Vilka stunda: kāpēc mēs patiesībā bez iemesla pamostamies pulksten 3 naktī

“Vilka stunda” ir labi zināms miega traucējums. Cilvēki sūdzas, ka bieži pamostas vienā un tajā pašā laikā (3 – 4 no rīta) un nevar aizmigt.

Šajā gadījumā nevajadzētu pārāk uztraukties un noteikti nedomāt par to negatīvi. Nakts pamošanās nav nekas neparasts, daudzi cilvēki var pamosties nakts laikā, un tas neliecina par īpašu problēmu.

Viens no galvenajiem iemesliem ir hormoni. Maksimālā miega hormona melatonīna koncentrācija palielinās tieši pirms plkst. 3.00, bet veselā organismā tas nenoved pie pamošanās.

Ja cilvēks izjūt fona trauksmi vai dienas laikā ir piedzīvojis spēcīgu stresu, kortizola (stresa hormona) līmenis ir daudz augstāks nekā parasti un nonāk konfliktā ar melatonīnu, kas izraisa pamošanos.

Turklāt tieši pirms rīta serotonīna līmenis ir viszemākais, cilvēks ne tikai pamostas, bet arī nogrimst smagās domās, nomāktā noskaņojumā un vairs nevar aizmigt.

Papildus hormoniem šādam stāvoklim var būt arī vienkārši fizioloģiski iemesli.

– Telpa ir pārāk gaiša. Ielu lampu vai izkārtņu gaisma atspīd logos. Šādā gadījumā glābs blīvi aizkari.

– Pārāk trokšņains. Kaimiņu ballīte, diskotēka zem loga, kaķa “nakts dziesma”? Palīdzēs ausu aizbāžņi!

– Alkohols. Alkohols traucē miega fāzes. Bet, ja izdzerat pārāk daudz alus – banāli nākas bieži skriet uz tualeti.

– Treknas, kaloriskas vakariņas. Visi zina, cik kaitīgas tās ir, bet tomēr tās ēdam. Gremošanas trakts saņem pārmērīgu slodzi, kas ietekmē miega kvalitāti.

– Neērta gulta. Gadās, ka pēc gulētiešanas jūtaties nogurušāks nekā vakarā, tāpēc svarīgs ir ērts matracis un spilvens.

Kad man vajadzētu apmeklēt dakteri

Nakts pamošanās var būt ar jums visu mūžu, un tādā gadījumā tās var uzskatīt par normas variantu. Taču, ja tās ir parādījušās nesen, kļuvušas par problēmu un traucē normālu atpūtu un dzīvi, labāk konsultēties ar speciālistu.

Neirologs, psihoterapeits vai psihologs palīdzēs pārvarēt baiļu stāvokli, kamolu kaklā, paātrinātu elpošanu, elpas trūkuma sajūtu un nejutīgumu, koriģēt trauksmes vai depresijas stāvokli.

Lasi vēl: Zvaigžņu zīmes, kurām no 09.09.2024 jāmaina sava dzīve, lai uzietu uz labklājības ceļa

Kā aizmigt, ja naktī pamosties?

1. Neņemiet rokās tālruni, pat lai paskatītos uz laiku. Jūs novērsīsieties no miega, turklāt telefonā var būt nepatīkama satura ziņojumi, kas noteikti sagaidīs rītu.

2. Ja ilgi nevarat aizmigt, izkāpiet no gultas un pastaigājieties, izdzeriet ūdeni vai ejiet siltā vannā, silts ūdens atslābina ķermeni.

3. Pielietojiet relaksācijas tehniku. Prakses laikā dziļi elpojiet, koncentrējieties uz noteiktām ķermeņa daļām un pakāpeniski tās atslābiniet.

Noskaidrosim ko sapņi var mums nozīmēt… 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment