20 efektīvi cepamās sodas lietošanas veidi

Patiesībā ir neskaitāmi veidi, kā izmantot cepamo sodu, tāpēc mēs nerunāsim par visizplatītākajiem un pazīstamākajiem. Mēs jums pastāstīsim par visneparastāko un efektīvāko!

Kas ir soda?

Nātrija bikarbonāts ir skābs ogļskābes un nātrija sāls smalka balta pulvera veidā. Cepamā soda ķīmiski reaģē ar skābēm, sadaloties oglekļa dioksīdā un ūdenī. Tas skaidri parāda mums visiem pazīstamo metodi – sodas dzēšanu ar etiķi vai citronu sulu. Cepamā soda neitralizē lieko skābi, ir ķīmiskais raudzētājs, ko visbiežāk izmanto kulinārijā, kā arī pazīstams kā lielisks mazgāšanas un smaku neitralizators.

Ja slikti paliek automašīnā

Faktiski agrāk bija diezgan populārs ieteikums, ceļojot ar automašīnu, dzert vieglu sodas šķīdumu. Tomēr mūsdienās ā***i neiesaka lietot sodu kā z***s, tā izžūst k***a-zarnu trakta gļotādu un var būt kaitīga, ja to lieto ilgstoši.

Izskalojiet matus ar cepamo sodu

Pievienojiet savam parastajam šampūnam nedaudz sodas, lai izskalotu matus, kas ir noguruši no pastāvīgas veidošanas ar kosmētikas pārpilnību (mazgāšanas laikā būs daudz putu), bet jūsu mati būs sulīgi un tīri. Pirms matu krāsošanas ieteicams lietot cepamo sodu, lai krāsviela labāk pieķertos matiem.

Noņemiet nepatīkamo smaku

Cepamā soda palīdzēs absorbēt mitrumu un noņemt novecojušo smaku, ja mazs bērns naktī urinēja gultā un saslapina matraci. Dzeltenos traipus apkaisa ar cepamo sodu un atstāj uz 2 stundām, pēc tam izsūc ar putekļu sūcēju un viegli apsmidzina matrača polsterējumu ar ūdeni, kas atšķaidīts ar etiķi smidzināšanas pudelē.

Savāciet netīrumus no paklāja

Bieži vien slimības laikā, ko pavada drudzis, bērni sāk vemt. Ja tas notiek nepareizā vietā, uz gultas, dīvāna, paklāja, pēc elementāras tīrīšanas uz notraipītās virsmas uzlejiet cepamo sodu. Pamazām tas pārvērtīsies kunkuļos, kurus varēsit viegli izslaucīt vai izsūkt. Tādā veidā uz netīrās vietas nepaliks nekādas pēdas vai asa smaka.

Pavasara tīrīšana

Patiesībā pat vismazāk netīros paklājus ir labi ik pa laikam apstrādāt ar cepamo sodu. 15 minūtes pirms sūkšanas uz paklāja apkaisa cepamo sodu. Mēģiniet pievienot nedaudz kanēļa cepamajai sodai, tas lieliski palīdz novērst mājdzīvnieku smakas mājā.

Šeit ir vienkārša paklāju tīrīšanas līdzekļa recepte:

2 glāzes cepamā soda
½ glāzes kukurūzas putraimu
4 lauru lapas
1 ēdamkarote krustnagliņas vai kanēļa (var iztikt bez tiem)

Lasi vēl: Es gatavoju jāņogu želeju – iecienīta slinkuma recepte, bieza kā marmelāde. Un 4 mazi želejas triki

Visas sastāvdaļas sajauc bļodā (var ar mikseri kārtīgi samaisīt). Ielejiet burkā un aizveriet vāku. Pirms paklāja sūkšanas ar putekļu sūcēju apkaisa maisījumu un atstāj uz pāris stundām. Cepamā soda palīdz noņemt putekļus un netīrumus, savukārt lauru lapas un krustnagliņas darbojas kā antiba***riāli līdzekļi, atstājot patīkamu aromātu. Varat arī apstrādāt dīvānu un atzveltnes krēslu apdari, kā arī dzīvnieku gultu.

Soda kā aromāts

Kā vēl jūs varat izmantot cepamo sodu mājās? Piemēram, linu smaržu vietā. Atstājiet 1 tējk nelielā burciņā. cepamā soda, atšķaida to ar ūdeni un veļas mīkstinātāju. Burkas vākā jāizveido vairāki caurumi vai jāpārklāj ar elpojošu drānu.

Ja ledusskapī ievietosiet šķīvīti cepamās sodas, tā neitralizēs nepatīkamo smaku, ko atstāj novecojis ēdiens. Varat arī atsvaidzināt  plastmasas pārtikas traukus.

Arī āmura apakšā var uzkaisīt sodas kārtu, un pildviela nebūs tik bieži jāmaina.

Pagatavojiet apavu aromātus no cepamās sodas. Lai to izdarītu, jums jāsajauc puse glāzes sodas ar cieti un jāpievieno (pēc izvēles) daži pilieni jebkuras ēteriskās eļļas. Pēc maisījuma pagatavošanas uzlejiet to uz auduma gabala (jebkura lūžņa) un sasieniet ar lenti. Šādas paciņas uzsūks lieko mitrumu no apaviem un neitralizēs nepatīkamās smakas.

Nav kurmja? Soda palīdzēs!

Lai iztīrītu aizsērējušas burbuļvannas strūklas, piepildiet vannu ar ūdeni, pievienojiet 1–2 tases cepamās sodas un palaidiet 10–15 minūtes. Nolejiet ūdeni un vēlreiz noskalojiet ar tīru ūdeni.

Cepamā soda balinās jūsu zobus

Cepamā soda un ūdeņraža peroksīds veido lielisku balinošu zobu pastu. Tomēr ārsti neiesaka šo līdzekli lietot pastāvīgi – pārāk spēcīga abrazīvā iedarbība var sabojāt zobu emalju. Bet kā pagaidu aizstājēju makaroniem – kāpēc gan ne?

Un vēl superīgas sodas īpašības

Cepamo sodu var izmantot arī kā zobu suku, ķemmes un citu personīgās higiēnas priekšmetu dezinfekcijas līdzekli. Pusglāze cepamās soda palīdzēs labāk izmazgāt veļu, dvieļus, palagus utt., ja produktu pievienosiet veļasmašīnai kopā ar pulveri.

Cepamā soda ir arī lielisks sausais šampūns suņiem. Sajauc 1 ēd.k. kukurūzas ciete, 1 ēd.k sodas un daži pilieni ēteriskās eļļas (eļļa tiek pievienota tikai tāpēc, lai mīluļa kažoks patīkami smaržotu), daži saimnieki šiem nolūkiem izmanto pat vaniļu. Apkaisiet iegūto pulveri uz dzīvnieka kažokādas, pagaidiet 5 minūtes un pēc tam rūpīgi izķemmējiet kažoku, izmantojot īpašu suku.

Lasi vēl: “Cīņa pret laputīm” beidzot ir beigusies. Es dalos ar savu atradumu — izlasīju to vecā brošūrā (bonusā vēl pāris metodes)

Pēc šīs apstrādes no kažokādas nebūs suņa smakas!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment