2 drošas pazīmes, ka ir laiks izrakt ķiplokus: par to zina dārzkopji, kas vecāki par 55 gadiem

Dārzkopji, kas ir vecāki par 55 gadiem, labi zina ziemas ķiploku nogatavošanās pazīmes, šādi padomi bieži tika publicēti lauksaimniecībai veltītajos padomju žurnālos.

Parasti mums ir aptuvenas vadlīnijas ziemas ķiploku novākšanai. Šie datumi katru gadu mainās atkarībā no laikapstākļiem rudenī un pavasarī.

Ja bija silts rudens, tad ķiplokiem pēc stādīšanas ir laiks izveidot spēcīgu sakņu sistēmu. Un, ja pavasaris atnāca agri un ātri, tad uzreiz parādās ķiploku asni. Ja zaļie asni jau ir redzamas aprīļa beigās, tad ražas novākšanu veic jūlija beigās. Bet, ja tie parādās maija sākumā, var sāk rakt ķiplokus augusta sākumā.

Mūsu klimatiskajos apstākļos ziemas ķiplokiem no dīgtspējas līdz pilnas ķiploku galviņas izveidošanās paiet aptuveni 90 dienas.

Tomēr es vienmēr pārbaudu ķiploku gatavību. Es zinu, ka uz katras dobes jāatstāj 2-3 ziedus nesošus ķiploku lakstus un jārok ķiploks, tiklīdz ziedkopa atveras. Taču šī zīme ne vienmēr dod 100% rezultātu. Man labāk patīk paļauties uz precīzākām zīmēm.

Pirmā ķiploku gatavības pazīme ir sakņu sistēmas stāvoklis. Lai to noteiktu, izroku 2 ķiploku galviņas dažādās dārza daļās un pārbaudu saknes. Ja tās ir biezas un cietas, tad rakt ķiplokus vēl ir par agru. Jums jāgaida 4-5 dienas.

Pilnībā nobriedušu ķiploku sakņu sistēma kļūst mīksta un ļoti plāna. Saknes izskatās kā balti pavedieni. Šajā brīdī augs vairs nesaņem uzturu.

Lasi arī: Mūžībā devies bērniņš, kurš ar savu dabiskumu un labo sirdi iedvesmoja cilvēkus visā pasaulē

Otrā pazīme ir ķiploku galviņas ārējais apvalks. Ja tas ir blīvs un elastīgs, tad ķiploki vēl joprojām ir jāatstāj 2-3 dienas zemē. Ja tas ir plāns, tad ir pienācis laiks novākt ražu.

Ja ķiploku daiviņas sadalās, mēģinot noraut čaumalu, jūs esat nokavējis ar ražas ievākšanu. Tādus ķiplokus būs grūti noturēt līdz ziemas beigām. Tie izžūs un sapūs. Tas jau ir pārbaudīts daudzas reizes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment