Pagatavošanas gaita:
Ievārījumam ņemu dažāda izmēra zemenes.
Lielā katliņā vai pannā ielej nelielu daudzumu ūdens, lai zemenes nepiedeg. Pēc tam ieberiet visas zemenes traukā un vāriet 5-8 minūtes.
Neaizmirstiet ik pa laikam apmaisīt ogas. Šajā laikā mitrums nedaudz iztvaikos, zemenes kļūs mīkstākas un izdalīs pietiekamu daudzumu sulas.
Pēc tam pievienojiet 1/3 tējk. citronskābes. To liek pēc vēlēšanās, bet es to vienmēr pievienoju – un garša izrādās līdzsvarotāka, un ievārījuma krāsa veidojas spilgta un piesātināta, un ievārījums nekļūst kā sukādes.
Labi izšķīdinām citronskābi ievārījumā un pieberam cukuru. Uz 1 kg zemeņu vajag 1 kg cukura. Labi samaisa, uzvāra un vāra vēl 5 minūtes. Ja nepieciešams, noņemiet putas.
Šī ievārījuma recepte ir ļoti veiksmīga. Ievārījuma pagatavošanai nevajag atvēlēt dienu vai pat divas, kā to darīja mūsu vecmāmiņas un mammas.
Viņas apkaisīja zemenes ar cukuru, gaidīja, kamēr tās izdalīs sulu, un tad vairākas reizes vārīja. Tāpēc saglabājiet recepti un pagatavojiet gardu ievārījumu.
Ielejiet ievārījumu sterilizētās burkās. Sterilizēju elektriskā cepeškrāsnī.
Uzliekam burkas ar kaklu uz leju uz režģa, uzliekam blakus vākus. Cepeškrāsni iepriekš nesasildām, liekam burkas aukstā cepeškrāsnī, aizveram durtiņas, ieslēdzam parasto sildīšanas režīmu – augša-apakša un iestatām temperatūru uz 150 grādiem.
Burkas sterilizē 10 minūtes. Pēc laika beigām uzmanīgi noņemiet burkas ar podiņu turētāju palīdzību, bet vākus ar knaiblēm.
Ielejiet ievārījumu burkās un labi pievelciet vāku. Atstāj atdzist uz galda istabas temperatūrā. Pēc pilnīgas atdzesēšanas uzglabāt ledusskapī vai pagrabā.
Tādā veidā var pagatavot ievārījumu no dažādām ogām un augļiem. Zemeņu ievārījuma raža no vienas receptes ir 1,5 litri.