Vecmāmiņas gudrība: kāpēc nevajadzētu izliet ūdeni pēc kartupeļu vārīšanas?

Zupas pagatavošanai

Ja jūs dodat priekšroku biezām vai sātīgām zupām vai stipram buljonam, izmantojiet kartupeļu novārījumu, jo tā sastāvā esošā kartupeļu ciete darbojas kā dabīgs un efektīvs biezinātājs.

Pietiek vien saviem ēdieniem pievienot nelielu daudzumu gatavā novārījuma (uz 2 – 3 litru katliņu ņemiet aptuveni 1 glāzi), un pēc tam zupu pāris minūtes pavāriet uz lielas liesmas.

Maizes pagatavošanai

Ar kartupeļu ūdeni jūs varat pagatavot mājās ceptus ēdienus, un tieši – gaisīgi un maigu kartupeļu maizi ar patīkamu aromātu un gaisīgu tekstūru.

Lūk, recepte maizei no kartupeļu novārījuma:

500 ml kartupeļu novārījums, kam pievienots diezgan daudz sāls;
1 ēdamkarote cukurs;
1 ēdamkarote raugs;
3 ēdamkarotes sviests;
5 glāzes milti;
1 ola.

Pagatavošana:

200 ml uzsildīta novārījuma ielejiet bļodā, pievienojiet cukuru, raugu un 1 ēdamkaroti miltus.

Ieraugu nolieciet siltā vietā uz 15 minūtēm. No rauga jāizveidojas tādai kā cepurītei.

Ieraugam pievienojiet mīkstu sviestu un atlikušo novārījuma daudzumu. Visu kārtīgi samaisiet.

Tagad pievienojiet atlikušo miltu daudzumu, mīklai jāsanāk maigai, tā nedrīkst lipt pie rokām.

Miltu daudzumu regulējiet pēc saviem ieskatiem. Mīklu nolieciet siltā vietā uz 1,5 stundu.

Kad mīkla uzrūgs, paņemiet daļu, ielieciet plātī vai formā, apklājiet ar dvieli un pagaidiet vēl 15 minūtes.

Pirms cepšanas mīklu apsmērējiet ar olu, izveidojiet iedobes un lieciet uzkarsētā cepeškrāsnī.

Maizi cepiet 180 grādu temperatūrā 35 minūtes (var ilgāk, tas ir atkarīgs no cepeškrāsns). Gatavību pārbaudiet ar zobu bakstāmo kociņu.

Leave a Comment