Valdis pasaka visu kā ir – atbilde padomju laiku faniem, kuri skumst pēc pārpildītās Jūrmalas

Ar ļoti interesantām atmiņām sociālajā tīklā Facebook dalījies Valdis Klišāns, kurš apcerēja tēmu “par vecajiem labajiem padomju laikiem”!

Pa Facebook pēdējos gados bieži klejo bilde no PSRS laiku Jūrmalas. Cilvēki parasti zem šīm bildēm komentē par to, cik labi bijis PSRS laikos, kā attīstījās tūrisms utt. Saavu viedokli par to paudis Facebook lietotājs Valdis.

Lūk  pilns komentārs:

“Neliela replika tiem padomju „Eskimo” faniem, kas, redzot šo “Jūras pērles” foto iekš FB saka, cik labi bija padomju laiki, kāds burvīgs tūristu pieplūdums bija Jūrmalai! Daudziem 20.-30. gadieniekiem pietrūkst zināšanu par padomju laiku, bet vidējās un vecākās paaudzes cilvēki dažkārt cieš no atmiņas trūkuma.

Padomju sistēmā nepastāvēja tirgus ekonomika, tās vietā bija PIECGADES PLĀNS. Tā apstākļos pilsētai no tūristu pār-plūduma radās nevis peļņa, bet preču DEFICĪTS – tūristi izpirka veikalus, bet plāns neparedzēja jaunus preču pievedumus! Pats spilgti atceros epizodi, kā kopā ar omi ap 1975. gadu karstā svētdienā mēģinājām braukt sauļoties.

Torņakalna stacijā svelmē kādu stundu gaidījām elektrisko vilcienu, kurā varētu tikt iekšā. Tie gāja viens aiz otra ar 5 min intervālu un bija tā pārpildīti, ka iekšā esot „zarnas pa muti spiedās laukā”. Uz Jomas ielas nenormālās rindas pie kafejnīcām (stundu uz ielas, lai tiktu iekšā). Kādas 10 min gaidījām rindā pēc 6 kap. kvasa no mucas, kad rinda tuvojās, kvass beidzās, bet jaunu mucu neviens neveda – dienas norma bija izdzerta. 4 stundas rindā uz poļu “Lunaparku” pirmajā tā atvēršanas gadā.

Tualešu neesamība pludmalē un tā rezultāta iespēja sastapties ar kaku, peldoties. Jūrmalas pludmale bija pārpildīta ne tikai PSRS atpūtnieku masu dēļ, bet arī tāpēc, ka iedzīvotājiem bija slēgta visa piekraste, sākot aptuveni no Mērsraga līdz Lietuvas PSR teritorijai (kur slēgtā zona turpinājās līdz Palangai un Klaipēdai). Ventspilī un Liepājā kāds 1 km smilšainā liedaga pa dienu bija pieejams atpūtniekiem, vakarā visus dzina projām, un tas tika uzarts, lai robežas pārkāpēju un spiegu pēdas būtu redzamas.

Lasi arī: Vācu psihologu tests: izvēlies kaķi un noskaidro savas patiesās spējas!

P.S. „Jūras pērles” nolaišanu un nojaukšanu uzskatu par lielu muļķību un pilsētas tēvu neizdarību.”

https://www.facebook.com/valdis.klisans/posts/2381831861897161

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment