1.oktobrī tiks pacelti par vairākiem desmitiem eiro dažādi valsts pabalsti – kam tie pienāksies?

Pārējo valsts pensiju un apdrošināšanas atlīdzību indeksācijā, kā arī piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām par apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, tiks izmantots faktiskais patēriņa cenu indekss un 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem, kas atbilst indeksam 1,0654.

Indeksējot piemaksu, piemēros indeksu attiecīgi 1,52 eiro un 2,28 eiro apmēram par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim. Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri līdz šim saņēma 1,52 eiro par katru stāža gadu, turpmāk saņems 1,62 eiro, bet tie, kuri saņēma 2,28 eiro, saņems 2,43 eiro.

Piemēram, pensionārs, kuram piešķirta vecuma pensija 510 eiro apmērā par 45 apdrošināšanas stāža gadiem un piemaksa 38 eiro par 25 darba gadiem līdz 1995. gada beigām, no 1. oktobra saņems 561,20 eiro pensiju un 40,5 eiro piemaksu.

Indeksētas tiks vecuma, izdienas, invaliditātes un apgādnieku zaudējuma pensijas un atlīdzības, kuras piešķirtas vai pārrēķinātas līdz 2024. gada 30. septembrim. Indeksācijas mērķis ir aizsargāt pensijas un atlīdzības pret pirktspējas krišanos un saglabāt to vērtību.

Jāņem vērā, ka no kopējā pensijas un piemaksas apmēra var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (2024. gadā neapliekamais minimums ir 500 eiro), kas samazina izmaksājamo summu.

Lasi vēl: Paziņots brīdinājums “WhatsApp” un “Telegram” lietotājiem! Daudzi var palikt bez profiliem

Pensionāriem pašiem nekas nav jādara – pensiju indeksāciju automātiski nodrošinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Labklājības ministrija piedāvā:

palielināt bērna kopšanas pabalstu no 2025. gada;

pārcelt vecāku pabalsta finansējumu no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uz valsts pamatbudžetu;

sākot no 2026. gada, mainīt vecāku un bērna kopšanas pabalsta izmaksas noteikumus, izveidojot vienotu pabalstu ar minimālo un maksimālo apmēru, līdzīgi kā tas ir citās ES valstīs.

Pašlaik bērna kopšanas pabalsts (BKP) vienam no vecākiem par bērnu līdz pusotra gada vecumam ir 171 eiro mēnesī, bet par bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem – 42,69 eiro mēnesī. Pabalsts 171 eiro apmērā nav pārskatīts kopš 2014. gada, un otrs pabalsts ir vēl senāk noteikts.

BKP ir prioritārs, jo to saņem visi vecāki, neatkarīgi no tā, vai ir veiktas sociālās iemaksas, vai vecāks ir nodarbināts, vai arī, piemēram, ir students un pirms bērna piedzimšanas nav strādājis. Pabalsta palielināšana ir plānota jau no 2025. gada.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment