Vienā no maniem ceļojumiem uz Turciju es neapmetos tūristu galamērķī, bet gan Izmirā — lielā, bet klusā pilsētā Egejas jūras piekrastē. Es īrēju istabu no turkiem, lai iepazītu viņu dzīvesveidu un redzētu, kā viņi patiesībā dzīvo.
Jau no pirmās dienas mani pārsteidza, cik atšķirīgi mēs esam — pat ēdienā. Turku virtuve noteikti ir kļuvusi par manu iecienītāko. Es pamanīju, ka dažus ēdienus, bez kuriem mēs Latvijā nevaram iedomāties savu ēdienkarti, viņi praktiski nekad neēd, jo uzskata tos par neveselīgiem.
Majonēze
Pirmā lieta, ko es pamanīju, bija tā, ka turkiem majonēze ir vienaldzīga. Tā ir pieejama veikalos, bet vietējie to gandrīz nekad nepērk. Kad es jautāju, kāpēc, viņi man teica, ka uzskata majonēzi par “smagu” un neveselīgu, kas tikai sabojā ēdiena garšu.
Tā vietā viņi izmanto grieķu jogurtu, sajaucot to ar citronu sulu, ķiplokiem, garšaugiem un garšvielām. No tā sanāk garda ķiploku mērce — viegla, aromātiska un ļoti veselīga. Tagad es to gatavoju arī mājās, dažreiz pievienojot nedaudz sinepju un medus. Parasti salātus un ēdienus Turcijā visbiežāk pagaršo ar olīveļļu un citronu sulu. Nevienas karotes majonēzes — un garša ir pavisam cita.
Starp citu, viņi savos šavarmos un doneros vispār nepievieno mērci; to pasniedz atsevišķi, bet pat tur tā ir balstīta uz grieķu jogurtu. Vai esat to pamanījuši? Vai jūs joprojām pievienojat majonēzi saviem salātiem, vai arī esat no tās atteikušies?
Skābais krējums
Es joprojām neesmu atradis skābo krējumu veikalos Izmirā, lai gan tur ir daudz piena produktu. Kad es jautāju savam saimniekam, kāpēc viņi neražo skābo krējumu, viņš teica: “Esmu izmēģinājis jūsu skābo krējumu; tas ir bagātīgs, it īpaši vasaras karstumā.” Labāk ir lietot jogurtu; “Tas ir vieglāks, bet tikpat garšīgs.”
Turcijā krējuma vietā izmanto biezu jogurtu (süzme yoğurt), un, ja vēlas kaut ko bagātīgāku, pērk kremu, bet tas ir krējums. Patiešām, turki jogurtu pievieno gandrīz visam, kā jau minēju iepriekš. Bet es nedomāju, ka krējums garšo tāpat kā grieķu jogurts. Ko jūs domājat?
Maize
Turku galds nav iedomājams bez maizes — turkiem ir īsts kults. Bet viņu maize ir pavisam citāda. Vietējie iedzīvotāji nenovērtē iepriekš sagrieztu maizes klaipu no lielveikala, ko esam pieraduši pirkt un vairākas dienas uzglabāt ledusskapī.
Šāda veida maize tiek pārdota arī Turcijā, bet vietējie iedzīvotāji uz to pat neskatās. Viņiem tas ir bezjēdzīgs produkts, kas pilnīgi atšķiras no īstas maizes. Turki ēd tikai svaigi ceptas preces, visbiežāk plācenīšus, un uzskata, ka maize nav jāgriež ar nazi, bet gan jālauž ar rokām, jo tā it kā garšo daudz labāk.
Svaigas plācenītes tiek pasniegtas kopā ar ēdieniem, un bulciņas vai bagetes tiek izmantotas kā sviestmaižu pamats. Reiz brokastīs nopirku veikalā pirktu maizi un pamanīju, ka turki uz mani skatās šķībi.
Piens
Vēl viena lieta, kas mani visvairāk pārsteidza, bija piens. Neskatoties uz milzīgo piena produktu daudzveidību, parastais piens turku uzturā gandrīz neeksistē. Viņi to nedzer kā dzērienu, kā mēs. Tomēr viņi var pagatavot mājās gatavotu sieru un kaut ko līdzīgu biezpienam, tāpēc pienu pārdod milzīgos kannās.
Viņi saka, ka pienu ir grūti sagremot un tas nesniedz nekādu labumu pieaugušajiem. Tomēr viņi dzer airanu, fermentētu piena dzērienu, ko dievina Turcijā. Viņi to dzer kopā ar visu: gaļu, salātiem, šavarmu, pat burgeriem. Starp citu, putra arī nav populāra turku vidū. Viņi dažreiz kafijai pievieno krējumu, bet ne pienu.
Saldā limonāde
Vēl viens produkts, ko Turcijā reti patērē, ir saldie gāzētie dzērieni. Lai gan veikalos var atrast kolu un citus zīmolus, vietējie iedzīvotāji tos pērk reti — izņemot, iespējams, jauniešus. Turki ir pārliecināti, ka gāzētie dzērieni nav labākais dzēriens, it īpaši karstā laikā, jo tie nevis remdē slāpes, bet gan tās pilnībā remdē. Galu galā vasara Turcijā ilgst gandrīz deviņus mēnešus, un temperatūra bieži vien pārsniedz 35 grādus pēc Celsija.
Liela karstuma laikā viņi nedzer aukstu ūdeni vai limonādi, bet gan… karstu tēju, kas šeit ir īpaši populāra. Viņi to dzer no rīta, pēcpusdienā, vakarā, pludmalē, parkā — būtībā visur. Vai jūs joprojām ēdat šos produktus, vai arī jūs mēģināt no tiem atteikties par labu alternatīvām?