Veselības budžets 2021. gadam: Pacienti tiek atstāti novārtā un zālēm naudas nepietiek

Lai arī veselības budžetam nākamgad paredzēts finansējuma pieaugums, tomēr tas nenozīmē, ka gaidāms arī naudas pieaugums  tieši veselības aprūpei un zālēm – viss pieaugums tiks novirzīts mediķu alga palielinājumam, lai izpildītu likumu un solījumus.

Kā raksta digitālais laikraksts Neatkarīgā – pacienti tiek “atsāti ārpus laivas”!

Jau tagad ir zināms, ka papildu finansējumu tieši veselības aprūpes pakalpojumiem un zālēm 2021. gada  veselības budžetā netiek plānots piešķirt.

Lasi arī: Tests: attēlā redzamo seju skaits noteiks jūsu psiholoģisko vecumu

Tomēr veselības nozarē problēmu netrūkst. Kā raksta laikraksts, vienas no galvenajām problēmām nozarē ir rindu mazināšana pie speciālistiem/  izmeklējumiem, kā arī zāļu pieejamība. To saka Baiba Ziemele – Latvijas Pacientu organizāciju tīkla koordinatore, kura norāda, ka ir kategoriski pret to, ka pacientu intereses atstātas novārtā.

 

Aicina dalīties

Veselības ministre Ilze Viņķele intervijā laikrakstam norāda, ka veselības aprūpei pieaugums budžetā ir atrodams tikai tādā apjomā, lai palielinātu mediķu algas. Tāpēc viņa aicina mediķus apdomāt iespējas, lai pagaidām, vismaz daļēji, atteikties no esošajām algas prasībām, un rast iespēju dalīties ar naudu ar pacientiem. Visas lielākās mediķu organizācijas šādu iespēju izslēdz un negrasās piekāpties.

Tikmēr pacientu organizācijas prasa atrast papildu finansējumu jaunajā budžetā, lai nodrošinātu ārstēšanās pieejamības uzlabošanu valsts iedzīvotājiem. Pacientus pārstāvošās organizācijas sagatavojuši vēstuli lēmumu pieņēmējiem, tostarp, ministru prezidentam, atbildīgo ministriju vadībai un Saeimas frakciju vadītājiem.

 

Trūkst 34 miljoni

Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē  septembra beigās tika nosaukti attiecīgie cipari – esošā veselības aprūpes budžetā projektā  trūkst aptuveni 17 miljonu eiro rindu mazināšanai pie speciālistiem / izmeklējumiem, bet vēl 17 miljonu eiro  nepietiek, lai nodrošinātu pietiekamā apjomā kompensējamās zāles.

Īpaši svarīgi tas ir ņemot vērā Covid pandēmijas ietekmi uz veselības nozari. Speciālisti norāda, ka visefektīvāk var pasargāt cilvēkus no Covid-19  komplikācijām, ja tiek ārstēta pamata slimība.  Tas nozīmē  regulāras ārstu vizītes un jābūt viegli pieejamiem izmeklējumiem, zālēm utt.

Lasi arī: Letāla avārija Viļānos; “Gulēju. Troksnis. Sitiens. Viss. Attapos, sieva kliedza, ka notikusi avārija, ka māja sagāzta!”

Latvijā garo rindu dēļ bieži tiek pasliktināts pacientu stāvoklis un pagarināts ārstēšanas periods, tādējādi vēl vairāk paildzinot ārstēšanas laiku un sadārdzinot izmaksas.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • […] Veselības budžets 2021. gadam: Pacienti tiek atstāti novārtā un zālēm naudas nepietiek […]

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no svētbirzs</cite>

    Ir pienākusi ziema. Aukstās naktis un saltie rīti ir kļuvuši par ikdienu. Līdz ar ziemu pieaug kovid-19 sirgstošo skaits. Lai pārvarētu kovid-19 sērgas otro vilni, ievērosim visus valdības ierobežojumus un mediķu rekomendācijas. Ieturēsim 2 metru distanci, nedrūzmēsimies. Rūpīgi mazgāsim rokas ar ziepēm un lietosim dezinfekcijas līdzekļus. Lietosim sejas un deguna aizsegus. Saslimšanas gadījumā apzinīgi ievērosim pašizolāciju. Būsim apzinīgi šajā krīzes brīdī. Sargāsim savu un apkārtējo veselību. Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem. Aizlūgsim Latvju Dievus par mūsu tautas veselību un zemes aizsardzību! Iedegsim zaļu svecīti par godu Dabas Mātei. Iedegsim tumši zilu svecīti par godu Pērkonam. Iedegsim pelēku svecīti par godu Veļu Māte. Cerēsim, lūgsimies un ticēsim. Lūgsim Latvju Dievus no visas sirds! Lai ticība Dabas Mātei kalpo mums par bruņām un vairogu! Lai ticība Pērkonam kalpo mums par zobenu! Godināsim savus senčus un Latvju Dievus. Lai Latvju Dievi ir ar mums! Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos!
    Svētīgi, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #DabasMāte #VeļuMāte #LatvjuDievuSvētība #Tēvzeme #Latvija #sentēvi #veselība #pagāni #Skolnieciņš
    P.S. Priecīgus Ziemas saulgriežus! Lai Latvju Dievi mūs svētī!

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no svētkalniņa</cite>

    Kopš 2020.gada 13.marta mūsu dzīvēs parādījās ierobežojumi kovid-19 (covid-19) jeb SARS-CoV-2 sērgas dēļ. Daudziem no mums šie ieviestie ierobežojumi var šķist nejēdzīgi, apgrūtinoši, tomēr valdība ieviesa šos ierobežojumus sabiedrības drošības dēļ. Tāpēc ievērosim visus valdības noteiktos ierobežojumus. Ieklausīsimies mediķu rekomendācijās. Veidosim drošu sabiedrību kopā! Pasargāsim gan sevi, gan apkārtējos no inficēšanās ar kovid-19 sērgu. Kroņvīruss (koronavīruss) mēdz būt viltīgs, neļausim šai sērgai mūs apmuļķot ar viltus drošību un mieru! Visās sabiedriskajās vietās valkāsim sejas un deguna aizsegus. Mazgāsim rokas ar ziepēm, lietosim dezinfekcijas līdzekļus. Ieturēsim 2 metru distanci cits no cita. Būsim saprotoši un piesardzīgi! Lai nezaudētu pamatu zem kājām, atcerēsimies sentēvu gudrības, kas ļāvušas mūsu tautai izdzīvot jebkurā krīzē. Atcerēsimies savas pagāniskās saknes. Lūgsim Latvju Dievus! Lūgsim Pērkonu, lai Pērkons padzen kovid-19 sērgu! Lūgsim Dabas Māti, lai Dabas Māte sniedz mums labu veselību un labsajūtu! Lūgsim Laimu, lai Laima sniedz mums finansiālu drošību! Lūgsim Veļu Māti, lai Veļu Māte apžēlojas par kovid-19 sirgstošajiem! Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem!!!
    Paldies Latvju Dieviem! Visa slava Latvju Dieviem!
    Ar cieņu, Skolnieciņš no svētkalniņa
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Skolnieciņš – Latvju Dievu dēls
    #Skolnieciņš #LatvjuDievuSvētība #veselība #saticība #miers #sentēvi #pagāni #LatvjuDievi #svētakmens #svētupe #svētezers #svētavots #svētmežs #svētbirzs #Laima #Pērkons #Māra

Leave a Comment