Diļļu labvēlīgā ietekme uz veselību. Biju pārsteigta uzzināt, kādas slimības ārstē parastās dilles

Senatnē diļļu smaržu salīdzināja ar rožu smaržu. Romieši un grieķi savām sievietēm bieži dāvināja pušķus no viena diļļu ķekara – to uzskatīja par mīlestības un ziedošanās apliecinājumu. Taču kukaiņiem šī smarža patika mazāk, tāpēc mūsu senči mājas stūros karināja diļļu zarus, lai atbaidītu pundurus.

Ja kāds uzskata dilles par parastu garšaugu, ko izmanto tikai kulinārijā, tad viņš maldas. Šis augs ir populārs ne tikai tā patīkamā specifiskā aromāta dēļ, bet arī tāpēc, ka tas sniedz lielu labumu veselībai.

Diļļu īpašības

Dilles ir bagātas ar A, B1, B2, PP un C vitamīniem, kā arī fosforu, kāliju, kalciju un karotīnu. Augu ne velti uzskata par spēcīgu antioksidantu. Dilles satur askorbīnskābi un kvercetīnu, kas ļauj šim brīnišķīgajam zaļumam izvadīt no organisma toksīnus. Un ēteriskā eļļa (tā, kas piešķir dillēm tik bagātīgu smaržu) tiek uzskatīta par lielisku antiseptisku līdzekli.

Tautas medicīnā izmanto gan lapas un ziedus, gan diļļu kātus. No tiem gatavo novārījumus un tinktūras, ko izmanto visdažādāko slimību ārstēšanai.

Tas nav pārsteidzoši, jo dillēm piemīt diurētiskas, caurejas, pretiekaisuma un nomierinošas īpašības. Diļļu tinktūra palīdz gremošanas sistēmai, palielina apetīti un nomāc patogēno mikrobu darbību.

Saaukstēšanos gadījumos var taisīt uzlējumu no sasmalcinātām diļļu sēklām, kas sajauktas ar asinszāli, māllēpi un timiānu. Inhalācijām ar iegūto līdzekli ir atkrēpošanas efekts.

Lasi arī: Kā lietot cepamo sodu gaļas mīkstināšanai

Bet caurejas gadījumā pietiek ar 2 tējkarotēm diļļu sēklas, kas sajauktas ar divām glāzēm verdoša ūdens. Tad šis diļļu uzlējums jāsajauc ar pīlādžu novārījumu proporcijā 1: 3. Paņemiet pusi glāzes maisījuma, un kuņģa-zarnu trakta traucējumi tiks novērsti. Senos laikos pat zīdaiņiem ar vēdera sāpēm un uzpūšanos deva ūdeni, kas uzliets ar dillēm.

Jūs varat izmantot stiprāku tinktūru. Tējkannā ieber 2 ēdamkarotes diļļu sēklu, aplej ar 0,5 litriem verdoša ūdens un uz 40 minūtēm aizver vāku. Dzeriet iegūto tinktūru 7-10 reizes dienā. Turklāt jums ir nepieciešams dzert pēc ēšanas, bet ēdienreizēm jābūt mērenām. Jūs nedrīkstat dzert tukšā dūšā.

Nedēļas laikā pēc šādas ārstēšanas kaites izzudīs. Tinktūra palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu, bezmiegu, bronhītu, saaukstēšanos. Profilakses nolūkos jūs varat dzert vairākas dienas mēnesī, pat ja nekas no iepriekšminētā jūs netraucē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment