6.aprīlis ir naudas diena: ko darīt, lai nauda ieplūstu mājā un radinieki nesūdzas par savu pašsajūtu

6. aprīlī baznīcās tiek godināts svētais Nikons, kurš dzīvoja XI gadsimtā. Tautas kalendārā to dēvēja par Nikona diena. Mūsu senči šajā laikā nodarbojās ar tīrīšanu un dārza darbiem. Tomēr bija lietas ko nedrīkst darīt. 

6. aprīlī kristieši godina svēto Nikonu no Pečerskas, kurš no 1078. līdz 1088. gadam bija Kijevas-Pečerskas klostera, ko dibināja Antonijs no Pečerskas, hegumens. Būdams slavenā klostera izveidotāja līdzgaitnieks, viņš gāja Antonija pēdās. Pateicoties Nikona pūlēm, tika uzcelta Svētās Jaunavas Marijas baznīca un klosteris.

Pirms tam notika notikums, kura dēļ svētais Nikons tika izsūtīts uz Tmutarakanu (tagadējā Tamanas pussala, kas atrodas Krasnodaras apgabalā). Fakts ir tāds, ka Nikons apgrieza matus cilvēkiem, kas ieradās klosterī, lai viņi būtu kā mūki. Reiz viņš apgriezis kņaza Izjaslava galminiekus, kuri tika uzskatīti par viņa favorītiem. Kņazs dusmās aizsūtīja Nikonu uz kādu tālu pussalu.

Ierodoties tur, garīdznieks nepadevās. Viņš ap sevi pulcēja sekotājus un sāka celt Vissvētākās Dievmātes klosteri. Vēlāk, kad Nikons atgriezās Kijevas-Pečerskas klosterī, viņam tika piešķirta hegumena pakāpe.

Polovcu iebrukuma laikā garīdznieks nonāca gūstā, kur pavadīja vairākus gadus, klusībā panesot visas grūtības un ciešanas. Par viņa pacietību un paklausību Visaugstais apbalvoja Nikonu ar brīnumdarīšanas dāvanu. Tā ļāva dziedināt no garīgām un miesas slimībām daudzus cilvēkus, kuri devās pie hegumena no tālām vietām.

 

Nikona diena: ko jūs varat darīt

Nikona dienā papildus tīrīšanai vajadzēja ne tikai sakopt mājoklim pieguļošo dārzu, bet arī sākt stādīt augļu kokus – to uzskatīja par labu zīmi. Parasti stādīja ābeles, kā arī jāņogas un upenes.

Lasi vēl: Aizsaulē devusies kādreiz Latvijā ļoti svarīga sieviete: ”Dienā pirms viņa devās mūžībā viņa pārdzīvoja par šo”

Lai kokiem būtu ērti, kad tie iesakņojās, Nikona dienā sāka pievilināt putnus. Tie tika uzskatīti par galvenajiem zaļo zonu aizstāvjiem. Putniem kaisīja drupatas, kviešu graudus, linsēklas.

Nikona dienā bija jārūpējas arī par ūdeni. “Pazemes ūdeņi, mēs atslēgsim jūsu avotu ceļus,” mēdza teikt cilvēki, pārbaudot avotus pie ciemiem. Viņi neaizmirsa arī par sevi. Pabeiguši mājas darbus, cilvēki devās uz pirti, kur attīrīja savu dvēseli, nomazgāja grēkus un darba sviedrus.

Bet ko nedrīkst darīt? Tas ir ļoti svarīgi!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment