3 veiksmīgas alternatīvas, kā aizsargāt kokus no skudrām

Neskatoties uz visu šķietamo nekaitīgumu, skudras ir kaitēkļi, kas var nodarīt nopietnu kaitējumu kultūraugiem. Skudras jo īpaši apdraud augļu kokus. Lielākā daļa dārzu īpašnieku mēģina atrisināt šo problēmu ar slazdošanas jostām. Šī metode, ja tā tiek veikta pareizi, ir diezgan efektīva. Tomēr ir vērts zināt par citām metodēm, no kurām dažas ir arī daudz efektīvākas par “jostu”.

1.Krīts

Krīts ir ļoti sens un gadu desmitiem vecs veids, kā aizsargāt kokus no kaitēkļiem, tostarp skudrām. Ar tā palīdzību tiek izveidota dubultā aizsargjosla. Vispirms ar krītu rūpīgi jānoberzē koka mizas apakšējā daļa, lai uz tās nepaliek melns laukums. Otrkārt, krīts jāsasmalcina pulverī un jāapkaisa ap kokiem. Ja augam blakus ir skudru pūznis, to var uzkaisīt arī tieši uz tā.

2.Folija

Lai izveidotu koka “aizsargsvārkus”, varat izmantot stingru foliju. Varat piesiet vienu lielu folija sloksni koka apakšā, ar malām uz augšu. Kvalitatīva folija atšķirība ir tāda, ka tajā var ieliet arī ūdeni, tādējādi veidojot skudrām īstu grāvi. Otrus folija “svārkus” var piesiet augstāk, ar malām uz leju.

3.Smaržas, eļļas, kvēpi

Skudras var atturēt no tuvošanās jūsu augļu kokiem ar smaku palīdzību. Piemēroti ir noteikti garšaugi, piemēram, piparmētra, lavanda, plūškoks, kumelīte, ķiploki, biškrēsliņi, kliņģerītes.

Visbeidzot, koka stumbru apakšu var apsmērēt ar aizsargājošu savienojumu, uzklājot vienu vai vairākas biezas pastas kārtas. To gatavo no galda sāls, eļļas un kvēpiem. Visas trīs sastāvdaļas sajauc proporcijā 1:1:1. Kukaiņiem sodrēji izraisa smagu saindēšanos.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment