20 vienkāršas uzkodas svētku galdam: gardas idejas katrai gaumei, kas pārsteigs jūsu viesus

Līdz Jaunajam 2026. gadam palikušas vien dažas nedēļas. Vai esat jau pārdomājuši svētku ēdienkarti? Jebkuros svētkos, bet īpaši Jaungada naktī, es cenšos pagatavot vismaz trīs dažādas uzkodas.

Šajā apkopojumā esmu atlasījusi savus mīļākos variantus dažādām gaumēm un maciņiem: efektīvus, gardus, oriģinālus – tādi noteikti izdaiļos Jaungada galdu.

Rakstiet komentāros, kādas uzkodas gatavosiet jūs!

Sarkanās zivs rullīši

Koša, glīta un ļoti “svinīga” uzkoda – izskatās kā restorānā, bet pagatavojama pavisam vienkārši.

Vajadzēs:

tostermaize – 3 šķēles

gurķis – 1 gab.

krēmsiers – 100 g

mazsālīta forele (vai cita sarkanā zivs) – 150 g

ķiršu tomātiņi – 12 gab.

Gatavošana: Zivi sagriež plānās plāksnītēs, gurķi – plānās, garās strēmelēs. Maizes šķēles nedaudz saplacina ar mīklas rulli, nogriež garoziņas. Vienu pusi nosmērē ar krēmsieri un pamīšus uzklāj gurķu strēmeles.

Apgriež maizi otrādi, otru pusi arī nosmērē ar sieru un izkārto zivi. Cieši satin rullītī tā, lai gurķis būtu virspusē. Sagriež porcijās, uz irbulīša uzdur tomātiņu un nostiprina katru gabaliņu – gatavs.

Pildīti šampinjoni

Šīs sēnītes parasti pazūd pirmās – viesi tās dievina.

Vajadzēs:

šampinjoni – 400 g

maltā gaļa – 300 g

sīpols – 1 gab.

siers – 50 g

skābais krējums – 2 ēdamk.

dilles – neliels pušķītis

ķiploks – 1 daiviņa

sāls, melnie pipari – pēc garšas

Gatavošana: Sēnes nomazgā, atdala kātiņus no cepurītēm. Kātiņus un sīpolu smalki sagriež un apcep līdz gatavībai, atdzesē. Sajauc cepto masu ar malto gaļu, pievieno sakapātas dilles, krējumu, sāli, piparus un caur presi izspiestu ķiploku. Piepilda cepurītes, pārkaisa ar sieru.

Formu ieziež ar eļļu, izkārto sēnes un cep 200 °C temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Pasniedz, pēc vēlēšanās izdekorējot ar zaļumiem.

Uzkodu bumbiņas

Maigas, sātīgas, glītas – uz galda izskatās ļoti efektīgi.

Vajadzēs:

vistas fileja – 250 g

siers – 50 g

olas – 2 gab.

marinēti gurķi – 2 gab.

valrieksti – 100 g

majonēze – 2 ēdamk.

sāls – pēc garšas

ķiršu tomātiņi – 8 gab.

tostermaize – 4 šķēles

Gatavošana: Vistu novāra vai izcep, olas izvāra cietas. Vistu, olas un gurķus sagriež sīkos kubiņos. Sieru sarīvē, pusi riekstu smalki sakapā. Visu sajauc bļodā, posāla, pievieno majonēzi un kārtīgi samaisa.

Veido bumbiņas un apviļā tās riekstu drupatās (otro pusi riekstu ērti sasmalcināt blenderī). No maizes izgriež aplīšus, pasusina 6–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Uz katra aplīša liek bumbiņu, virsū – tomātiņa pusīti, nostiprina ar irbulīti.

Groziņi ar vistu, sieru, riekstiem un granātābolu

Ļoti “jaungadīgs” variants: gan skaisti, gan garšīgi, un pagatavojams ātri.

Vajadzēs:

vistas fileja – 200 g

siers – 50 g

valrieksti – 50 g

granātābols – 1 gab.

ķiploks – 1 daiviņa

majonēze – 1 ēdamk.

sāls – pēc garšas

Gatavošana: Fileju novāra, atdzesē un saplucina šķiedrās. Riekstus smalki sagriež, sieru sarīvē. Sajauc vistu, riekstus un sieru, pievieno sāli, majonēzi un caur presi izspiestu ķiploku.

Piepilda groziņus ar pildījumu, virspusē dāsni kārto granātābola sēkliņas.

Bumbiņas ar rozā lasi un “sarkanajiem ikriem”

Interesanta ikru pasniegšana: maigi, svinīgi, ātri.

Vajadzēs:

konservēts rozā lasis (горбуша) – 1 kārba

olas – 4 gab.

kausētais siers – 80 g

majonēze – 1 tējk.

imitētie sarkanie ikri – pasniegšanai

sāls, pipari – pēc garšas

Gatavošana: Olas izvāra cietas, atdala baltumus no dzeltenumiem, dzeltenumus smalki sarīvē. No zivs nolej šķidrumu, izņem asakas un ādu. Zivi, baltumus un kausēto sieru saspaida ar dakšiņu, pievieno majonēzi, sāli un piparus.

Veido bumbiņas, apviļā dzeltenumos. Vidū izveido nelielu iedobi un ieliek ikrus.

Kanapē ar desu uz irbulīšiem

Ātra salikšana, efektīga pasniegšana – un pazūd vienā mirklī.

Vajadzēs:

auksti kūpināta desa (šķēlītēs) – 1 iepakojums

ķiršu tomātiņi – 9 gab.

cietais siers – 100 g

pētersīļi – daži zariņi

melnās olīvas – 9 gab.

Gatavošana: Desu saloka vispirms uz pusēm, tad vēlreiz uz pusēm. Sieru sagriež 1×1 cm kubiņos. Uz irbulīša dur: tomātu, pētersīļa lapiņu, salocīto desu, siera kubiņu, atkal desu un beigās olīvu.

Uzkoda ar šķiņķi, krēmsieru un marinētiem gurķīšiem

Vajadzīgi tikai trīs produkti – sanāk ļoti ērti un glīti.

Vajadzēs:

šķiņķis – 200 g

krēmsiers

marinēti gurķīši

Gatavošana: Šķiņķi sagriež plānās šķēlēs. Ņem 4 šķēles: trīsreiz pārsmērē ar krēmsieri, saliekot tās “slāņos” (4 šķiņķa kārtas un 3 siera kārtas). Iegūto apli pārgriež uz pusēm, tad trijstūros.

Uz irbulīša vispirms dur kornišonu, pēc tam šķiņķa un siera trijstūri.

Pildītas olas ar siļķi un ābolu

Maigi, pieejami un ļoti mājīgi.

Vajadzēs:

mazsālīta siļķe – 1 gab.

olas – 5 gab.

burkāns – 1 gab.

sviests – 50 g

kausētais siers – 50 g

zaļš ābols – 1 gab.

salātu lapas – pasniegšanai

Gatavošana: Burkānu novāra, olas izvāra cietas. Olas pārgriež uz pusēm, dzeltenumus izņem bļodā. Siļķi (fileju) un burkānu smalki sagriež, pievieno dzeltenumiem. Turpat pievieno kausēto sieru un mīkstu sviestu, visu saspaida ar dakšiņu.

Pusi ābola atstāj dekorēšanai, otru pusi smalki sagriež un apslaka ar citronu sulu. Baltumus piepilda ar pildījumu, virsū uzliek ābola šķēlīti. Pasniedz uz salātu lapām.

Krabju bumbiņas uz krekeriem

Skaisti, koši un ļoti “svētku”, īpaši, ja izmanto dažādas drupatiņas apviļāšanai.

Vajadzēs:

krabju nūjiņas – 200 g

olas – 3 gab.

kausētais siers – 150 g

cietais siers – 50 g

majonēze – 1,5 ēdamk.

sāls – 1/3 tējk.

pipari – pēc garšas

ķiploks – 2–3 daiviņas

krekeri – 25 gab.

krēmsiers – 100 g

Gatavošana: Krabju nūjiņas atritina: sarkano daļu nogriež, sasmalcina (blenderī) un noliek malā. Balto daļu smalki sagriež. Olas smalki sarīvē. Kausēto un cieto sieru sarīvē (kausēto ērti pirms tam nedaudz sasaldēt). Visu sajauc, pievieno sāli, piparus, majonēzi un caur presi izspiestu ķiploku.

Veido 25 bumbiņas, daļu apviļā sarkanajās drupatās, daļu – dillēs vai paprikas pulverī. Uz krekera uzspiež pilienu krēmsiera un uzliek bumbiņu.

Tortiljas rullīši: 3 varianti

VIDEO:

Sātīgi, ērti sagriežami, skaisti uz paplātes.

1. variants: tortilja, krabju nūjiņas 100 g, ola 1 gab., majonēze 1 ēdamk., sāls.

2. variants: tortilja, forele 150 g, spinātu vai salātu lapas, majonēze 1 ēdamk., krēmsiers 70 g.

3. variants: tortilja, šķiņķis 3 šķēles, kausētais siers (šķēlītēs) 3 gab., krēmsiers 70 g, salātu lapas, paprika.

Gatavošana: Katram variantam izklāj pildījumu uz tortiljas, cieši satin rullī, ietin plēvē un ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm. Pirms pasniegšanas sagriež 1 cm biezās ripās.

“Aploksnītes” ar šprotēm

Alternatīva sviestmaizēm – izskatās oriģināli un pagatavojama ātri.

Vajadzēs:

šprotes – 1 kārba

tostermaize – 5–6 šķēles

majonēze – 2 ēdamk.

ķiploks – 1 daiviņa

svaigs gurķis – 1 gab.

ķiršu tomātiņi – daži gab.

salātu lapas

Gatavošana: Maizi saplacina, sagriež trijstūros. Saloka kā “aploksni”, nostiprina ar zobu bakstāmo, pasusina 5 minūtes 180 °C temperatūrā, atdzesē un izņem kociņus.

Majonēzi sajauc ar ķiploku. Iekšpusi izsmērē ar mērci, ieliek salātu lapu, šproti, gurķa šķēlīti un tomāta daiviņu.

Groziņi ar tunci un sieru

Uzkoda “uz ātru roku”, kad vajag ātri un daudz.

Vajadzēs:

mini groziņi – 25 gab.

olas – 2 gab.

krabju nūjiņas – 100 g

konservēts tuncis – 160 g

cietais siers – 50 g

ķiploks – 1 daiviņa (pēc vēlēšanās)

sāls, pipari – pēc garšas

majonēze – 2 ēdamk.

kukurūza – dekorēšanai

Gatavošana: Olas un sieru sarīvē, krabju nūjiņas smalki sagriež, tunci saspaida ar dakšiņu. Sajauc ar majonēzi, pievieno garšvielas un ķiploku.

Piepilda groziņus, dekorē ar kukurūzu (vai ikriem).

Kanapē ar salāmi

Minimums darbību – efektīga pasniegšana.

Vajadzēs:

salāmi (šķēlītēs) – 70 g

olīvas – 1 kārba

melnās olīvas – 1 kārba

siers – 200 g

svaigs gurķis – 1 gab.

Gatavošana: Gurķi sagriež puslokos, sieru – 1×1 cm kubiņos. Uz irbulīša dur: salāmi ar olīvu, siera kubiņu, melno olīvu un gurķi.

Uzkodu aknu kūka

Sātīga, maiga un ļoti skaista griezumā – tiem, kam patīk “nopietnākas” lietas.

Vajadzēs:

liellopa aknas – 800 g, olas – 2 gab., sāls – 1 tējk., piens – 300 ml, milti – 180 g, pipari – 1/2 tējk., augu eļļa – 2 ēdamk., dilles – pēc garšas, majonēze – 120 g, skābais krējums – 120 g, ķiploki – 3 daiviņas, sīpoli – 3 gab., burkāni – 2 gab.

Gatavošana: Aknas samaļ un papildus sablendē. Olas sakuļ ar sāli un pipariem, pielej pienu, pakāpeniski pievieno miltus, sajauc ar aknām un eļļu. Cep plānas aknu pankūciņas (sanāk ap 13 gab. 22 cm diametrā).

Sīpolus apcep, pievieno rīvētus burkānus un pasautē mīkstus.

Mērcei sajauc krējumu, majonēzi, dilles un ķiploku.

Saliek kūku: pankūka – mērce – dārzeņu pildījums. Virspusi skaisti noformē, pirms pasniegšanas sagriež porcijās.

Mazsālīta skumbrija svētku galdam

Ļoti maiga, aromātiska un pagatavojama bez pūlēm.

Vajadzēs:

skumbrija – 2 gab. Sālsūdenim: ūdens – 500 ml, smaržīgie pipari – 5 graudiņi, melnie pipari – 8 graudiņi, kanēlis – 1/4 tējk., lauru lapa – 2 gab., krustnagliņas – 3 gab., sāls – 1 ēdamk., cukurs – 1 ēdamk.

Gatavošana: Ūdeni ar garšvielām, sāli un cukuru uzvāra un atdzesē. Skumbriju iztīra, noņem melno plēvīti, nomazgā un sagriež 1–1,5 cm gabaliņos.

Liek traukā, pārlej ar sālsūdeni un ieliek ledusskapī uz diennakti. Pasniedzot rotā ar zaļumiem un sīpoliem.

Pankūku “maisiņi” ar spinātiem un pildījumu

Izskatās ļoti efektīgi un tiek apēsti pirmie.

Pankūkām: spināti (saldēti) – 150 g, olas – 2 gab., piens – 400 ml, sāls – 1/2 tējk., cukurs – 1 ēdamk., milti – 170 g, eļļa – 2 ēdamk., siers “bizīte” – aizsiešanai.

Pildījumam: sīpols – 1 gab., vistas fileja – 300 g, šampinjoni – 200 g, sāls, pipari, kaltēts ķiploks, saldais krējums 10% – 150 ml.

Gatavošana: Spinātus ar olām sablendē, pievieno pienu, sāli, cukuru, miltus un eļļu. Cep pankūkas: vienu pusi apmēram minūti, otru – 10 sekundes (lai saglabātu koši zaļo krāsu). Pildījumam apcep sīpolu, vistu, sēnes, beigās pievieno garšvielas un krējumu, pasautē 1–2 minūtes.

Pankūkas centrā liek 1,5–2 karotes pildījuma, paceļ malas kā “maisiņu” un aizsien ar siera strēmelīti.

Lavaša rullītis “Siļķe kažokā”

Lēti, garšīgi, ērti sagriezt, izskatās lieliski.

Vajadzēs: liels lavašs – 2 gab., biete – 1 gab., burkāns – 1 gab., sīpols – 1 gab., kartupeļi – 3 gab., olas – 4 gab., mazsālīta siļķe – 1 gab., dilles, majonēze – 100 g.

Gatavošana: Dārzeņus novāra un smalki sarīvē, olas izvāra, baltumus un dzeltenumus sarīvē atsevišķi. Siļķi sagriež kubiņos, dilles sakapā. Sīpolu iemarinē (cukurs, sāls, ūdens, ābolu etiķis). abus lavašus saliek kopā, nosmērē ar majonēzi, pārkaisa ar dillēm.

Kārto joslās: biete, baltums, siļķe, sīpols, kartupeļi, burkāns, dzeltenums. Nedaudz posāla, uztaisa majonēzes tīkliņu, satin rullī, ietin plēvē un patur ledusskapī pāris stundas. Sagriež porcijās.

Kanapē uz maizes ar šķiņķi, sieru un olīvām

Vienkāršs variants furšetam: ātri un garantēti garšīgi. Gatavošana: Majonēzi sajauc ar ķiploku. Bageti plāni sagriež un pasusina. Nosmērē ar mērci, liek salātu lapu, nedaudz rīvēta siera, salocītu šķiņķi un olīvu, nostiprina ar irbulīti.

Kanapē “Eglīte”

Budžetam draudzīgi, koši un ļoti piemēroti Jaunajam gadam.

Vajadzēs: vārīta biete – 150 g, siers – 30 g, ābols – 1 gab., majonēze – 1 tējk., ķiploks – 2 daiviņas, sāls, gurķis, ķiršu tomātiņi, melnā maize.

Gatavošana: Bieti un sieru smalki sarīvē, ābolu – rupji. Sajauc ar sāli, majonēzi un ķiploku. Gurķi sagriež garās strēmelēs (ar dārzeņu mizas nazi). No maizes izgriež aplīšus, uzliek pildījumu.

Uz irbulīša dur: tomātiņu, tad “čūskā” salocītu gurķi un iesprauž pamatnē.

Siļķes rullītis ar pildījumu

Ļoti vienkārša, bet efektīga uzkoda, kas patiks visiem siļķes cienītājiem.

Vajadzēs: mazsālītas siļķes fileja – 2 gab., vārītas olas – 2 gab., marinēti gurķi – 2 gab., kūpinātais (desu) siers – 150 g, zaļie sīpoli – 50 g, paprika – 1 gab., krēmsiers – 100 g.

Gatavošana: Fileju izklāj uz plēves, pārsedz un nedaudz izklapē. Pildījumam visu sagriež sīkos kubiņos, sajauc ar krēmsieri. Liek pildījumu uz siļķes, cieši satin rullī, ietin un ieliek saldētavā uz 1,5–2 stundām.

Pēc tam sagriež 1 cm biezās ripās.