Vai taisnība, ka gaidāmā ziema būs ārkārtīgi silta? Par šo pastāstīja meteorologi

Vai ir taisnība, ka 2024.-2025. gada ziema būs nenormāli silta? Vietējie un ārvalstu sinoptiķi sniedz līdzīgas prognozes. Klimatologs Kokorins 2023. gada maijā sacīja, ka 2025. gads ir to gadu sarakstā, kad globālās temperatūras rādītāji spēcīgi pieaugs.

Pēc eksperta domām, tas, vai šis gads būs silts, ir atkarīgs no El Ninjo un vulkāniskās aktivitātes ilguma. Ja notiks spēcīgs izvirdums, visticamāk, iestāsies globāla atdzišana.

Arī Old Farmer’s almanahs ziņo par ļoti siltu ziemu.

Šis izdevums ir pazīstams ar to, ka jau vairāk nekā 200 gadus tas ar aptuveni 80 % precizitāti veido ilgtermiņa prognozes ASV un Kanādai, izmantojot savu slepeno prognozēšanas metodi, kuras pamatā cita starpā ir saules plankumu aktivitāte un planētu kustība. Izdevuma eksperti uzskata, ka 2024.-2025. gada ziema būs maigāka, jo palielināsies Saules aktivitāte.

2024. gada augusta beigās Fobos meteoroloģijas centra vadošais eksperts Jevgeņijs Tiškovecs sacīja, ka ziemā eiropiešu sagaida nenormāli silts laiks: “Decembrī gaidāmi trīs grādi virs normas, janvārī būs piecus līdz septiņus grādus virs normas, februāris būs vienu līdz divus grādus virs normas,” norādīja laika ziņu eksperts.

Irāņu ekstrasenss Mehdi Ebrahimi Vafa prognozējis, ka šoruden briesmas uzglūn visiem. Viņš min, ka pasargāts nebūšot neviens

Vai “Indijas vasara” ir atcelta: Vilfands prognozēja neparastu aukstumu rudenim La Niña dēļ

Tuvojoties 2024. gada rudenim, La Niña klimata fenomena sākšanās iespējamība tiek lēsta 60–70%.

Tomēr, kā norāda ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors Vilfands, tā ietekme uz atmosfēru būs vājāka nekā parasti, jo ārpus tropu zonas okeānos valda augsta temperatūra.

Tas ir tāpēc, ka iepriekšējais El Niño notikums bija tik spēcīgs, ka tas izraisīja ārkārtīgi siltu ūdeni mērenajā Klusajā okeānā un Atlantijas okeānā. Šī situācija ietekmē globālo temperatūru un turpinās to darīt arī pārskatāmā nākotnē.

Lasi vēl: Šādi vārdi bērniem var atņemt sargeņģeļus: liela iespēja, ka viņiem būs neveiksmes

Vilfands arī atzīmēja, ka 2024. gads jau ir pārspējis 2023. gada temperatūras rekordus, un šī tendence, visticamāk, turpināsies līdz gada beigām.

Neskatoties uz cerībām, ka La Niña varētu nedaudz palēnināt temperatūras kāpumu, klimata zinātnieki uzskata, ka globālā sasilšana turpināsies un turpmākajos mēnešos nav gaidāmi lieli aukstuma periodi.

La Niña, kas ir pretēja parādība El Niño, ir raksturīga ievērojama okeāna virsmas temperatūras pazemināšanās Klusā okeāna centrālajā un austrumu ekvatoriālajā zonā. Šai parādībai var būt atvēsinoša ietekme uz klimatu dažādos planētas reģionos, īpaši tropos, un ietekmēt laikapstākļus visā pasaulē.

Bet ko mēs sagaidīsim Latvijā un kā La Niña ietekmēs mūs? Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment