10 kļūdas, ko pieļaujat katrā dārza sezonā, pat to nezinot

Sestā kļūda ir kaitēkļu profilakses neievērošana. Jūs gaidāt, kamēr lapās parādās laputis vai kāpuri, un tikai tad rīkojieties. Bet pa šo laiku kukaiņu kolonija jau ir paspējusi nodarīt kaitējumu.

Uzstādiet tauriņu slazdus (traukus ar raudzētu kompotu), piekariet līmlenti mušām un agrā pavasarī apsmidziniet krūmus ar ziepju šķīdumu – tas apturēs kaitēkļus, pirms tie kļūst aktīvi.

Septītā kļūda ir nepareiza atzarošana. Jūs vasarā noņemat nokaltušos zarus no augļu kokiem, atverot brūces infekcijai. Vai arī nogriežat avenes līdz saknēm, atņemot sev ražu nākamajam gadam. Atcerieties – kauleņus (ķiršus, plūmes) apgriež tikai pavasarī pirms sulas sākšanas, bet ogulājus – pēc ražas novākšanas.

Astotā kļūda ir nesagatavotu sēklu izmantošana. Jūs tos stādāt tieši no maisa, nemērcējot un nedezinficējot. Rezultātā puse no tiem neizdīgst, bet pārējās kļūst vāji.

Sēklas 20 minūtes iemērc kālija permanganāta šķīdumā (1 g uz litru ūdens), pēc tam noskalo un diedzē mitrā drānā – tas palielinās to dīgtspēju un izturību pret kaitēm.

Devītā kļūda ir vēja aizsardzības trūkums. Jūs stādāt augstas kultūras (kukurūzu, saulespuķes) atklātā vietā, nedomājot, ka vējš nolauž stublājus un izžāvē augsni. Gar žogu uzstādiet kāpjošo augu sietus (pupas, saldos zirņus) vai iestādiet ceriņu krūmus – tie radīs dabisku barjeru.

Desmitā kļūda ir ražas novākšana vienā rāvienā. Jūs novācat visus tomātus uzreiz, tiklīdz tie kļūst sarkani, un tad brīnāties, kāpēc pārējie augļi kļūst mazāki.

Novāciet dārzeņus pakāpeniski, ļaujot augam novirzīt savu enerģiju uz atlikušajām olnīcām. Piemēram, gurķus labāk novākt ik pēc 2-3 dienām, papriku, kad tie nogatavojas, un cukīni, kamēr tie ir jauni.