Saeima pieņem grozījumus: turpmāk ar skaidru naudu nevarēs rīkoties kā grib

Kompetentās iestādes, kas būs atbildīgas par likuma izmaiņu ievērošanu, būs Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze.

 

Tomēr, Valsts robežsardze būs atbildīga tikai par kontroli uz Latvijas ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kur muitas kontrole nav paredzēta.

Šodien pieņemto likuma izmaiņu anotācijā skaidro, ka šādas tiesību normas ir nepieciešamas, lai mazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu aprites riskus Eiropas Savienībā, tai skaitā Latvijā.

Tāds pats regulējums attiecas arī uz nepavadītu skaidru naudu. Likumā tiek precizēts, ka nepavadīta skaidrā nauda ir nauda, kas tiek sūtīta bez pārvadātāja.

Līdz šim likumā jau ir noteikts pienākums deklarēt skaidras naudas 10 000 eiro vai lielākās vērtības vešanu pāri ārējai robežai.

Grozījumi likumā tika veikti, lai īstenotu cīņu pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un teroristu finansēšanu, kā arī, lai iestrādātu ES regulas normas.

Anotācijā tiek skaidrots, ka grozījumos ir precizēta skaidras naudas definīcija un risinātas vairākas administratīvas lietas.

 

Izmaiņu autori apgalvo, ka jaunie grozījumi atrisinās problēmu, kas saistīta ar to, ka elektroniski līdz šim nebija iespējams iesniegt skaidras naudas deklarācijas un skaidras naudas informācijas atklāšanas deklarācijas Latvijā.

Lasi arī: Visu sagriezu un gatavs. Apbrīnojami garšīgi salāti 5 minūtēs

Lasi arī: Sievasmāte pieķēra znotu ar mīļāko. Viņa bija tik saniknota, ka izdarīja ko neiedomājamu!

Šāds ir noteikums, ka robežšķērsošanas vietās skaidras naudas deklarācijas būs pieejamas tikai papīra formā, un tās var iesniegt kompetentās iestādes amatpersonai, kā arī tās būs pieejamas kompetentās iestādes tīmekļa vietnē.

Arī interesanti:

 3 Zodiaka zīmes, kuras 2024. gadā atradīsies Zaļā pūķa paspārnē

Šim dabiskajam līdzeklim jābūt katrā medicīnas aptieciņā: tas palīdzēs zarnu infekciju gadījumā