Vai zibens negaisa laikā var runāt pa mobilo telefonu

…vai vienkārši mitrā laikā tā vadītspēja palielinās. Kad objekts uz zemes uzkrāj lādiņu (spriegojumu) un tas pārsniedz spriegumu gaisā (sabrukums), veidojas izlāde un objektā iesper zibens.

Mobilā tālruņa lauka stiprums ir tik zems, ka tas būtībā netiek ņemts vērā. Protams, izsaukuma brīdī elektrostatiskā lauka stiprums palielinās, bet ne tik daudz, lai piesaistītu zibeni. Turklāt lielākajai daļai tālruņu ir plastmasas korpuss, kas pats par sevi ir dielektrisks.

Daži  fiziķi norāda, ka mobilais tālrunis joprojām var izraisīt zibens spērienu, taču tam ir jāievēro divi nosacījumi:

pirmkārt, cilvēkam jāatrodas metāla priekšmeta tuvumā, kas kļūs par elektrostatiskā lauka veidošanās centru;

otrkārt, ir jāsaņem zvans uz jūsu mobilo tālruni (vai arī tas jāveic pašam). Šajā brīdī teorētiski lauks ap tālruni strauji palielinās, un zibens izlāde tiks novirzīta no metāla priekšmeta uz ierīci.

Tomēr šī ir tikai teorija, ko neatbalsta fakti, tāpēc jūs varat ticēt tai vai nē.

 

 

Kāpēc tad daudzi cilvēki uzskata, ka zibens “mērķē” uz mobilo telefonu?

Ir ziņots, ka cilvēki, kuri pērkona negaisa laikā vienkārši tur rokās mobilo tālruni vai runā pa to, no zibens spēriena saņem nopietnākus bojājumus nekā tie, kuriem tajā brīdī telefona nebija. Šo apgalvojumu apstiprināja paša  statistikas dati, bet citi speciālisti to nepārbaudīja.

Lasi vēl: Slinkākais veids, kā pagatavot kabačus (pat ātrāk, nekā vienkārši apcept). Tas izrādās neticami garšīgi

Mūsu viedoklis: lietot telefonu pērkona negaisa laikā nav kritiski

Atklātās vietās ir vērts atcerēties vispārīgos drošības principus (piemēram, neslēpties zem viena koka), taču mobilais telefons nepadara jūs zibens laikā  pievilcīgāku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment