14 lieliski veidi, kā patiesībā vari izmantot sāli savā saimniecībā, ne tikai ēdiena garšošanai

 

Sāls, šis neaizstājamais garšvielu līdzeklis, kas atrodams visās virtuvēs, ir daudz praktisku pielietojumu ārpus tā lomas kā garšas pastiprinātājs. Neatkarīgi no tā, vai to izmanto kā organisku tīrīšanas līdzekli, traipu tīrītāju vai līdzekli skudru atbaidīšanai, sāls ir atradis daudz noderīgu pielietojumu virtuvē un mājās.

Ķīmiski pazīstams kā nātrija hlorīds (NaCl), sāls kādreiz tika augstu novērtēts kā reta prece. Pirms gadsimtiem tas kalpoja gan kā valūtas veids, gan kā viens no galvenajiem pārtikas konservantiem. Mūsdienās tas ir plaši pieejams un var tikt izmantots arī kā lētāka alternatīva dažām mūsdienu ķimikālijām. Sāls ir ne tikai viegls dezinfekcijas līdzeklis, bet tā raupjā un graudainā tekstūra piešķir tam tīrīšanas supervaras, un tā spēja absorbēt ūdeni un smakas ļauj tam darboties kā dabiskam dezodoratoram. Pārbaudot, sāls izrādās daudz vairāk nekā tikai frī kartupeļu garšviela un pārsteidz ar savu daudzpusību.

Lasi arī: Vienkāršs triks, lai Ziemassvētku kaktuss uzziedētu un būtu klāts ar biezu ziedu cepuri

Sāls kā “Ledus Kauss” mājas ieejas un kāpņu iztīrīšanai (ziemā)

Latvijas ziemās bieži novērojama atkala un apledojums uz gājēju celiņiem, ieejas kāpnēm un lieveņiem, radot traumas risku. Lai gan ceļiem izmanto tehnisko sāli, mājas apstākļos var pielietot šo paņēmienu: Problēma: Noturīgs, slidens ledus pie mājokļa ieejas, kur smilts-sāls maisījums ir neērts vai nepiemērots.

Rupja (kosher vai akmens) sāls izmantošana kā tiešs ledus kausētājs. Aukstākās dienās sāls pazemina ūdens sasalšanas punktu. Uzberiet sāli tieši uz plānās ledus kārtas, lai paātrinātu tās kušanu. Pēc tam vieglāk ir notīrīt atlikušo ledus un sniega putriņu. Tā ir ātra, precīza un lēta metode, lai nodrošinātu drošāku pieeju mājoklim, īpaši rītos, kad ledus ir visspēcīgākais.

Izmantojiet tikai nepieciešamo daudzumu un izvairieties no kaisīšanas tieši uz augu saknēm vai puķu dobēm, lai mazinātu kaitējumu augiem pavasarī, kas ir sāls kaisīšanas galvenā blakne pilsētvidē.

 

Dziļi iztīriet cepeškrāsni, plīti un ledusskapi

Papildus tam, ka sāls ir svarīga ēdiena gatavošanas sastāvdaļa, to var izmantot arī kā efektīvu dziļo tīrīšanas līdzekli jūsu ledusskapim, cepeškrāsnij un plītij. Ledusskapja tīrīšana ik pēc dažiem mēnešiem (vai vismaz divas reizes gadā) palīdzēs likvidēt visas nepatīkamās smakas, kas laika gaitā mēdz uzkrāties. Vienkāršs veids, kā to izdarīt, ir sajaukt ½ tasi sāls ar aptuveni ½ galonu silta ūdens, pēc tam iemērciet mīkstu drānu vai sūkli šajā šķīdumā un notīriet interjeru. Pateicoties sāls abrazivitātei, ar šo vienkāršo mājās gatavoto šķīdumu var viegli noņemt noturīgus traipus.

Attiecībā uz cepeškrāsni vislabāk ir notīrīt noplūdes, tiklīdz tās notiek. Pārklājiet skarto vietu ar 6 daļu galda sāls un 1 daļas kanēļa pulvera maisījumu. Notīriet to pēc tam, kad cepeškrāsns ir atdzisusi. Maisījums palīdzēs absorbēt izlijumu un visas smakas. Pat noturīgas piedeguša ēdiena smakas var izzust, izmantojot šo vienkāršo paņēmienu.

Netīras plīts virsmas tīrīšana var būt diezgan liels izaicinājums, it īpaši, ja ir daudz uzkrājušos netīrumu. Vienkāršs līdzeklis ir sajaukt 1 ēdamkaroti sāls, sodas un ūdens līdz biezai pastai. Izmantojiet trauku lupatu, lai uzklātu šo pastu netīrajām vietām, pirms tās notīriet ar sausu drānu. Pēc tam izmantojiet mitru drānu, lai noslaucītu netīrumus, vai noskalojiet un nosusiniet.

 

Novērsiet augļu brūnēšanu

Pārtikas produkti, piemēram, āboli, bumbieri un kartupeļi, mainīs krāsu, ja tie tiks sagriezti un atstāti atklāti gaisa iedarbībai. Šī brūnēšana notiek normālas reakcijas dēļ, kas notiek, kad augļa vai dārzeņa virsma nonāk saskarē ar gaisa skābekli. Šo procesu var novērst, apturot vai palēninot atbildīgo enzīmu. Vieglākais veids, kā novērst svaigu produktu brūnēšanu, ir iemērcot vai uzglabājot tos sālsūdens šķīdumā. Sāļais šķidrums darbojas kā barjera, novēršot skābekļa reaģēšanu ar pārtikas virsmu. Augļu mērcēšana sālsūdenī arī sadala brūnēšanas enzīma proteīna struktūru. Tas savukārt novērš krāsas maiņas reakciju.

Lai jūsu produkti izskatītos svaigi, iemērciet šķēles vāji sālītā ūdenī uz dažām minūtēm. Apmēram ½ tējkarote sāls uz tasi ūdens ir vairāk nekā pietiekami. Pēc tam noteciniet sālsūdeni, rūpīgi noskalojiet augļus un ļaujiet tiem nožūt, pirms uzglabāšanas hermētiski noslēgtā traukā. Noteikti noskalojiet sālsūdeni, pretējā gadījumā jums paliks nepatīkami sāļa uzkoda! Šī ātrā un vienkāršā metode ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā saglabāt jūsu augļu kraukšķīgo garšu un izskatu.

 

Taukotu trauku tīrīšana

Jūsu spīdīgie jaunie podi un pannas ar regulāru lietošanu var sākt izskatīties ļoti veci un noguruši, pat ja jūs tos regulāri beržat. Noturīgās tauku un pārtikas traipi, kas laika gaitā uzkrājas, arī apgrūtina ēdiena gatavošanu. Tikmēr enerģiska tīrīšana var saskrāpēt un sabojāt virsmu, iznīcinot jūsu dārgos virtuves piederumus.

Tā vietā, lai tērētu naudu pārvērtētam tīrīšanas šķīdumam, vienkāršs līdzeklis ir izmantot sāli. Pārkaisiet skartās vietas uz saviem podiem vai pannām ar rupjo sāli, pievienojiet dažus pilienus trauku mazgāšanas ziepju un ļaujiet nostāvēties aptuveni 10 līdz 15 minūtes. Notīriet to ar birsti vai sūkli. Sāls abrazivitāte var sadalīt taukus, padarot jums vieglāku tīrīšanu bez skarbu ķīmisku vielu izmantošanas. Triks ir sāli uzklāt tūlīt pēc ēdiena gatavošanas pabeigšanas, jo tā absorbējošās īpašības palīdzēs uzsūkt eļļu un novērst tās pārāk stingru pielipšanu pannai. Pateicoties tā maigajām antibakteriālajām spējām, sāls ir arī papildu ieguvums, sanitizējot šos grūtos traipus.

 

 

Smaku neitralizēšana

Sāls jau sen ir novērtēts kā dabisks smaku likvidētājs un gadsimtiem ilgi ir izmantots tieši šim nolūkam. Nātrija hlorīdam ir neitrāls pH, kas palīdz novērst apkārtējās smakas. Lai gan daži speciāli apstrādāti sāļi ir mākslīgi padarīti absorbējošāki, lai uzsūktu sliktas smakas, neuztraucieties – jūsu parastais galda sāls ir diezgan efektīvs ikdienas lietošanai, lai risinātu šo problēmu.

Tā kā sāls ir higroskopisks (kas nozīmē, ka tas absorbē mitrumu), tas dabiski izceļas smaku neitralizēšanā, tostarp tās pārtikas smakas, kas ilgstoši saglabājas jūsu ledusskapī. Vienkārši novietojiet nelielu bļodu ar sāli savā ledusskapī un ļaujiet tai darīt savu maģiju. Tas ir efektīvs arī jūsu drēbju dezodorēšanai un pret uzkrātajām sviedru smakām, palīdzot atsvaidzināt sporta apģērbu ar sasmakušu smaku. Viss, kas jums jādara, ir izšķīdināt ½ tasi sāls spainī karstā ūdenī un atstāt drēbes mērcēties uz nakti. No rīta mazgājiet tās kā parasti, un jūs būsiet pārsteigts, cik svaigas tās būs.

 

Skudru atbaidīšana

Vasara ir laiks, kad skudras mēdz parādīties nevēlamā veidā, un tikt galā ar invāziju var būt īsta nepatikšana. Sāls darbojas kā dabisks atbaidīšanas līdzeklis kukaiņiem un var palīdzēt risināt problēmu zināmā mērā. Lai gan to noteikti var izmantot kā pirmo aizsardzības līniju, ar sāli vien var nebūt pietiekami, lai novērstu problēmas avotu. Nātrija hlorīds var būt efektīvs pret skudrām, jo tas absorbē ūdeni no gaisa un apkārtnes, izraisot nāvējošu dehidratāciju un bojājumus to elpošanas sistēmām. Tā rezultātā kukaiņi mēdz izvairīties no sāls.

Viss, kas jums jādara, ir pārkaisīt sāli zonās, kurās ir pamanītas skudras. Sāls līnija var tās apturēt, un skudru apsmidzināšana ar sālsūdeni var tās pat nogalināt saskares brīdī. Lielākā daļa skudru izvairīsies no vietām ar nātrija hlorīdu, taču tas vien neatrisinās problēmu, it īpaši liela invāzijas gadījumos. Kamēr jūs neatradīsiet ligzdu ar tās karalieni, jūs nevarēsiet pilnībā likvidēt šos kaitēkļus. Tomēr sāls izmantošana ir dabisks veids, kā tos noturēt ārpus jūsu virtuves un, cerams, pasargāt jūs no jautājuma: “Cik drošs ir ēdiens, uz kura rāpojušas skudras?”

VIDEO:

 

Foto – Pixabay

Virtuves sūkļa atjaunošana

Virtuves sūklis, ko izmantojat trauku tīrīšanai, izlietnes tīrīšanai un noplūžu noslaucīšanai, iespējams, ir netīrākā lieta jūsu virtuvē, baktēriju un mikrobu perēklis. 2017. gada zinātniskais pētījums atklāja, ka virtuvēs ir vairāk mikrobu nekā tualetēs, un sūkļi ir viens no galvenajiem vaininiekiem. Netīrs sūklis var slēpt   baktērijas kā salmonella un stafilokoki. Tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību savam sūklim. Šeit var palīdzēt sāls.

Ir zināms, ka sāls iznīcina noteiktus baktēriju celmus, izvelkot no tiem mitrumu. Lai notīrītu sūkli, noskalojiet to ar siltu ūdeni, lai atbrīvotos no uzkrātajiem netīrumiem. Piepildiet trauku ar siltu ūdeni un pievienojiet ¼ tasi jebkura veida sāls. Kad sāls ir izšķīdis, atstājiet sūkli pilnībā iegremdētu šķīdumā uz dažām stundām. Pēc tam izņemiet to un izspiediet sausu, pirms vēlreiz noskalojat. Šī metode likvidē lielu daļu baktēriju, lai gan ne visas, tāpēc ir vienlīdz svarīgi zināt, kad izmest savu virtuves sūkli.

 

Virtuves noteku attīrīšana

Tiešsaistes forumos ir daudz atšķirīgu viedokļu par to, vai mums vajadzētu liet sāli un karstu ūdeni mūsu virtuves notekās. Daži pat uzstāj, ka tas jādara naktī. Tātad, kāds ir iemesls, un vai tas patiešām palīdz?

Atcerieties, ka sāls, it īpaši rupjās šķirnes, ir dabiski abrazīvs. Košera vai akmens sāls pievienošana notekai un nomazgāšana ar karstu ūdeni var sasniegt dažas lietas. Pirmkārt, ielīmējušās pārtikas daļas vajadzētu atbrīvot un noskalot. Sāls arī palīdz sadalīt netīrumus, ja to sajauc ar sodu vai etiķi. Ja esat kļūdaini atbrīvojušies no lietām, ko nevajadzētu mest notekā, ielejiet ½ tasi sāls un 1 tasi sodas. Pēc tam seko 1 tase etiķa. Iegūtā putojošā reakcija palīdz atbrīvot nogulsnes un dezinficēt caurules, tām ejot cauri. Ideālā gadījumā jums vajadzētu ļaut šķīdumam nostāvēties uz nakti, lai notekas tīrīšana būtu visefektīvākā.

Attiecībā uz pārliecību, ka tas jādara naktī, tas nav nekas vairāk kā praktisks ieteikums, jo izlietne netiks daudz izmantota un maisījums var turpināt darīt savu darbu netraucēti. No rīta palaidiet karstu ūdeni notekā. Lai aizsargātu jūsu caurules (it īpaši, ja tās ir no PVC), izvairieties no verdoša ūdens izmantošanas. Šī procedūra vislabāk darbojas kā regulāra ikmēneša tīrīšana, nevis smagi aizsērējušu noteku gadījumā ar sacietējušiem taukiem.

 

Marinēšanai un fermentēšanai

Neatkarīgi no tā, vai vienkārši ilgojaties pēc vecmāmiņas marinētajiem dārzeņiem vai mēģināt kaut ko jaunu, vecmodīgi sālīti marinēti gurķi atkal ir modē. Šī dārzeņu konservēšanas un fermentēšanas metode ir izmantota gadsimtiem ilgi visā pasaulē. Aizmirstiet etiķus un vārošas burkas; sālīti lakto-fermentēti marinēti gurķi pat nav jāglabā ledusskapī, lai saglabātu svaigumu.

Cik daudz sāls, jūs jautāsiet? Ir vienkārša formula, kas ir izturējusi laika pārbaudi. 1 līdz 3 ēdamkarotes sāls uz litru ūdens vajadzētu būt pietiekami, lai viss darbotos kā nākas. Tomēr, veicot lakto-fermentāciju, ir rūpīgi jāuzrauga sāls līmenis. Pārāk daudz sāls var kavēt fermentācijas procesu, savukārt nepietiekams daudzums ļauj sliktajām baktērijām vairoties, potenciāli novedot pie bojāšanās.

Svarīgs ir arī izmantotais sāls veids. Ieteicams izmantot košera, marinēšanas vai nerafinētu jūras sāli, kas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, nevis jodētu galda sāli. Jūs varat pieturēties pie tradicionālajām metodēm vai eksperimentēt ar dažādām fermentēšanas metodēm ar sāli, piemēram, sauso sālīšanu vai pirmssālīšanu.

 

Krāsas noturēšana ēdiena gatavošanā

Vēl viens kulinārijas pielietojums ar sāli, kas pārsniedz garšvielu izmantošanu, ir zaļumu, piemēram, spinātu un garšaugu, blanšēšana ar sāli, kas novērš dārzeņu hlorofila zudumu un palīdz tiem saglabāt savu spilgtumu. Krāna ūdens ir labākais šķidrums dārzeņu blanšēšanai, un pēc tam process ir tikpat vienkāršs kā to vārīšana un šokēšana ledus aukstā ūdenī.

Runājot par krāsas saglabāšanu, šķipsniņas sāls pievienošana mīklai palīdz izcelt zelta brūno nokrāsu konditorejas izstrādājumos, piemēram, kruasānos. Ja jums ir jānovērš avokado (vai gvakamoles) brūnēšana, viegla sāls pārkaisīšana arī palēnina oksidēšanos. Tas arī palīdz tomātiem vienmērīgi izvārīties, saglabājot to spilgti sarkano krāsu.

Turklāt, pārkaisot sāli gaļai pirms grilēšanas, ne tikai uzlabo garšu un aromātu, bet arī veicina karamelizāciju un apbrūnināšanu (pazīstama kā Maillarda reakcija), radot intensīvāku, sulīgāku tekstūru. Sāls izvada mitrumu un paātrina šīs iekārojamās zeltainās garozas veidošanos.

 

Mazu tauku ugunsgrēku nodzēšana

Tauku ugunsgrēki ir virtuves murgi. Tie ir arī viens no visbiežāk sastopamajiem un bīstamākajiem virtuves negadījumiem. Tauku ugunsgrēkus izraisa eļļas uzkarsēšana virs tās dūmošanas punkta. Kad eļļa aizdegas, panna un tās saturs pēkšņi uzliesmo. Labākais veids, kā izvairīties no tauku ugunsgrēkiem, ir profilakse. Nekad neatstājiet pannu ar eļļu bez uzraudzības. Ja pamanāt dūmus, nekavējoties noņemiet to no karstuma, pirms tā aizdegas.

Tomēr negadījumi var notikt, un, saskaroties ar šādu ārkārtas situāciju, ir svarīgi zināt, ko darīt. Lai gan bieži tiek minēts, ka smilšu mešana uz liesmojošas pannas ir visefektīvākais veids, kā tikt galā ar liesmojošu pannu, būsim godīgi, tas nav kaut kas, kas mums mētājas mājas virtuvēs. Smilšu vietā saujas sāls var uzmest virs maziem tauku ugunsgrēkiem, lai sniegtu tūlītēju atvieglojumu.

Strādājot līdzīgi kā smiltis, sāls strauji absorbē siltumu un atdala uguni no tās degvielas padeves (eļļas), efektīvi nodzēšot liesmas. Jūs varat arī pārklāt pannu ar metāla vāku vai citu pannu, lai atņemtu ugunij skābekli. Nekad neizmantojiet ūdeni, jo tas var izplatīt taukus un izraisīt liesmu strauju izplatīšanos. Saglabājot mieru un rīkojoties ātri ar šiem vienkāršajiem soļiem, var panākt lielu atšķirību.

 

Ātra dzērienu atdzesēšana

TikTok un YouTube ir pilns ar gudriem videoklipiem, kas sola ātri sākt jūsu ballīti. Daudzi no tiem ietver mācīšanos, kā atdzesēt alu, vīnu un bezalkoholiskos dzērienus dažu minūšu laikā. Viss, kas nepieciešams, ir bļoda ar ūdeni, ledus un kaudzēm vārāmā sāls. Šī tehnika darbojas pēc principa, ka sāls paātrina ledus kušanu. Lai to izdarītu, sālim ir jāņem siltums no jebkuras vietas, kur tas ir iespējams – šajā gadījumā, no bundžām vai pudelēm –, kas nozīmē, ka dzērieni atdziest ātrāk.

Sāls pazemina ūdens sasalšanas punktu. Parasti ūdens pārvēršas ledū pie 0 grādiem pēc Celsija, bet nātrija hlorīds traucē sasalšanas procesu. Būtībā jūs veidojat īpaši aukstu sālsūdens vannu, kas ir efektīvāka nekā vienkāršs ledus. Atmetot zinātni, saskaņā ar bārmeņiem un stjuartiem Reddit, šī ir tehnika, kas tiek izmantota kopš neatminamiem laikiem, lai ātri sagatavotu savus dzērienus ballītei. Forši, vai ne?

 

Pārbaudiet, vai olas nav sapuvušas

Noteikt, vai ola joprojām ir svaiga, var būt sarežģīti, taču ir daži vienkārši mājas testi, kas palīdz. Piemēram, iegremdējiet olu glāzē ūdens, lai redzētu, vai tā peld. Ja tā grimst un kļūst horizontāla, tā, visticamāk, ir svaiga, savukārt, ja tā peld uz augšu, tā gandrīz noteikti ir pārāk veca patēriņam. Ja rezultātus ir grūti atšifrēt, sāls izmantošana var padarīt peldēšanas testu vēl vienkāršāku. Paņemiet divas glāzes ūdens un katrā pievienojiet 1 ēdamkaroti galda sāls.

Sāls palielina peldspēju, padarot vieglāku sliktu olu noteikšanu. Peldēšanas tests nav uzticams veids, kā noteikt salmonellu, taču tas var palīdzēt noteikt, kuras olas ir vecākas un var būt vairāk pakļautas piesārņojumam. Šī metode darbojas tāpēc, ka gaisa daudzums olā laika gaitā palielinās, kas nozīmē, ka tā kļūst mazāk blīva un vecumā peld vieglāk.

 

 

Vīna traipu noņemšana

Lai minētu vēl vienu efektīvu sāls lietošanu ārpus virtuves garšvielām, runāsim par vienu no visbiežāk sastopamajiem negadījumiem: noplūdēm. Neatkarīgi no tā, vai tas ir nepatīkams vīna negadījums uz galdauta vai drēbēm, sāls var nākt palīgā gandrīz uzreiz. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā noņemt traipu, ir samitrināt vietu ar drānu vai papīra dvieli un pēc tam uz vietas uzbērt tasi (jā, veselu tasi) sāls. Sāls palīdzēs uzsūkt visu izlijumu un neļaus traipam iesūkties audumā. Tas ir arī vienkāršs paņēmiens, kas ietaupa jūs no skarbu tīrīšanas līdzekļu izmantošanas un samazina toksisko iedarbību jūsu mājās.

Atcerieties ļaut sālim mērkt vismaz 10 minūtes. Kad vieta ir nedaudz nožuvusi, izsūciet vai notīriet sāli ar birsti, pēc tam notīriet vietu ar tvaiku, lai atjaunotu tās sākotnējo izskatu. Ja traips saglabājas, atkārtojiet procedūru. Pēc tam jūs varētu arī iemest apģērbu veļas mašīnā.