Vai ir iespējams ēst tārpainas sēnes, ja tās ir izmērcētas? Zinātņu kandidāts paskaidroja, kādos gadījumos var un kādos nevar ēst sēnes

Vai ir iespējams ēst tārpainas sēnes, ja tās ir kaut kā izmērcētas, mazgātas vai apstrādātas? Gandrīz visas sēnes, kuras mēs savācam siltajā sezonā, ietekmē tārpi vai kukaiņu olas.

Ja sēnēs tārpus neredzam, tad uzskatām, ka tās ir nosacīti tīras. Bet šajās sēnēs joprojām ir nākotnes kāpuri. Vai ir iespējams ēst sēnes ar jau izaugušiem tārpiem un kā atrast tīru sēni? Uz šo jautājumu atbildēs bioloģijas zinātņu kandidāts, mikologs.

Ļoti bieži mēs redzam šādu ainu mežā. Jūs ejat meklēt sēnes un redzat, ka kāds jau ir bijis šeit pirms jums. Uz zemes guļ sagrieztas vai izrautas tārpainas sēnes. Un tad starp zāli jūs ieraugāt skaistu sēni.

Nolēmu nogriezt skaistu sēni, bet iekšā viss bija tārpains . Tiem, kas nāca pirms tevis, nepaveicās, un arī tev nav paveicies. Lai gan daži nenoniecina un ņem ēst tārpainas sēnes. Vai ir iespējams tos ēst?

Labākie veidi, kā atbrīvoties no dzelteniem sviedru traipiem uz baltām drēbēm

Zinātņu kandidāts par tārpainām sēnēm

Pazīstamais mikologs, bioloģijas zinātņu kandidāts Mihails Višņevskis stāsta. Siltajā gadalaikā mežos praktiski nav sēņu, ko nebūtu skāruši kukaiņi. Miljardiem mušu dēj olas jebkuras sugas un vecuma sēnēs. Pat nelielās sēnēs jau ir nākotnes mušas.

Kāpēc sēnes nevajadzētu lasīt maisiņā vai spainī

Tās sēnes, par kurām mēs domājam, ka tās nav tārpainas, vienkārši ir infekc***s sākumstadijā, un nākotnes tārpi vēl nav redzami. Jo siltāks un mitrāks laiks, jo ātrāk aug kāpuri. Šādos apstākļos ir nepieciešamas tikai aptuveni 4 stundas, lai tārpi, kas vēl ir mazi un acīm neredzami, kļūtu redzami. Tās aug ļoti ātri.

Tāpēc, ja salasītās sēnes vairākas stundas nēsājat siltā mežā, tās jāglabā vēdināmā traukā. Maisiņā vai spainī sēnes tiek sasildītas, radot vēl labvēlīgākus apstākļus tūlītējai tārpu attīstībai.

“Slinkais kažoks”: Eņģeļu pieskāriens katrā kumosā – visi mani draugi slavē šo ēdienu!

Un izrādās, ka no rīta savāktās sēnes šķietami nav tārpainas sēnes, bet mājās vakarā, griežot redzami tārpi.

Lasi vēl: Neizmetiet sapuvušos ābolus! Mēs jums pastāstīsim, kā tos lietderīgi izmantot savā dārzā

Tas neattiecas uz gadījumiem, ja sēnes vāc agrā pavasarī vai vēlu rudenī, kad kukaiņi vēl nav parādījušies vai jau ir pārgājuši ziemas miegā. Tad lielākā daļa sēņu ir tīras.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment