Pārtikas produkti, kas samazina iekaisumu
Pretiekaisuma līdzekļi sastopami produktos, kas plaši pieejami daudziem. Šie produkti var samazināt hronisku iekaisumu, organismam sniedzot visu nepieciešamo cīņā pret iekaisumiem, vienlaikus saglabājot veselīgu svaru un pietiekami daudz enerģiju. Pievienojiet vienu vai vairākus no šiem produktiem savā ēdienkartē.
Asie pipari
Serrano (čili) pipari, halapenjo, kajēnas pipari (kuru sastāvā atrodams kapsaicīns) –dabas doti pretiekaisuma līdzekļi. Kapsaicīns inhibitē COX-2, kas zināms kā artrīta un citu iekaisumu cēlonis.
Āboli un sīpoli
To sastāvā ir kvercetīns, kas ir dabīgs histamīna inhibitors. Tas var palīdzēt pret alerģijām, kuras arī ir iekaisuma iemesls. Atcerieties, ka kvercetīns atrodas tieši ābolu mizā.
Ananass
Tropiskais auglis, kura sastāvā ir daudz pretiekaisuma savienojumu, piemēram, bromelīns, kas nomāc iekaisumu un sāpes ķermenī, reizē arī samazinot tūsku.
Tumšie un zaļie dārzeņi, lapu salāti
Tos nepieciešams lietot uzturā, jo tie ir bagāti ar alfa-linolēnskābe (augu izcelsmes Omega-3), kas ir atrodama arī zivīs.
Linsēklas, Grieķijas valrieksti, ķirbju sēklas
Šo riekstu un sēklu sastāvā ir Omega-3, kas samazina iekaisuma rašanos organismā.
Treknas auksto ūdenstilpju zivis
Zivis, kā lasis, skumbrija un sardīnes, ir bagātas ar Omega-3, kas samazina iekaisumus organismā.
Olīvas un olīveļļa
Olīvu un to eļļas sastāvā ir oleīnskābe, kas satur Omega-9 taukskābes, palīdzot Omega-3 pildīt savas funkcijas. Neapstrādātai olīveļļai piemīt visspēcīgākās pretiekaisuma īpašības. Atcerieties, ka produkta karsēšana samazina tā uzturvērtības.
Produkti, no kuriem ieteicams atteikties:
Maizes izstrādājumiem, ceptas pārtikas, margarīna, cukura, ievārījumiem, cietajiem sieriem.
Noteikti pastāstiet par šo arī saviem draugiem!