Nereti gadās, ka šķietami veseli tomāti pēkšņi pārklājas ar neglītu melnu plankumu uz gala. Cerības uz ražu izkūst jūsu acu priekšā, bez acīm redzama iemesla.
Tomēr problēmas risinājums slēpjas vienā svarīgā elementā. Bez tā pat visspēcīgākie krūmi ir lemti ciešanām.
Kalcijs ir īsts spēcīgu tomātu veidotājs. Tas atrodas ne tikai augsnē, bet arī veido spēcīgas šūnu sienas augļa iekšpusē. Tā trūkums izraisa neatgriezenisku audu iznīcināšanas procesu.
Paradokss ir tāds, ka augsnē var būt pietiekami daudz kalcija. Bet tas vienkārši nesasniedz nogatavojušos tomātus. Kāpēc tā notiek?
Kalcijs uz augli pārvietojas stingri kopā ar ūdeni. Neregulāra vai vāja laistīšana, īpaši karstumā, aptur šo plūsmu. Elements nevar pārvarēt ceļu no saknēm līdz galotnēm.
“Karsta vanna” siltumnīcā ir otrs briesmīgais ienaidnieks. Augi, glābjot sevi no izžūšanas, aizver poras uz lapām. Bez mitruma iztvaikošanas saknes pārstāj sūknēt ūdeni. Kalcijs atkal paliek zemāk, un augļiem tā ļoti trūkst.
Slāpekļa pārpalikums, īpaši no organiskām vielām vai urīnvielas, izspēlē nežēlīgu joku. Šie elementi bloķē kalcija uzsūkšanos. Dāsna barošana pārvēršas par postu ražas novākšanai.
Ir risinājums, un tas ir pārsteidzoši vienkāršs. Kalcija nitrāts kļūs par uzticamu vairogu. Tikai 10-15 gramus šī baltā pulvera izšķīdina standarta ūdens spainī.
Šo šķīdumu vajadzētu izsmidzināt uz krūmiem, pievēršot uzmanību jauniem dzinumiem un galotnēm. Procedūra ir īpaši svarīga ārkārtēja karstuma periodos. Lai pārliecinātos par rezultātu, atkārtojiet procedūru reizi septiņās dienās.
Kalcijs padara tomātus ne tikai veselīgus, bet arī ideālus. Augļi kļūst blīvi, gaļīgi un zaudē ūdeni. Viņu garša tiek atklāta jaunā veidā, bagāta un salda.
Augi, kas saņēmuši kalcija uzņemšanu, labāk panes sausumu un siltumu. Viņu lapas paliek elastīgas, un to kāti ir spēcīgi. Šis elements palīdz absorbēt citas uzturvielas.
Aizmirsti par savītām krūmu galotnēm! Jaunajiem dzinumiem ļoti nepieciešams kalcijs. Tā trūkums deformē maigās galotnes, sabojājot visu auga izskatu.
Neļaujiet karstumam sabojāt jūsu centienus. Ar jebkādiem līdzekļiem samaziniet temperatūru siltumnīcā.
Atveriet visas ventilācijas atveres un durvis, lai nodrošinātu maksimālu ventilāciju. Palieliniet gaisa mitrumu, novietojot traukus ar ūdeni. Laistiet tomātus regulāri, izvairoties no sausuma vai pārmērīgas laistīšanas.