Virtuves dvieļi var izraisīt saindēšanos: vai nu izmetiet tos, vai divas reizes nedēļā dariet sekojošo

“Viena un tā paša virtuves dvieļa izmantošana 7 dienas pēc kārtas var izraisīt nopietnu saindēšanos ar pārtiku!” – šādu satraucošu secinājumu izdarījuši Maurīcijas universitātes zinātnieki (links uz pētījumu).

Patiešām, kuras pat apzinīgākās saimnieces, ar dvieli slauka tikai rokas? Kad virtuvē rit darbs pilnā sparā, virtuves dvielis derēs gan rokām, gan drupaču slaucīšanai no galda, gan mitru šķīvju noslaucīšanai, gan, lai satvertu karstu pannu.

Ja tomēr dvieļus maināt ne biežāk kā reizi nedēļā, mēs pārliecināsim to darīt regulāri un laicīgi! Pastāstīsim, kas dzīvo uz jūsu virtuves tekstilizstrādājumiem un kā pareizi kopt virtuves dvieļus, lai izvairītos no to kaitīgas ietekmes uz jūsu un jūsu tuvinieku veselību.

Virtuves dvieļi

Eksperimenta laikā zinātnieki analizēja 100 virtuves dvieļu stāvokli, ko mēneša laikā izmantoja dažādas ģimenes.

Tika ņemti vērā arī ienākumi ģimenē, cilvēku skaits ģimenē, bērnu klātbūtne mājā. Izrādījās, ka lielākās briesmas rada dvieļi, kas tika izmantoti pēc daudzfunkcionalitātes principa: tas ir, tajos noslaucīja rokas, traukus, virsmas un izmantoja tos, lai satvertu katlus un pannas.

Turklāt eksperti kā bīstamākos novērtēja mitros dvieļus:

“Uz šādiem virtuves dvieļiem mēs atradām enterokokus, stafilokokus un salmonellu.”

Noslaukot drupatas no galda ar šādu dvieli, bet pēc tam rokas, jūsu organismā viegli iekļūst patogēni mikroorganismi, kas izvēlējušies mitru dvieli, izraisot nopietnu saindēšanos un ēšanas traucējumus. Jūs varat nomazgāt traukus absolūti tīrus, bet, ja šķīvjus noslaukat ar daudzfunkcionālu virtuves dvieli, visi pūliņi aizies notekā.

Zinātnieki secināja, ka 49% virtuves dvieļu uzrādīja baktēriju augšanu, kas pieauga proporcionāli ģimenes locekļu skaitam.

Lasi arī: Tik garšīgus kāpostu salātus vēl nebūsiet ēduši

Turklāt vislielākais patogēno organismu skaits uz virtuves piederumiem konstatēts ģimenēs ar bērniem, ģimenēs ar zemāku sociālekonomisko stāvokli, kā arī mājās, kur labprātāk gatavo gaļas ēdienu.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu risinājumus šai problēmai

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment