5 lieliskas un nedzirdētas salātu mērces, kas noderēs plānojot svētku galdu

Itāļu mērce

Sastāvdaļas

2 tējkarotes cukurs

2 tējkarotes sasmalcināta svaiga majorāna

2 ķiploka daiviņas

50 ml sarkanvīna etiķis

125 ml olīveļļas

Rupjā sāls

Svaigi malti melnie pipari pēc garšas

1 tējkarote sasmalcinātu svaigu oregano

2 tējkarotes sausās sinepes

½ tējkarote čili pārslas

25 g sasmalcināta svaiga bazilika

Pagatavošana

Ķiplokus sasmalcina ar ķiploku spiedi, sajauc bļodā ar cukuru un sinepēm, pievieno 1,5 tējkaroti sāls un piparus, čili pārslas un etiķis. Šajā maisījumā lēnā, vienmērīgā strūklā ielej eļļu, nepārtraukti maisot, līdz iegūta viendabīga emulsija.

Iegūto mērci sajauciet ar sasmalcinātiem zaļumiem, pēc garšas pievienojiet vēl sāli un piparus. Var uzglabāt ledusskapī cieši noslēgtā traukā līdz 1 nedēļai.

Šī itāļu mērce ar bagātīgu garšaugu, ķiploku un etiķa kombināciju ir ideāli piemērota salātiem, kas labi papildina tās pikanto, mazliet skābeno un aromātisko garšu. Šī mērce lieliski sader ar klasiskiem itāļu salātiem, (Insalata Caprese), grieķu salātiem, zaļo lapu salātiem, makaronu salātiem un sakņu dārzeņu salātiem. Svaigu dārzeņu atsvaidzinošā garša lieliski kontrastē ar mērces pikantumu un etiķa skābumu. Savukārt grilēti dārzeņi uzsūc mērci, izceļot tās garšvielas un papildinot dūmakaino dārzeņu garšu.

Franču mērce

Sastāvdaļas

1,5 tējkarote svaigi spiesta citrona sula

0,25 tējkarote selerijas sēklas

1,5 tējkarote cukurs

0,75 tējkarote malta paprika

2 tējkarotes tomātu pasta

Svaigi malti pipari

25 ml sarkanvīna etiķis

0,25 tējkarote rupjā sāls

1 tējkarote sausās sinepes

½ glāze olīveļļa

1 tējkarote sasmalcinātus sīpolu

Pagatavošana

Bļodā sajauc tomātu pastu, cukuru, sīpolu, sinepes, papriku, sāli un selerijas sēklas. Pēc garšas pievienojiet piparus. Visu sajauc ar etiķi un citronu sulu. Nepārtraukti maisot, lēnām, nepārtrauktā strūklā ielej eļļu, līdz iegūta viendabīga emulsija.

Varat izmantot citu metodi. Visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, sakuļ blenderī līdz biezeņa konsistencei. Blenderim darbojoties, nepārtrauktā plūsmā lēnām ielejiet eļļu. Sakuļ, līdz iegūta viendabīga emulsija. Mērce jāizlieto uzreiz pēc sagatavošanas. Lieliski sader ar romiešu salātiem, gurķiem, sarkanajiem sīpoliem un redīsiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment