5 lietas, kuras kategoriski nedrīkst darīt karstā laikā svaigā gaisā

Karstumā gribas iedzert, atvēsināties, doties pie dabas… Bet ko īsti dzert, kā atvēsināties un ko tieši darīt dabā, lai nerastos problēmas? Pastāstīsim, kā uzvesties karstumā un ko noteikti nevajadzētu darīt, lai būtu ērti un mēs paliktu veseli.

1.Staigāt bez krekla

Neatkarīgi no tā, vai izbaudāt dienu saulē, skrienat, braucat ar velosipēdu vai vienkārši pļaujat zālienu, bieži vien ir vilinoši novilkt kreklu, jo bez tā jūtaties vēsāk. Bet, pēc ārstu domām, risks iegūt saules apdegumu nav tā vērts.

Ārsti iesaka valkāt ļoti plānu baltu liela izmēra kreklu ar garām piedurknēm. Tas neliks justies karsti, tas ir pietiekami vaļīgs, lai gaiss varētu iziet cauri ādai, tas pārklāj lielu ādas laukumu, un baltā krāsa atgrūž sauli. Atcerieties, ko valkā tuksneša iedzīvotāji? Jā, jā, viņi ietērpjas baltā apģērbā no galvas līdz kājām.

2.Ūdens vietā dzert tēju/kafiju/sodu

Mediķi atgādina: kofeīns netiek uzskatīts par ūdeni. Daudzi cilvēki domā, ka gāzētie dzērieni, enerģijas dzērieni, tējas un kafija uztur jūs hidratētu, bet patiesībā tā nav. Tiem var būt viegla diurētiska iedarbība, liekot jums biežāk apmeklēt tualeti, kā rezultātā rodas neliels šķidruma zudums. Bet kopā ar tiem jāturpina dzert tīru dzeramo ūdeni, karstumā – vislabāk ar elektrolītiem, lai papildinātu ūdens un sāls līdzsvaru, kas izsmelts līdz ar sviedriem.

3.Nedzert pietiekami daudz tīra ūdens

Izklausās pietiekami vienkārši: dzeriet daudz ūdens. Bet daudzi cilvēki to nedara un tāpēc viņiem rodas problēmas: no galvassāpēm līdz nopietnām problēmām ar asinsvadiem. Mediķi atgādina: ja paļaujies tikai uz slāpju sajūtu, tad tas ir nepareizi! Slāpes karstumā ne vienmēr ir pirmā dehidratācijas pazīme. Ieteicams karstumā vienmēr nēsāt līdzi pudeli ūdens un dzert pamazām.

Lasi arī: Pat panīkušākie augi priecēs ar vētrainu ziedēšanu un sulīgi zaļām lapām, ja pareizi un noteiktā kārtībā izmantosi rauga mēslojumu

4.Ēst daudz treknu ēdienu (saldējums arī ir trekns ēdiens)

Karstumā visi dodas grilēt gaļu. Bet šī ir ļoti slikta ideja. Treknu ēdienu sagremošana karstumā izraisa nelielu ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, jo vielmaiņa paātrinās. Tas var izskaidrot, kāpēc cilvēkiem bieži kļūst vēl karstāk pēc grilētas gaļas vai pat saldējuma (tas ir taukains) apēšanas. Tauki karstumā lēnāk pārvietojas pa gremošanas sistēmu, kas nozīmē, ka ķermenim nepieciešams vairāk enerģijas, lai tos sadalītu, kas vēl vairāk paaugstina tā temperatūru.

5.Nodarboties ar sportu brīvā dabā

Daudzi cilvēki domā, ka svīšana nozīmē tauku dedzināšanu, tāpēc karstā laikā viņi dodas ārā skriet vai vingrot. Svīšana ir dabisks ķermeņa atdzišanas process: ūdens iztvaiko, lai pazeminātu ķermeņa temperatūru, kas var izraisīt dehidratāciju. Ja vēlaties zaudēt svaru vasarā, veiciet jebkādas fiziskas aktivitātes ārā agri no rīta vai vēlu vakarā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment