6 uzriez nepamanāmas kļūdas, kas izraisa sliktu augsnes kvalitāti

Dārza un mazdārziņa audzēšana ir patīkama un sniedz gandarījumu, taču ne vienmēr ir vienkārša – lai gan augšanu ietekmē daudzi faktori, liela nozīme ir augsnes kvalitātei, kas var pasliktināties šķietami bez iemesla.

Tomēr dažkārt tās ir sekas kļūdām, kas bieži tiek pieļautas neapzināti.

Pastāvīga staigāšana pa augsni

Saules gaismai ir liela nozīme, taču ir ļoti svarīgi arī iekārtot dobi vietā, kur pa to netiks staigāts un tā netiks sabradāta. Kā norāda dārznieki, tas var izraisīt augsnes sablīvēšanos, kas ierobežo sakņu augšanu, ūdens kustību un gaisa cirkulāciju.

Mulčēšanas trūkums

Mulčēšanas trūkums dārzeņu vai augļu dārzā var radīt vairākas problēmas, piemēram, augsnes tendenci erodēt, sablīvēšanos, ievērojamas temperatūras svārstības un mitruma zudumus iztvaikošanas dēļ. Mulčēšana nomāc nezāles, regulē augsnes temperatūru un, augsnei sadaloties, papildina to ar organiskajām vielām. Vēl viens mulčēšanas ieguvums ir tas, ka tā palīdz samazināt ūdens sablīvēšanos lietus vai spēcīgas laistīšanas laikā.

Nepareiza drenāža

Nepietiekama drenāža var izraisīt augsnes pārlaistīšanu, kā rezultātā augi novīst, rodas sakņu puve un visbeidzot – augs iet bojā. Tomēr šai problēmai ir daži vienkārši risinājumi, piemēram, organisko vielu iestrādāšana smagās mālainās augsnēs un, ja nepieciešams, drenāžas sistēmu ierīkošana. Un visvienkāršākais risinājums ir neizvēlēties stādīšanai zemas vietas, kurās parasti uzkrājas ūdens.

Regulāras augsnes pārbaudes trūkums

Tas var šķist nevajadzīgs solis, taču augsnes testēšana var būt ļoti nozīmīga. Regulāra testēšana var palīdzēt noteikt, vai jūsu augsnei nepieciešams pielāgot pH līmeni un kādu barības vielu tai trūkst. Galu galā pH un barības vielu nelīdzsvarotība ietekmē ne tikai augsnes, bet arī augu veselību. Tāpēc periodiski augsnes testi ļauj jums pieņemt pamatotus lēmumus par mēslojuma lietošanu un mēslošanas metodēm.

Lasi vēl: Kā izvēlēties cūkgaļu šašlikam: garšīgas baltvīna marinādes recepte

Augsnes bioloģijas ignorēšana

Augsne ir ne tikai augsne, bet arī derīgie mikrobi, sēnītes, kukaiņi un sliekas, kam ir būtiska nozīme barības vielu apritē, sadalīšanās un augsnes struktūrā. Tāpēc augsnes veselības uzturēšana ir ļoti svarīga, lai augi dārzā vai augļu dārzā labi attīstītos. Tajā pašā laikā pārmērīga augsnes apstrāde, pārmērīga ķimikāliju lietošana un mulčēšanas trūkums var izjaukt augsnes bioloģiju.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Invazīvo sugu stādīšana

Invazīvo sugu stādīšana var radīt postījumus jūsu dārzā. Šie augi ir kā nezāles – tie var viegli izspiest vietējo veģetāciju, izjaukt ekosistēmu un mainīt augsnes sastāvu. Esiet uzmanīgi, izvēloties, kādus augus audzēt, un centieties izmantot vairāk vietējo sugu, kas atbalsta vietējo bioloģisko daudzveidību un augsnes veselību.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment