Vecmāmiņas triki, kā sagatavot nevainojamu maizes mīklu

Mājas maize ir bērnības aromāts, bet pārāk bieži tā pārtop ķieģelī. Tas ir tāpēc, ka daudzi cilvēki neņem vērā divus galvenos faktorus – temperatūru un laiku.

Piemēram, raugs. Ja tas ir vecs vai glabāts siltā vietā, tad mīkla nepacelsies. Pārbaudiet to pirms lietošanas: izšķīdiniet siltā ūdenī (35-38 grādi pēc Celsija) ar šķipsniņu cukura. Ja pēc 10 minūtēm parādās putas, raugs ir dzīvs. Ja nē, izmetiet to.

Pilnības noslēpums ir pareizais pamats. Ūdens vietā izmantojiet pienu, nedaudz uzsildītu. Pievienojiet karoti augu eļļas – tas padarīs mīklu elastīgu.

Un nekad nesāliet mīklu uzreiz: sāls pilnībā sabojā raugu. Vispirms sajauciet miltus ar šķidrumu, tad pievienojiet sāli un mīciet maisījumu.

Bet galvenais triks ir pauze. Pēc mīcīšanas ļaujiet mīklai 10 minūtes nostāvēties – tas ļaus glutēnam sākt darboties un masa kļūs vijīgāka.

Tad samīca, izveido maizīti un atstāj siltā vietā uzrūgt. Ja mājā ir vēss, ievietojiet trauku ar mīklu cepeškrāsnī, ieslēdzot cepeškrāsns apgaismojumu. Arī cepešpanna ir jāsagatavo. Iesmērē to ar sviestu un pārkaisa ar mannu – tā izveidosies kraukšķīga garoziņa.

Ar asu nazi iegriež maizītes augšdaļu, lai vienmērīgi izplūstu tvaiki, un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 grādiem pēc Celsija. Apakšā novietojiet cepamo paplāti ar verdošu ūdeni – tvaiki neļaus maizei plaisāt.

Lai iegūtu garšu, pievienojiet mīklai garšvielas: ķimenes, rozmarīnu vai kaltētus ķiplokus. Vai arī sajauciet miltus ar klijām (20% no kopējā tilpuma) – šī maize būs veselīgāka. Ja vēlaties saldāku garšu, pievienojiet karoti medus vai agaves sīrupa.

Un pēdējais padoms: negrieziet karstu maizi. Ļaujiet atdzist 40-60 minūtes, pretējā gadījumā drupatas salips kopā.

Mājas cepšanai ir nepieciešama pacietība, taču rezultāti ir tā vērti. Izmēģiniet to, un jūs nekad vairs neatgriezīsities pie veikalā pirktās maizes.