļos pārvadā savus mīluļus – mājdzīvniekus.  Tagad, katram, kurš pieradis savas mašīnas salonā brīvi vadāt savu suni,  draud par to sods.

Jaunie noteikumi, kas lasāmi Ministru kabineta noteikumos Nr. 411 un apstiprināti šī gada 25.jūnijā paredz, ka turpmāk suņiem vai kaķiem, kas atrodas automašīnā, vienmēr jābūt piesprādzētiem, šim mērķim izmantojot vai nu speciālās pārvadāšanas somas, būrus vai iemauktus, kas piesprādzējami ar speciālām drošības jostām.

Šie noteikumi ir ieviesti gan dzīvnieku, gan braucēju drošības dēļ, radio raidījumā “Ķepa uz sirds” esot uzsvēris Drošas braukšanas skolas vadītājs Jānis Vanks.

Mūsu senči jau izsenis zināja, ka tas ir nopietni… Ja tu sapnī redzēji putnu: ko šis sapnis vēstī un sola?

Viņš skaidro, ka iepriekš bieži varēja redzēt, ka suņi mašīnās atradās, kā nu “pagadās” – pārvietojās pa salonu vai saimnieka klēpī. Tagad tā vairs darīt nevarēs. Viņam pašam piederot trīs mazi suņi, un viņš tos pats pārvadājot tam speciāli paredzētā somā, kas ir droši piesprādzējama ar mašīnas drošības jostām.

Foto – Unsplash

Viņš stāsta, ka bieži redzot, ka mazi sunīši braukšanas laikā tiekot turēti saimnieka klēpī. Un varot šķist, ka mazu sunīti taču ir tik viegli noturēt. Tomēr viņš uzsver, ka fizikas likumus neviens vēl nav atcēlis – pēkšņas bremzēšanas vai trieciena brīdī suņa masa ievērojami palielināsies un arī mazs suns “aizlidos”. Tāpat viņš arī skaidro, ka, ja šāds mazs suns tiekot turēts saimnieka klēpī, kas sēž uz priekšējā sēdekļa un trieciena brīdī izsprāgst drošības spilvens, tad šis suns spēcīgi tiks ietriekts saimnieka krūškurvī. Tāpat vēl esot pieredzēti tādi gadījumi, kad mazs suns nokrīt pie pedāļiem, un traucē bremzēt.

Lasi vēl: Grūti apmācāmi, ne pārāk draudzīgi un pat bīstami: speciālisti nosaukuši 10 suņu šķirnes, kas neder saimniekiem – iesācējiem

Viss šis attiecas, protams, arī uz liela izmēra suņiem – pat, ja braukšanas brīdī lielāks suns neatrodas saimnieka klēpī, bet vienkārši salonā vai nenorobežotā bagāžas nodalījumā, straujas bremzēšanas vai pēkšņas sadursmes brīdī, suņa masa arīdzan ievērojami palielinās un dzīvnieks var “lidot” un gūt nopietnas traumas.

Un tā, ko tad paredz jaunie noteikumi, kas ir jau stājušies spēkā?

Foto – Unsplash

* Pārvadājot dzīvnieku sabiedriskajā transportā, taksometrā vai vieglajā automašīnā, kas sniedz pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumus:

1. Sunim ir jābūt ar uzpurni, pie pavadas vai bez uzpurņa, bet ievietotam speciālā dzīvnieku pārvietošanai paredzētā somā, konteinerā vai būrī.

2. Kaķi vai citu dzīvnieku tāpat jāievieto pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī.

* Dzīvnieka pārvadāšana privātajos transportlīdzekļos:

Foto – Pixabay

1. Dzīvnieks jāievieto pārvadāšanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar drošības jostām tā, lai to noturētu sēdeklī.

2. Dzīvnieku var pārvadāt, tam uzliekot speciālus iemauktus, pie kuriem ir piestiprināta speciāla, tam paredzēta automašīnas drošības josta.

3. Dzīvnieku var pārvadāt atsevišķi no transportlīdzekļa salona nodalītā bagāžas nodalījumā.

4. Dzīvnieku ievieto speciāli paredzētā būrī, kuru ievieto mašīnas bagāžas nodalījumā.

Kā ātri un viegli piesaistīt naudas enerģiju? Padomi katrai Zvaigžņu zīmei līdz augusta beigām

5. Dzīvnieku ievieto speciālā dzīvnieku transportēšanas piekabē, kas ir aprīkota ar ventilāciju, kondicionieri un apsildi.

Tāpat arī jaunie noteikumi paredz, ka dzīvnieku nav ļauts atstāt transportlīdzeklī bez cilvēka klātbūtnes, ja tas var apdraudēt paša dzīvnieka veselību un dzīvību: attiecīgi, vasarā, siltās un karstās dienās dzīvniekus nav ļauts atstāt automašīnā, kas ātri uzkarst, kamēr saimnieks iegājis veikalā vai citur. Tas pats attiecas arī uz ziemas apstākļiem, kad valda sals un automašīna strauji atdziest.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment