Zvejnieks no Kurzemes aicina izvairīties no šādām apkaunojošām kļūdām sarkano zivju sālīšanas procesā

Atrast uzkodu, kas spētu sacensties ar maigu, aromātisku un viegli pikantu sālītu sarkano zivi, nav viegls uzdevums. Ņemot vērā, ka zivju cenas šobrīd strauji kāpj, arvien vairāk saimnieču izvēlas mājas apstākļos sālīt foreli vai lasi pašas.

Patiesībā tas ir daudz vienkāršāk, nekā varētu šķist – ja vien izdodas izvairīties no biežāk pieļautajām kļūdām, par kurām pastāstīsim šajā rakstā.

Lasi arī: Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs atgādina senu ticējumu par 10. jūliju

Sālītas sarkanās zivis

Kā izvēlēties zivis

Zivju izvēle ir atkarīga no jūsu gaumes un vēlmēm. Visgardākās sālītās zivis parasti sanāk no trekniem lašiem un forelēm. Savukārt kižuča un čaviča filejas tekstūra ir mazliet stingrāka, tomēr arī tās lieliski noder sālīšanai.

Visdrošāk izvēlēties svaigas, veselas zivis, kas izceļas ar spīdīgu ādu un dzidrām acīm. Filejas gabaliņi zem biezas ledus glazūras bieži tiek atkārtoti sasaldēti, kā rezultātā tie izskatās blāvi un pēc atkausēšanas var izjukt.

 

Izvairieties no zivīm, kas iepakotas vairākos plēves slāņos, jo šādā iesaiņojumā nav iespējams novērtēt to izskatu. Ja izvēlaties atdzesētas filejas ar ādu, droši tās pasmaržojiet – svaigām zivīm nevajadzētu būt nepatīkamai smaržai.

Kādu sāli labāk ņemt?

Vislabāk izmantot vienkāršu sāli bez piedevām, piemēram, jūras vai akmens sāli ar rupjām granulām. Jodētais sāls var piešķirt zivīm nepatīkamu aromātu, bet smalkais sāls “Extra” var padarīt gatavo produktu cietu un pārāk sausu.

Ķiršu torte, kas ir daudzas reizes garšīgāka par saldējumu – viss triks ir vienā sastāvdaļā

Proporcijas

Nepietiekams sāls padarīs zivis maigas un mazāk izteiksmīgas garšā. Sausās sālīšanas metodei parasti uz kilogramu zivju izmanto vienu ēdamkaroti cukura un divas ēdamkarotes sāls, taču šo daudzumu var nedaudz palielināt. Zivs pati uzsūks nepieciešamo sāls daudzumu, un pārpalikumu būs viegli nokratīt no filejas.

Lai iegūtu mazsālītas zivis, pietiek ar 12 stundām līdz dienai. Vidējai sālīšanai nepieciešamas divas dienas, bet smagākai sālīšanai – trīs dienas. Ja zivs izrādās pārāk sāļa, varat uz tās novietot neapstrādātu kartupeļu šķēles. Kartupeļi uzņems lieko sāli, palīdzot mazināt sāļumu.

Noplūc tomātu lapas, sākot no 15. jūlija, stingri ievērojot noteikumus: raža nogatavojas par 7 dienām agrāk

Kā sālīt sarkanās zivis

Sausās sālīšanas metode: Šajā procesā tiek izmantots tikai…

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk