8 Lietas, par kurām Tev var prasīt papildus piemaksāt, nomājot auto

Vairāki šoferi

Dodoties ceļojumā, rūpīgi apsver, vai šoferis būsi Tu pats vai vēl kāds cilvēks. Kāpēc? Izrādās, ka par katru šoferi piestāda papildu samaksu. Izmaksas katrā auto nomas kompānijā ir atšķirīgas, arī cenu politika – vai par vairākiem šoferiem maksā dienas likmi vai noteiktu gala summu. Iesakām:ja tas nesagādā neērtības, izvēlies būt vienīgais šoferis, tā Tu noteikti ietaupīsi lielu naudas summu. Ja tomēr apzinies, ka nespēsi viens visu laiku vadīt automašīnu, par papildu autovadītāja samaksu vienojies, slēdzot nomas līgumu. Tā Tu sevi pasargāsi no liekiem pārsteigumiem, saņemot rēķinu.

Punktualitāte

Lūdzu, iegaumē, ja ar nomas kompāniju jūs vienojāties, ka Tev automašīna jāatved atpakaļ piektdien plkst.12.00, tad to arī ievēro. Ja nokavēsi kaut vai 15 minūtes, Tev tiks piestādīta papildu samaksa, un bieži vien tā mēdz būt pat veselas dienas nomas cena. Iesakām: pārbaudi vairākkārt nomas termiņu un, ja vien tas ir iespējams, mēģini atdot mašīnu pirms tā.

Darbalaiks un auto piegāde

Piesakot auto nomu, lūdzu, ievēro kompānijas darbalaiku, jo citādāk Tev var nākties piemaksāt par to, ka nodarbini speciālistus brīvdienās. Tāpat ievēro – ja lūgsi, lai Tev piegādā automašīnu uz konkrētu adresi, nevis pats brauksi tai pakaļ, Tev tika piestādīts papildu rēķins.

Degviela

Uzreiz sakām – tam ir nozīme, vai Tu atgriez automašīnu ar pilnu vai tukšu bāku. Kāpēc? Ja Tu būsi vienojies, ka Tev jāatved atpakaļ automašīna ar tukšu bāku, Tev tik un tā būs jāmaksā par degvielu, un cena būs attiecīga tā mirkļa degvielas vidējai tirgus cenai. Savukārt, ja izvēlēsies pats piepildīt degvielu, Tu noteikti ietaupīsi, jo dosies uz to benzīntanku, kurā Tev ir klienta karte vai kurā, Tavuprāt, ir zemākā cena par litru. Iesakām: izvēlies otro variantu, kad pats piepildi bāku. Ja pat Tev būs jāpiemaksā par nobrauktajiem pāris kilometriem (no tanka līdz auto nomai), cena būs mazāka nekā tad, ja autonomas kompānija Tev piestādīs rēķinu par pilnu bāku.

Rūpējies labāk nekā par savu

Mirklī, kad atdod automašīnu, nomas kompāniju darbinieki pārtop par „detektīviem”, pārbaudot, vai mašīna ir tikpat tīra kā sākumā. Ja viņi atradīs dzīvnieku spalvas, smilšu kaudzes vai drupačas, Tev noteikti tiks piestādīts papildu rēķins par salona tīrīšanu. Iesakām: ierēķini laiku, lai paspētu pārbaudīt transportlīdzekli un vajadzības gadījumā to iztīrītu. Pat ja būsi par slinku, lai pats to tīrītu, būs krietni lētāk, ja Tu izvedīsi mašīnu uz tīrīšanu, nekā to darīs nomas kompānija.

Paņem un atdod vienā vietā

Nomājot auto ceļojumam un uzzinot, ka kompānijai ir filiāles arī citviet Eiropā, Tev ir iespēja automašīnu atdot jebkurā no tām, taču brīdinām – par to būs jāmaksā papildus, jo kādam auto būs jāatgādā līdz vietai, kur to paņēmi, un, ja to nedarīsi pats, Tev par to būs jāmaksā. Iesakām:visdrošāk būs, ja auto atgriezīsi turpat, kur to saņēmi, jo Tev nebūs nedz papildus jāmaksā, nedz saskarsies ar neparedzētām problēmām, kas auto var atgadīties, atstājot to citviet.

Izbraukšana ārpus valsts

Ja esi iznomājis automašīnu ilgākam laikam, vienmēr rūpīgi apdomā, vai ar to izbrauksi arī ārpus Latvijas robežām, jo tas rada būtisku atšķirību nomas cenai. Proti, ja apgalvosi, ka uzturēsies valsts teritorijā, Tev var tikt iedota mašīna, kurai apdrošināšanā nav iekļauta opcija, ka ar to drīkst ceļot pa Baltijas valstīm vai Eiropas Savienību. Padomā, kādas var būt nepatikšanas, ja šķērsosi Latvijas robežu. Iesakām: ja par 100% nezini, ka neizbrauksi ārpus Latvijas, drošības labad ņem auto ar apdrošināšanu, kas derīga arī citās valstīs, tādējādi aiztaupīsi sev liekus satraukumus un tēriņus.

Nobraukuma ierobežojums

Būtiski, ja uzreiz noskaidrosi, vai un cik auto nomas kompānija nosaka nobraukuma ierobežojumu, piemēram, 200-300 km diennaktī. To pārkāpjot, nomas cena var pat dubultoties.Iesakām: vienmēr atceries uzstādīt odometru, lai tas skaita nobrauktos kilometrus no mirkļa, kad sāc lietot nomas auto. Tādā veidā varēsi sekot līdzi nobraukumam un sevi pasargāt no diennakts normas pārtēriņa.

Avots: 11902487_916816805054066_2204924858473194934_n

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment