Tas, ar ko mēs parasti sajaucam salātus, ir majonēze, bet patiesībā ir milzīgs daudzums mērču. 5 gardākās salātu mērces ir piemērotas dažādiem salātiem un piešķirs ēdienam neparastu garšu, ko var salīdzināt ar restorānos pasniegto.
Klasiskā salātu mērce
Sastāvdaļas
½ glāze olīveļļas
½ citrona sula
½ tējkarote sāls
¼ tējkarote svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
Mazā bļodiņā ar dakšiņu vai putotāju saputo citrona sulu ar sāli un pipariem. Turpinot putot, ielej olīveļļu. Iegūtajam maisījumam pēc garšas varat pievienot nedaudz sinepju. Mērce izcili piemēro zaļo lapu un dārzeņu salātiem.
Mērce ar cieto sieru
Sastāvdaļas
3 ēdamkarotes skābs krējums
5 ēdamkarotes dabīgais jogurts
50 g parmezāna siers
2-3 anšovu filejas
1 ķiploka daiviņa
2-3 tējkarotes sarkanvīna vai baltvīna etiķis,
Sāls pēc garšas
Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Sieru sarīvē uz smalkās rīves. Ķiplokus nomizo un sasmalcina kopā ar anšovu fileju. Sajauciet skābo krējumu ar jogurtu un sieru. Pievienojiet ķiplokus un anšovus. Pievienojiet etiķi un piparus pēc garšas.
Var pievienot sāli, bet mērce jau būs sāļa no siera un anšoviem. Šāda mērce būs ideāli piemērota salātiem ar makaroniem, kā arī dārzeņu un neitrālos siera salātus.
Aioli
Sastāvdaļas
2 neapstrādāti olas dzeltenumi
4 ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote olīveļļa
½ citrona sula
Sāls šķipsniņa
Melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Dziļā bļodā sakuļ rīvētu ķiploku, olu dzeltenumus, sāli, piparus, citrona sulu; maisīt tikai vienā virzienā. Nepārtraucot maisīšanu, ielej eļļu – vispirms pa pilienam, tad strūklā, līdz mērce pārvēršas emulsijā.
Lai mērce nesarecētu, eļļai un dzeltenumam jābūt vienā istabas temperatūrā. Ja mērce sarecē, pilienu pa pilienam pievieno tējkaroti silta ūdens, ne pārāk enerģiski putojot. Šī mērce lieliski derēs kartupeļu un gaļas salātiem, kā arī jūras velšu salātus.
Lai uzzinātu, ka pagatavot lieliskās itālu un franču mērces, ejiet uz nākamo lapu.