Nosaukti divi datumi, kad tuvākajā laikā būs redzami “supermēneši”, un ar ko šis fenomens ir īpašs

Šī gada augustā Latvijas iedzīvotāji būs liecinieki unikālai debesu parādībai – diviem supermēnešiem, kas piesaistīs astronomu un kosmosa notikumu cienītāju uzmanību.

Pirmais pilnmēness ir 1. augustā un otrais 31. augustā. Abi šie pilnmēneši tiek uzskatīti par supermēnešiem, kad Mēness atrodas savā orbītā vistuvāk Zemei, nodrošinot satriecošu skatu.

Supermēness fenomens

Terminu “supermēness” ieviesa astrologi, lai aprakstītu pilnmēness milzīguma un spožuma sajūtu, kad tas paceļas virs horizonta. Saskaņā ar astronomu definīciju supermēness notiek trīs dienu laikā, kad pilnmēness sakrīt ar perigeju, brīdī, kad mēness atrodas vistuvāk Zemei.

Supermēness notiek katru gadu, bet pilnmēness un perigeja sakritības ir ārkārtīgi reti. Šajā periodā Mēness šķiet par 14% lielāks un 30% gaišāks nekā parastā pilnmēness. Cilvēki var izbaudīt Pilnmēness palielināto izmēru un krāšņumu, kad tas trīs dienas atrodas mazāk nekā 362 000 km attālumā no Zemes.

 

Supermēnešu datumi un pazīmes 2023. gada augustā

Pirmais augusta pilnmēness, kas notiks 1. augustā  vakarā, būs ievērojami lielāks un spožāks nekā parastais mēness. Šo iespaidīgo parādību iedzīvotāji varēs izbaudīt, kad Mēness pacelsies virs horizonta Ūdensvīra zvaigznājā.

Otrais pilnmēness augustā notiks 31. augustā naktī ap trijiem. Šajā brīdī Mēness atradīsies vistuvākajā attālumā no Zemes un būs lielākais pilnmēness šogad. Minimālais laiks starp pilnmēnesi un perigeju būs tikai 9 stundas un 45 minūtes, un minimālais attālums starp Zemi un Mēnesi būs 357 181 km.

Šī gada augusta pilnmēness iezīme ir tāda, ka parasti gadā ir 12 pilnmēneši, kas notiek katru mēnesi. Tomēr 2023. gadā ir reta parādība – 13 pilnmēness. Papildu pilnmēness iestājas augusta beigās. Nākamreiz līdzīgu parādību varēs redzēt tikai 2026. gadā.

Augusta pilnmēnesi skaidrā laikā var novērot ar neapbruņotu aci. Taču sīkākai Zemes pavadoņa izpētei ieteicams izmantot binokli vai teleskopu. Astronomi un kosmosa entuziasti gaida šo lielisko skatu, kas dos viņiem iespēju izbaudīt skaisto un spēcīgo Mēnesi visā tā krāšņumā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment