Vai taisnība, ka gaidāmā ziema būs ārkārtīgi silta? Par šo pastāstīja meteorologi

Šobrīd pasaules klimatā notiek izmaiņas – pēc pusotra gada dominēšanas “El Niño” gatavojas nodot savas funkcijas “La Niña”. Paredzams, ka šī “mazulīte” būs īpaši spēcīga, radot intensīvas viesuļvētras Atlantijas okeānā. Jautājums ir, vai šis globālais klimata fenomens ietekmēs arī Latviju.

“El Niño – dienvidu svārstības” jeb ENSO (El Niño-Southern Oscillation) ir viena no nozīmīgākajām svārstībām Zemes klimata sistēmā. Tas aptver siltā un aukstā ūdens virsmas temperatūras ciklu Klusā okeāna tropiskajā centrālajā un austrumu daļā.

“El Niño” apzīmē siltā fāzi, savukārt “La Niña” – auksto. Šie spāņu valodas nosaukumi nozīmē “zēns” un “meitene”, un tie mijas viens ar otru – kad beidzas “zēna” periods, sākas “meitenes” laiks, un tas atkārtojas cikliski.

Iepriekšējais “La Niña” periods, kas ilga līdz 2023. gada sākumam, bija neparasti garš un intensīvs, dodot vietu “El Niño”, kas savukārt izraisīja vairākus karstuma rekordus.

Tagad atkal gaidāma maiņa, un klimata speciālisti neprognozē neko pozitīvu – ASV tiek prognozēta ārkārtīgi karsta vasara, Atlantijas okeānā paredz spēcīgas viesuļvētras un nokrišņu daudzuma palielināšanos.

ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde (NOAA) prognozē, ka pāreja no “El Niño” uz neitrālo periodu varētu notikt jūnijā, bet “La Niña” varētu iesākties ar 49% varbūtību jūnija un augusta laikā vai ar 69% varbūtību jūlija un septembra laikā.

Lasi vēl: Tautas zīmes 5. septembrim: kāpēc vīrieši jābaro ar kartupeļiem, kas sola bagātību, bet kas īsu dzīvi

Ārzemju Hidrometeoroloģijas centra vadītājs Vilfands skaidroja, vai laika zīmēm vajadzētu uzticēties. Meteorologs atzīmēja, ka nav vērts paļauties uz ilgtermiņa prognozēm par gadu vai sezonu – tās nepiepildās. Tomēr ir dažas pazīmes, kas darbojas nevainojami, turklāt to iedarbību ir pierādījusi zinātne. Eksperts pastāstīja, ka tika veikts īpašs pētījums, lai pārbaudītu visas pazīmes.

“Izrādījās, ka lielākā daļa strādā nejaušas zīlēšanas līmenī. Bet ir īslaicīgas pazīmes, un dažas no tām darbojas. Piemēram, putni tiešām lido pret lietu,” viņš skaidroja.

Fakts ir tāds, ka, tuvojoties lietum, gaiss kļūst mitrs. Sakarā ar to kukaiņu spārni kļūst slapji un tie sāk lidot zemāk, un arī putniem ir jālido zemāk, lai tos noķertu. Tiesa, Vilfands atzīmēja, ka sinoptiķi prognozē nokrišņus ilgi pirms putnu prognozēm.

Zīme ar putniem izrādījās patiesa.

Vēl viena zīme, kas piepildās, ir saistīta ar saules krāsu saulrietā. Ja ir sarkans, tad nākamajā dienā solās būt labi, un ja balts, tad gaidāms daļēji mākoņains laiks, nokrišņi un vējš. Vilfands atzīmēja, ka šī parādība ir tīra fizika un nekas vairāk.

Šādi vārdi bērniem var atņemt sargeņģeļus: liela iespēja, ka viņiem būs neveiksmes

Saulei rietot, pirmkārt, tiek absorbēta daļa no īso viļņu spektra, pēc tam vidējie viļņi, bet beigu posmā – garie, sarkanie viļņi. To var novērot ar viendabīgu gaisa masu. Neviendabīguma gadījumā, tuvojoties frontei, visas krāsas zaudē savas krāsas, sarunā ar Lenta.ru skaidroja sinoptiķis.

“Un izrādās, ka saules bālganā krāsa patiešām ir saistīta ar nokrišņiem, vēju un mākoņainību, ko vajadzētu sagaidīt nākamajā dienā,” secināja Vilfands.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment