Svaiga, aromātiska gurķa kraukšķēšana ir neticami patīkama bauda, it īpaši, ja tas ir audzēts savā dārzā. Bet dažreiz gurķi izaug deformēti, sausi un rūgti.
Tomēr no tā var viegli izvairīties, ja zināt, kā pareizi kopt gurķu gultu. Lai gurķi būtu kraukšķīgi un sulīgi, jāievēro 5 padomi.
Pareiza laistīšana
Lai gurķi būtu smaržīgi un saldi, tie regulāri jālaista. Galu galā šī kultūra ir ļoti jutīga pret mitruma trūkumu. Ja augam nepietiek ūdens, tajā sāk uzkrāties cucurbitacīni – vielas, kas izraisa rūgtumu.
Laistiet regulāri un bagātīgi, īpaši karstās dienās, katru dienu, no rīta vai vakarā. Laistīšanai izmantojiet siltu, nostādinātu ūdeni. Augļu veidošanās laikā laistīšanai jābūt īpaši bagātīgai – 5-8 litri ūdens uz krūmu.
Aizsardzība pret pārkaršanu
Ja augsnes vai gaisa temperatūra paaugstinās virs +30°C, augs piedzīvo stresu un augļi kļūst rūgti un sausi. Karstā laikā gurķus vajadzētu noēnot ar agrošķiedru vai stādīt blakus kukurūzai un saulespuķēm. Zāle vai salmu mulča palīdz saglabāt mitrumu iekšpusē un samazina temperatūru pie saknēm.
Uzturs
Lai gurķi būtu kraukšķīgi, tie jābaro ar mēslojumu, kas satur kāliju un magniju. Ja ar šiem mikroelementiem nepietiek, augļi izaugs ūdeņaini un deformēsies.
Izmantojiet mēslojumu uz koksnes pelnu, nātru uzlējuma vai kompleksu minerālu maisījumu bāzes ar NPK 10-10-20 atzīmi. Augļu periodā barojiet ik pēc 7-10 dienām.
Savlaicīga ražas novākšana
Pārgatavojušies gurķi zaudē kraukšķīgumu, uzkrājas sēklas un sāk garšot rūgti. Vāciet gurķus ik pēc 2 dienām, kad tie vēl ir maigi un elastīgi. Nepieļaujiet aizaugšanu, pat viens “milzis” uz krūma var apturēt citu augļu attīstību.
Izturīgas šķirnes
Nepieciešams izvēlēties hibrīdus un šķirnes, kas ģenētiski neuzkrāj rūgtumu. Starp tiem ir “German”, “Adam” un citas. Mūsdienu hibrīdi ir ne tikai garšīgi, bet arī izturīgi pret kaitēm un nelabvēlīgiem laikapstākļiem.