15 vēža simptomi, kurus nedrīkst ignorēt!

k-tulks vēža simptomi 2

Neizskaidrojams svara zudums

Daudzas sievietes sapņo par svara nomešanu, kas neprasītu īpašas piepūles. Taču neizskaidrojams svara zudums, piemēram, 2,5 kg mēnesī, ja neesat aktīvi nodarbojusies ar sportu vai nav ieturētas striktas diētas, nav normāli un tas noteikti ir jāpārbauda.

Onkologi atzīst, ka vēzis nezināmu iemeslu dēļ veicina ķermeņa svara zudumu. Protams, ka svara zudums var būt saistīts arī ar citām slimībām, piemēram, pastiprinātu vairogdziedzera darbību, kas arī ir ļoti nopietni.

Tieši tādēļ iespējams, ka Jūsu ārsts nosūtīs pārbaudīt vairogdziedzeri vai veiks arī datortomogrāfiju dažādiem orgāniem. Lai noteiktu precīzu iemeslu, vispirms tiks veiktas daudz un dažādas pārbaudes.

 

Vēdera pūšanās

Vēdera pūšanās ir tik izplatīta problēma, ka tai parasti netiek pievērsta liela uzmanība. Diemžēl tas var norādīt uz olnīcu vēzi. Citi simptomi, kas liecina par šo onkoloģisko saslimšanu, – sāpes vēderā, iegurnī, rodas ātra sāta sajūta un ir problēmas ar urīnizvadceļiem.

Ja vēdera pūšanās piemeklē Jūs teju katru dienu jau vairāku nedēļu garumā – noteikti dodieties pie ārsta. Ārsts izprašņās visus simptomus un nosūtīs uz datortomogrāfiju un asins analīzēm.

 

Izmaiņas krūtīs

Pat tad, ja sievietes neveic speciālas pārbaudes savām krūtīm, viņas noteikti tāpat zina, kas ar tām notiek un pamanīs, ja tajās būs kaut kādi veidojumi. Taču tas nav vienīgais, kas var liecināt par krūts vēzi. Ja krūšu āda paliek sarkana un manāmi biezāka, tas var norādīt, piemēram, uz ļoti retu un agresīvu krūts vēža veidu,– iekaisuma krūts vēzi – kuru noteikti jāpārbauda. Ja pamanāt izsitumus, kuri vairāku nedēļu garumā nepazūd, arī noteikti jāapmeklē ārsts.

Ja krūtsgala izskats ir mainījies vai esat pamanījusi dīvainus izdalījumus (un Jūs nebarojat ar krūti), noteikti dodieties pie ārsta. Ja tas turpinās jau kādu laiku, ir pamats satraukumam. Ja krūtsgalu forma ir plakana, tad nav par ko uztraukties, bet, ja to izskats mainās, noteikti ir vērts satraukties par to.

Lasi arī: Ārsti viņam deva tikai pāris mēnešu ko dzīvot, bet tagad viņš ir brīvs no vēža, pateicoties pirmajai šāda veida operācijai

Tādā gadījumā ārsts noteiks tādas pārbaudes kā mamogrāfiju, ultrasonogrāfiju, magnētisko rezonansi un, iespējams, biopsiju.

 

Asiņošana starp mēnešreižu laikiem vai jebkāda cita netipiska asiņošana

Sievietes pirms menopauzes ļoti bieži ignorē asiņošanu starp mēnešreižu laikiem, tā apgalvo onkologi. Tieši tāpat tiek ignorēta asiņošana no zarnu trakta, kas maldīgi tiek jaukta ar mēnešreizēm. Ja asiņošana starp mēnešreižu paredzētajiem laikiem ir regulāra, noteikti ieteicams ar steigu doties pie ārsta, jo tas var signalizēt par endometrija vēzi. Asiņošana no zarnu trakta var liecināt par resnās zarnas vēzi.

Pievērsiet uzmanību tam, kas Jums šķiet pierasts un normāls, jo tāds tas var arī nebūt. Ja sievietei nekad nav bijusi asiņošana starp cikliem, tad tas nav normāli.

Atkarībā no tā, cik ilgi un cik bieži notiek asiņošana, ārsts Jums noteiks pārbaudes veidu.

 

Izmaiņas ādā

Daudzi no mums seko līdz izmaiņām dzimumzīmēs, jo zina, ka tas var liecināt par ādas vēzi. Tik pat uzmanīgi ieteicams sekot līdzi ādas pigmentiem. Ja novērojat ādas asiņošanu vai lobīšanos, noteikti pierakstieties pie ārsta. Grūti spriest, kurā brīdī izmaiņas ādā kļūst bīstamas un ir nepieciešams doties pie ārsta, taču liela daļa speciālistu uzskata – nedrīkst nedēļām neko nedarīt, ja parādās kādas problēmas.

 

Grūtības norīt

Ja rodas grūtības norīt ēdienu un esat jau pārgājuši uz zupām vai šķidriem ēdieniem, tas noteikti nav uz labu.

Tas var norādīt uz kuņģa, zarnu trakta vai barības vada vēzi.

 

Asinis izdalās ne tur, kur vajadzētu

Ja asinis manāmas urīnā vai izdalāmies no zarnām, nevajadzētu paļauties, ka tas ir hemoroīds. Tā varētu būt daudz nopietnāka problēma, kas skar resnās zarnas saslimšanu ar vēzi.

Asinis urīnā tiešām var liecināt par mēnešreizēm, taču ne vienmēr. Tādēļ iesakāms veikt analīzes, lai noskaidrotu, vai tas gadījumā nav urīnpūšļa vai nieru vēzis.

Ja klepojot izdalās asinis, nekavējoties par to jāinformē savs ārsts. Taču, ja asinis izdalījās tikai vienu reizi, iespējams, ka tas nav nekas traks. Problēmas sākas, ja tas notiek atkārtoti vai regulāri, tad noteikti jādodas pie ārsta.

 

Nemitīgas sāpes vēderā un depresija

Katrai sievietei, kas jūt sāpes vēderā un cieš no depresijas, vajadzētu nodot analīzes. Zinātnieki ir pamanījuši saikni starp depresiju un aizkuņģa dziedzera vēzi, taču tas nav padziļināti pētīts.

 

Gremošanas trakta traucējumi

Gremošanas traucējumi bez redzama iemesla? Tas noteikti ir organisma “SOS” signāls. Tas var liecināt par gremošanas trakta, kuņģa vai barības vada vēzi.

 

Lasi arī: Ārsti viņam deva tikai pāris mēnešu ko dzīvot, bet tagad viņš ir brīvs no vēža, pateicoties pirmajai šāda veida operācijai

Jebkādas izmaiņas mutes dobumā

Īpaši smēķētājiem jāsatraucas par jebkādām izmaiņām mutes dobumā. Ja novērojami balti plankumi uz mēles vai mutes gļotādas, ir pamats satraukumam, jo tas var liecināt par pirmsvēža stadiju, ko sauc par leikoplakiju.

Tādā gadījumā dodieties pie sava ģimenes ārsta vai zobārsta.

 

Sāpes

Vecums nenāk viens – nāk arī ar sāpēm. Tādēļ daudzi mēdz nepievērst uzmanību tām, taču tā nevajadzētu. Jāpārbauda ir jebkuras ilgstošas sāpes, lai pasargātu sevi no riska saslimt ar vēzi.

 

Izmaiņas limfmezglos

Ja parādās limfmezgli vai veidojas to sabiezējumi padusēs, kakla rajonā – tas ir iemesls bažām. Ja redzat, ka limfmezgli pakāpeniski palielinās, konsultējieties ar savu ārstu. Ārsts pārbaudīs visas iespējas, kas var ietekmēt limfmezglu palielināšanos. Ja iemeslu uzreiz nevar atrast, tad tiek veikta biopsija.

 

Karstuma viļņi

Ja neesat saaukstējies, Jums nav gripa vai jebkāda cita infekcijas slimība, taču ir novērojami karstuma viļņi, tas var liecināt par agrīnu asins vēzi – leikēmiju vai limfomu.

Citi vēža simptomi var izpausties kā dzeltenā kaite vai arī izkārnījumi citā krāsā.

 

Nogurums

Nogurums var attiekties ne tikai uz vēzi, bet arī uz daudzām citām slimībām, tieši tādēļ daudzi to nemaz neievēro. Neizprotams nogurums – ja jūtaties bezspēcīgs, lai gan īsti nekas nogurdinošs nav darīts, tas var liecināt par vēža sākuma stadiju. Leikēmija, zarnu vai kuņģa vēzis var radīt noguruma sajūtu.

 

Nemitīgs klepus

Klepus parasti iet roku rokā ar saaukstēšanos, gripu, alerģiju, reizēm ir arī blakusefekts zālēm. Taču ilgstošs klepus, kas turas vidēji trīs līdz četras nedēļas, nedrīkst palikt ignorēts.

Šādā gadījumā dodieties pie ārsta. Tas pārbaudīs kaklu, plaušas un visu, kas var būt saistīts ar to. Iespējams būs arī norīkojums veikt rentgenu, ja esat smēķētājs.

Noteikti padalieties arī ar draugiem, lai viņi sargā sevi!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment