Spināti
Spināti dod priekšroku auglīgai, strauji sasilstošai augsnei, tāpēc tie ir ideāli piemēroti augstām dobēm. “Šādā veidā tiek novērsta ūdens stagnācija un samazināts sakņu puves risks, nodrošinot labāku temperatūru sēklu dīgšanai,” norāda dārza eksperte Kerija Spūnmūra. Dobes augstums 15-30, platums 15-30 cm.
Burkāni
Burkāniem nepieciešama irdena augsne, lai to garās saknes varētu augt bez deformācijām. Tāpēc, kā norāda Spūnmūra, burkāniem piemērotas ir augstas dobes ar irdenu augsni un bez akmeņiem. Turklāt tas arī novērš pārmērīgu mitruma daudzumu un sakņu kultūru plaisāšanu. Dobes augstums 30 cm (ieskaitot gārsu), platums 15-30 cm.
Kazenes
Kazenes aug diezgan ātri, un augstās dobes palīdz kontrolēt šo procesu. Tomēr, ja jums ir neliels dārzs, labāk izvēlēties šķirni bez ērkšķiem, lai kazenes būtu vieglāk kopt. Dobes augstums 120-150 cm, platums 90-120 cm.
Mellenes
Ja runājam par melleņu augšanu augstās dobēs, tad šeit var uzsvērt vairākas nopietnas priekšrocības. Jo īpaši ir iespējams izveidot skābu, labi drenētu augsni, pat ja vietējie apstākļi tam nav piemēroti. Augstās dobes arī atvieglo ražas novākšanu un pasargā ogas no netīrumiem, kas uz tām var nokļūt lietus vai laistīšanas laikā. Dobes augstums 120-150 cm, platums 90-120 cm.
Koriandrs
Koriandram ir seklas saknes, tāpēc tam piemērotas augstas dobes ar labi mitrinātu augsni. Spūnmūra uzsver, ka augstas dobes palīdz arī regulēt augsnes temperatūru. Tas savukārt palīdz koriandram ātri augt, īpaši vēsākos laika apstākļos. Dobes augstums 30-60 cm, platums 15-30 cm.
Tevi noteikti interesēs
- Maigais mājas pīrāgs “4 krūzītes”: garšīgs ēdiens, ar kuru mani lutināja omīte
- Veiksmes skaitlis tavā dzīvē: numerologi izskaitļojuši, kāds ir katras Zvaigžņu zīmes laimes kods
- Ķīnietis divus gadus dzīvo Latvijā un beidzot nolēma atklāt 9 mūsu ieradumus, kas viņu pārsteidz
- Šī planēta ir divarpus reižu lielāka par Zemi, uz tās ir dzīvība un okeāni: zinātnieki nāk klajā ar pārsteidzošiem faktiem
- Kā pareizi sagatavot krizantēmas uz ziemu – tas jādara oktobrī: 6 padomi no slavenas dārznieces
- Atvedu savu spāņu draugu uz mūsu ēdamzāli, un viņš pirmoreiz nogaršoja latviešu virtuvi – stāstu ko viņš teica