Vai sarkanā gaļa izraisa vēzi, vai kartupelis var izraisīt diabētu un cik daudz var ēst sāli? Lasi 4 mītus par ēdienu.
Pirmais mīts: ēdiens, ar augstu olbaltumvielu saturu ir kaitīgs nierēm
Patiesībā olbaltumvielas netraucē tavām nierēm veikt savas funkcijas, tikai ja tu dienā apēd sev vēlamo olbaltumvielu skaitu.
Dienas ieteicamā deva: ja tu sver, piemēram, 100 kg, bet gribi svērt 90 kg, tad tev ir jāapēd dienā 180 g olbaltumvielu. Un otrādi, ja sver 70 kg, un gribi svērt 80 kg, tad tev dienā jāapēd 160 g.
Otrs mīts: saldais kartupelis ir labāk nekā parastais
Nevar apgalvot, ka kāds no šiem kartupeļiem ir labāks. Bet vienīgais kas var kaitēt tavai veselībai ir tas, ka ceptus parastos kartupeļus tu lieto klāt krējumu vai sviestu un eļļu. Kas pazemina ēdiena glikozes līmeni.
Iesākām: lietot produktus tikai svaigā veidā, nepievērs lieki uzmanību – tas ir kartupelis vai saldais kartupelis.
Trešais mīts: Sarkanā gaļa var izraisīt vēzi
Mūsdienās nav nekādu pierādījumu ka sarkanajai gaļai būtu kāda saistība ar vēzi.
Tāpēc neiesakām jaukt ārā grilu. Grila gaļas mīļiem nevajadzētu atteikties no šašlikiem vai burgeriem, vienīgais ka jānogriež nost piedegušās maliņas.
Ceturtais mīts: sāls paaugstina tavu asinsspiedienu
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar normālu asinsspiedienu, nevajadzētu sevi ierobežot un neēst vispār neko sāļu. Pētījumi pierāda, ka normāli vīrieši dienā uzņem 3100 mg kālija, kas ir par 1600 mg mazāk, nekā vajadzētu.
Iesakām: ēst vairāk produktus, kas satur vairāk kāliju – dārzeņus, augļus un pākšaugus. Piemēram – spinātus, brokoļus, kartupeļus, pupas.
Avots: www.mhealth.ru
1.faktaa noraadiits paaraak augsts olbaltumvielu daudzums- taads vareetu buut tikai atsevisku sporta veidu paarstaavjiem, body-bilderiem u.tml, ne muusdienu pasiivajam cilveekam