19.oktobris ir Vēja diena un šajā dienā jābūt piesardzīgam, citādi neveiksme var sekot 40 dienas

Tautas zīmes un aizliegumi 19. oktobrim. Senatnē 19. oktobri iesauca par Denisa Priekšziemas dienu jeb arī Vēja dienu. Visas pārmaiņas apkārtējā pasaulē pamanīja mūsu senči un saistīja tās ar notikumiem cilvēka dzīvē.

Zīmes un aizliegumi palīdzēja iegūt augstāko spēku atbalstu un neiekulties nepatikšanās.

Tautas ticējumos no 19. oktobra sākās “dziļais rudens”. Tas ir lapu krišanas, pirmo sniegputeņu, salnu un putnu aizlidošanas laiks “Atnāca Denis, pavilka dienu uz leju, kļuva agrāk krēslains, vēlāk gaišs, saule nepaceļas augstāk par skursteņiem”.

Runāja, ka Denisa diena velk līdzi ziemu. Salīdzinoši siltās un skaidrās dienas nomainīja miglas, lietus un aukstums, nereti arī pirmais nopietnais sals.

Cilvēki ticēja, ka ziemas priekšvakarā uz zemes nāk rudens drudži – gari, kas izraisa problēmas. Tās ir sešas māsas, kas nes drudzi, drebuļus, bezmiegu un citas problēmas. Visu gadu tās dzīvo purvos, un dziļā rudenī tās parādās pie cilvēku mājvietām. Tās klīst pa pasauli, mokās pašas un moka cilvēkus.

Vecie ļaudis mēdza teikt, ka drudzis var iekļūt zem drēbēm vai nokļūt acī vai mutē ar sāls graudiņu, un cilvēks to pat nepamana. Lai no šīm sešām māsām pasargātos, cilvēki esot nēsājuši līdzi apses mizu, bet mājā parasti turēja apses baļķi.

Šajā dienā bija jābaidās, lai nedabūtu ļaunu aci. No tās centās pasargāt ar redīsiem, sāli, sīpoliem un ķiplokiem. Saskaņā ar ticējumu redīsi un sāls apēd visus uz papīra uzrakstītos ļaunos vārdus, bet ķiploku un sīpolu smarža aizbiedē ļaunumu. Lai diena būtu veiksmīga, agri no rīta cilvēki devās pie avota un mazgājās ar aukstu ūdeni.

Lasi vēl: Nākotnē Zemi pārņems lietus – Starptautiskā klimata pētniecības centra pārstāvji šai ainai piešķīra drūmas krāsas

Tajā pašā laikā zemnieki, kas baidījās no auksta laika, tumšiem spēkiem un daudzām citām lietām, šajā laikā piesargājās iziet no mājas, īpaši vakarā un naktī.

Bija aizliegts uz ilgu laiku atvērt logus, lai caur tiem neiekļūtu slimības gars. Uz palodzes varēja likt ķiplokus, sīpolus, dadžus, apses zarus vai lapas, vērmeles.

Nedrīkst izmest atkritumus. Kopā ar tām var iznest no mājas veiksmi, laimi un labklājību. Nevajadzētu ģērbties nepiemēroti laika apstākļiem. Saslimušais šajā dienā ilgi izveseļosies.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment