Tiem, kas sīpolus audzē ziemā uz palodzes vai siltumnīcā, šeit ir trīs viltības: lai sīpolu lociņi ātri augtu, būtu gari, biezi un sulīgi, garšīgi.
Galu galā, sīpoli ne vienmēr ir patīkami: Lociņi ne visi ātri aug, tie bieži ir izliektas un gaišas, plānas. Un tas notiek ne tikai ar mani.
Un tagad es zinu kā audzēt sīpollociņus, kuri ir skaisti, gludi un tagad aug ātri. Es dalos ar vienkāršiem agronomu un praktiķu padomiem: šādi jāaudzē sīpolu zaļumiem.
Triks Nr. 1. jāapgriež: 3 iespējas.
Un ir trīs griešanas metodes. Runā (jā, man stāstīja kāds pazīstams agronoms), zinātnieki agronomi pat veikuši eksperimentus, salīdzinājuši trīs metodes, lai noteiktu labāko.
Sīpolu sagriež līdz vienai trešdaļai sīpola (no augšas);
sagriež “līdz pleciem”;
sīpolus sagriež gareniski – divās daļās.
Uzzinājām:
Vienkāta (vienpumpuru) sīpoliem, apgriežot par 1/2, samazinās lociņu skaits un izmērs, palēninās forsēšanas augšanas ātrums, savukārt, apgriežot par 1/3, samazinājums ir niecīgs, gandrīz kļūda;
sīpoliem ar dubultstieņiem (divu pumpuru) procedūra ir noderīga – lapas gandrīz dubultā;
Atzarošana līdz pleciem neietekmē lapu skaitu.
Tajā pašā laikā visu veidu sīpolu garums nemainās ar jebkāda veida apgriešanu.
Bet griešana divās daļās samazina dobes ražu uz palodzes un aizsargājamā zemē, bet griežot 1/2 nesamazina, nesamazinās, bet arī nepalielinās. Lai gan sīpoliem joprojām ir nepieciešama atzarošana.
Kāpēc?
Tas paātrinās augšanu – siltuma un skābekļa pieejamība aktivizē vielmaiņas procesus audos, sīpols atstāj atpūtas fāzi un sāk augt. Pat ja ir sācis augt, tik un tā aug ātrāk.
Lapām nav jālaužas cauri sedzošajām sausajām zvīņām – un tas arī paātrina augšanu.
Un tas ir lociņu spēks: lapa netērē pārtiku vai enerģiju, lai izlauztos “uz brīvību” – un tā aug garumā un platumā.
Forsēšana būs draudzīga, lapas augs vienmērīgi.
Lapas būs gludas un skaistas. Gaismas trūkuma apstākļos tie bieži izliecas, kļūst bāli – un jums ir arī jāizlaužas cauri sausām zvīņām (vārda tiešā nozīmē sausas un cietas, jo tās nav zemē).
Lasi vēl: Turcijas šefpavārs paskaidroja, kā viņi pagatavo garšīgus un lētus ēdienus: tagad šī ir mana vispopulārākā recepte maltai gaļai ar dārzeņiem
Tātad, kas man jādara? Vai nu sagriež līdz pleciem, vai divu dīgļu sīpolam – pēc saviem ieskatiem pa 1/3 sīpola.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….