Visu vasaru dzeram tēju no svaigām upeņu lapām, bet neaizmirstam tās sakaltēt ziemai. Īsta vitamīnu bumba

Upeņu lapas un pumpuri ir īsts vitamīnu koncentrāts. C vitamīna satura ziņā tās ir otrās aiz mežrozītēm un aktinīdijām, vairākas reizes pārspējot zemenes un citrusaugļus.

Upeņu lapu priekšrocības ir saistītas ar flavonoīdu (kvercetīns, izokvercetīns, kempferols, rutīns, fitosterols), organisko skābju, minerālsāļu, tanīnu, cianogēno savienojumu, katehīnu, fitoncīdu un ēterisko eļļu saturā.

Daudzas saimnieces izmanto upeņu lapas, gatavojot marinētus gurķus, tomātus, sēnes un kāpostus. Pateicoties fitoncīdu saturam, lapas aizsargā dārzeņus no bojāšanās un saglabā to vitamīnu vērtību.

Konservētas upeņu lapas

Arī pašas upeņu lapas var iekonservēt. Lai to izdarītu, tās rūpīgi nomazgā, ievieto burkā un pārlej ar sālījumu. Pēc tam burku pārklāj ar linu audumu un uzglabā ledusskapī.

Šādi konservētas upeņu lapas pēc tam pievieno salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem. Dažiem cilvēkiem patīk ēdieniem pievienot arī svaigas lapas.

Ilgstošai uzglabāšanai upeņu lapas novāc pēc augļu novākšanas, žāvē labi vēdināmā telpā vai ēnainā vietā svaigā gaisā, un pēc tam gatavo tēju vai aromatizētas mērces.

Upeņu lapu noderīgās īpašības

1.Augstais bioloģiski aktīvo vielu saturs padara upeņu lapas noderīgas pavasara un rudens saaukstēšanās gadījumos. Tās palīdz atjaunot spēkus pēc ieilgušām slimībām, tonizē ķermeni, dod spēku.

2.Upeņu lapu novārījumam piemīt pretiekaisuma iedarbība, kuras efektivitāti var salīdzināt ar zāļu iedarbību. Upeņu lapas lieliski dezinficē, kas noder ādas slimību gadījumos.

3.Upeņu lapas satur vairāk C vitamīna nekā ogas, tāpēc tās izmanto kā tonizējošu, antiseptisku, pretiekaisuma, pretreimatisku, diurētisku un attīrošu līdzekli.

Dažādās krūma daļās ir atšķirīgs C vitamīna daudzums: lapās – līdz 460 mg, pumpuros – līdz 175 mg, ogās- līdz 450 mg, ziedos – līdz 270 mg.

Lasi arī: Gatavošanas kļūdas, kuru dēļ sēnes garšo pēc gumijas. Profesionālu pavāru ieteikumi

4.Ar augu lapām bagātie fitoncīdi palīdzēs ātrāk atgūties pēc saaukstēšanās slimībām. Novārījumi uzlabo pacienta stāvokli bronhīta vai iekaisuša kakla gadījumā, pazemina temperatūru, mazina aizsmakumu. Ar stenokardiju sāpošu kaklu var izskalot ar siltu novārījumu.

5.Upeņu lapu uzlējums izvada no organisma lieko purīnu un urīnskābi. To lieto kā vieglu caureju veicinošu, diurētisku un sviedrējošu līdzekli ar traucētu vielmaiņu un asiņošanu.

6.Gados vecākiem cilvēkiem šis dzēriens palīdzēs saglabāt redzi, normalizēs sirds un asinsvadu sistēmas darbību un uzturēt smadzeņu darbību. Upeņu lapu tinktūra attīra asinsvadus, kas ir ļoti svarīgi gados vecākiem cilvēkiem, turklāt tā pazemina asinsspiedienu.

7.Zinātnieki apgalvo, ka upeņu lapās esošās vielas iznīcina dizentērijas baciļus, kā arī palielina antibiotiku efektivitāti. Tibetas gudrie iesaka pagatavot tēju akūtu elpceļu slimību, uroģenitālās sistēmas slimību gadījumā.

8.Gripas epidēmiju laikā ieteicams dzert tēju no upeņu lapām, jo ​​tam ir pretvīrusu iedarbība. Lapās ir vielas, kas palīdz plaušām strādāt un ārstē pneimoniju.

9.No upeņu lapām gatavota dzēriena ārstnieciskās īpašības zinātniekus interesējušas jau sen. Viņi pētīja šī auga lapas un nonāca pie secinājuma, ka upenes ir efektīvas Alcheimera slimības un vēža profilaksē.

10.Upeņu tēja ir efektīva arī diabēta gadījumā. Augu lapas var pagatavot kā neatkarīgu dzērienu vai izmantot kā piedevu zaļajai tējai.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment