Zemeņu sezona sākusies. Grēks netaisīt zemeņu kompotu ziemai, turklāt bez sterilizācijas

Piekritīsiet, ka ogu sezona ir viens no nemainīgajiem vasaras priekiem. Gardas, smaržīgas, sulīgas ogas mūs priecē jau no jūnija sākuma. Galu galā, kā pretoties un netaisīt no zemenēm ievārījumu vai kompotu ziemai?

Kompots no zemenēm ziemai

Varu iedomāties, ka daudzi šausmās saķer galvu, domājot, ka sterilizācijas dēļ zemenes kompotā pārvērtīsies putrā. Bet izrādās, ka šādu gardumu var mierīgi pagatavot bez sterilizācijas procesa.

Porcija trīs litru burkai

  • 500 g mazgātas zemenes bez kātiem
  • 2,5 litri ūdens
  • 180 g cukura

Pagatavošana:

Vispirms uzvāra un atdzesē līdz istabas temperatūrai ūdeni, kas paredzēts ogu mazgāšanai proporcijā 7-8 litri ūdens uz katru kilogramu zemeņu.

Tālāk – pareizi sagatavojiet burku: pārliecinieties, vai katras burkas apakšā, sieniņās, kaklā nav plaisu un šķembu, un pēc tam to izmazgājiet, izskalojiet un sterilizējiet. Man patīk to darīt krāsnī. Sterilizējiet arī burkas vāciņus.

Ir pienācis laiks zemenēm. Šķiro ogas un nomazgā. Svarīgi, lai visas būtu vienādas gatavības pakāpes, vienāda izmēra – tad tās pagatavosies vienlaicīgi, saglabās formu.

Mazgājiet lielā bļodā, nevis zem tekoša ūdens, lai nesabojātu smalko ogu. Vispirms iemērciet zemenes etiķa šķīdumā (1 ēdamkarote ābolu sidra etiķa uz 1 litru ūdens), pēc tam noskalojiet ar siltu vārītu ūdeni. Ogas liek caurdurī vai sietā, lai ūdens notecētos. Pēc tam ogas uzreiz liek burkās un pārklāj ar cukuru. Paralēli tam kārtīgi uzvāra ūdeni. Salejot ūdeni, uzliec vāciņu.

Un tad, uzvelkot virtuves cimdus, sakratiet burku. Šī procedūra paātrinās cukura izšķīšanu. Tagad pārklājiet grīdu ar kartonu vai avīzēm. Tur saliec otrādi apgāztās karstā kompota burciņas un silti aptin ar segu. Jo siltāk iesaiņos burkas, jo labāk kompots tiks sterilizēts, ilgstoši uzturot augstu temperatūru un lēni atdziestot.

Pēc 12-16 stundām atgrieziet konservus normālā stāvoklī. Burkas jāuzglabā vēsā vietā, piemēram, pagrabā.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment