Visi to izjutīs: meteorologs pastāstīja, kad sāksies La Ninja un ko tas izraisīs laikapstākļos

Hidrometeoroloģijas centra ārzemju zinātniskais vadītājs Vilfands sacīja, ka La Ninjas sākšanās draudi rudenī ir 60-70%. Tomēr tās ietekme uz klimatu kļūs mazāk izteikta, jo ārpus tropu reģioniem pasaules okeāna temperatūra būs augsta.

Iepriekšējais El Ninjo gadījums bija tik spēcīgs, ka tā rezultātā Klusā okeāna un Atlantijas okeāna mērenajos platuma grādos radās nenormāli silts ūdens, kas savukārt mainīja globālo temperatūru.

Vilfands arī norādīja, ka 2024. gadā jau ir uzstādīti temperatūras rekordi, pārsniedzot 2023. gada temperatūras rekordus, un, iespējams, ka šī tendence turpināsies līdz gada beigām. Turpmākajos mēnešos nav gaidāma būtiska atdzišana.

La Ninja ir klimatiska parādība, kas ir pretēja El Ninjo, un tai raksturīgs ievērojams okeāna virsmas temperatūras pazeminājums Klusā okeāna centrālajā un austrumu ekvatoriālajā daļā.

Šo parādību izraisa austrumu vēji, kas nes siltu ūdeni no Peru un Čīles piekrastes uz Indonēziju un Austrāliju, palīdzot pacelt auksto ūdeni no okeāna dzīlēm un pazemināt temperatūru reģionā.

Meteorologi brīdinājuši, ka rudenī varētu notikt La Ninjas parādība. Tam var būt nopietnas sekas laikapstākļiem dažādās pasaules daļās, kas izpaužas gan bargā sals, gan viesuļvētros. Klimatologs Terešonoks pastāstīja, kas ir šī parādība un vai tā ietekmēs laikapstākļus Austrumeiropā.

La Niña – El Niño antipoda laikā – jūras virsmas temperatūra Klusā okeāna ekvatoriālās zonas austrumu daļā pazeminās zem parastā līmeņa par 3-5 grādiem. Meteorologi prognozē, ka šogad parādība var ne tikai veidoties rudenī, bet arī saglabāties līdz ziemai.

Lasi vēl: FOTO: Pēc kādiem padomju laika produktiem gribētos atkal pagrūstīties rindā

— El Niño un La Niña ir ekvatoriālas straumes, no kurām viena nes siltus okeāna ūdeņus, bet otra – aukstus ūdeņus. Bet tie periodiski parādās un pazūd, nomainot viens otru,” skaidroja eksperts.

Abas parādības galvenokārt ietekmē laikapstākļus dienvidos, Dienvidamerikas piekrastē. Tie var ietekmēt arī laika apstākļus pasaules Eiropas daļā.

Speciālisti arī pastāstīja, kāda būs gaidāmais rudens..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment