6 vietas dārzā, kur nedrīkst stādīt ziemas ķiplokus: daudzi dārzkopji noteikti nezina vismaz par 2 no tām!

Trešo vietu var nodēvēt par ziemas ķiploku “slepkavu”

Dobes, kurās iepriekš audzēts baziliks, fenhelis vai vairāku salātu veidi, vairs nav piemērotas ziemas ķiploku stādīšanai. Šie augi izdala augsnē vielas, kas traucē normālu sīpolu kultūru augšanu un attīstību.

Ceturtā vieta – izplatītākā kļūda dārzkopju iesācēju vidū

Viegli rodas kārdinājums iestādīt ziemas ķiplokus tajā pašā vietā, kur tikko novākta iepriekšējā raža. Taču – ja tajā pašā vietā ilgstoši audzē vienu un to pašu kultūru, ražas līmenis samazinās. Lai iegūtu labu ražu, svarīgi izmantot augseku un iepriekš iestādīt zaļmēslus.

Lasi arī: Kā pareizi novākt un uzglabāt ābolus, lai tie turētos visu ziemu

Piektā vieta: Kļūda ar “rozīnīti”

Šeit mēs runājam par ķiploku stādīšanu vietā, kur iepriekš auguši sakņu dārzeņi, piemēram, burkāni un bietes. Pat pieredzējušiem dārzkopjiem bieži nav informācijas, ka tas ir ārkārtīgi nevēlami.

Pastāv augsekas pamatprincips: pēc sakņu kultūrām ir jāstāda augi, kuru augļi aug virs zemes, un otrādi. Sakņu dārzeņi uzsūc no augsnes daudz barības vielu, kas ķiplokiem ir būs nepieciešamas nākamajā sezonā. Tāpēc izvairies ķiplokus stādīt pēc tam, kad šajā zemes gabala vietā ir audzēti burkāni, bietes un kartupeļi.

Toties šajā vietā ir ideāli stādīt patisonus, cukini, dilles, kāpostus, gurķus un zirņus. Ja tomēr esi spiests stādīt ziemas ķiplokus pēc tiem nepiemērotiem “priekšgājējiem”, iepriekš apstrādā augsni un pievieno organisko minerālmēslojumu. Vislabāk to darīt divas nedēļas pirms stādīšanas.

Sestā vieta: plaši izplatīts mīts

Sestā vieta ir ievērojama ar savu popularitāti. Vairums dārzkopju to uzskata par lielisku izvēli ķiploku stādīšanai, un pat esmu par to pārliecināts.

Tas attiecas uz zemeņu dobēm. Pastāv uzskats, ka ķiploki pasargā zemenes no kaitēkļiem, piemēram, smecerniekiem. Un patiešām šajās dobēs ķiploki bieži aug lieliski.

Tomēr ir arī medaļas otra puse – zemenes šajās pašas dobēs parasti dod mazāku ražu, bet to krūmi biežāk cieš no slimībām nekā tad, ja tās tiek stādītas atseviški no citām kultūrām.

Iespējams, arī tu esi dārzkopis, kas audzē daudzus kultūraugus, tostarp ziemas ķiplokus. Būsim pateicīgi, ja komentāros pastāstīsi par savu dārzkopja pieredzi!

 

Arī interesanti: Es sagriezu kāpostus gabalos, bietes sagriezu šķēlēs, tagad es jums parādīšu, kāpēc

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment